Smakują i leczą
Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od wieków grzyby maitake i shiitake stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby te mają działanie antyrakowe, a nawet spowalniają rozwój AIDS.
Również niektóre polskie grzyby mogą być traktowane jako lekarstwo. Niedoceniane i mało popularne ucho bzowe
ma wiele właściwości leczniczych: wzmacnia system odpornościowy,
przeciwdziała nadciśnieniu i kruchości naczyń krwionośnych. Panie na
pewno zainteresuje fakt, że dzięki spożywaniu tego grzyba poprawia się
stan cery i włosów, a ponadto ma on właściwości regenerujące i
odmładzające.
Także pospolite boczniaki są
źródłem wielu cennych substancji, przede wszystkim pleuranu, który
powoduje zmniejszanie się guzów nowotworowych. Wyciąg z boczniaka obniża
poziom cukru i cholesterolu we krwi, wzmacnia naczynia krwionośne,
niweluje objawy przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Używany jest on
też do produkcji leków wzmacniających odporność.
Grzyby z naszych lasów
Bez wątpienia najbardziej cenionym grzybem jest borowik szlachetny,
nazywany też prawdziwkiem. Ma brązowy, matowy kapelusz, początkowo
gładki, później wypukły; jego trzon jest białawy lub jasnobrązowy,
pokryty delikatną siateczką; u dojrzałych grzybów ma charakterystyczny
baryłkowaty kształt. Znaleźć go możemy w lasach iglastych, liściastych i
mieszanych, najczęściej wśród drzew świerkowych; w okresie od maja do
listopada. Z borowików przyrządza się aromatyczne zupy i sosy, kremowe
risotto, tradycyjny polski bigos, kapustę z grzybami, farsze do pierogów
i uszek. Nadają się też do marynowania.
Kurki to pospolite
grzybki wyróżniające się intensywną barwą - żółtą bądź pomarańczową;
gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach,
mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w lasach
liściastych i iglastych, przy sosnach i wysokich trawach, od czerwca do
października. Kurki lubimy za przyjemny aromat, możemy je marynować i
mrozić, lecz niestety nie nadają się do suszenia. Mają jedną niezwykłą
zaletę - nigdy nie robaczywieją.
Podgrzybek brunatny ma
wypukły czekoladowobrązowy kapelusz, który z wiekiem jaśnieje, a pod
wpływem wilgoci staje się śluzowaty. Zarówno kapelusz jak i baryłkowaty
trzon po uszkodzeniu zmieniają barwę na siną. Powinniśmy szukać go od
czerwca do listopada, w lasach iglastych i mieszanych.
Mleczaj rydz, zwany
pospolicie rydzem, występuje w lasach iglastych od lipca do listopada.
Wyróżnia się ceglastopomarańczowym kapeluszem i blaszkami zieleniejącymi
po uszkodzeniu. Ma krótki, jaśniejszy od kapelusza trzon, pusty w
środku, i jest bardzo smacznym i cenionym grzybem.
Maślaki zwyczajne
możemy znaleźć głównie w pobliżu drzew iglastych, szczególnie sosen, a
zbieramy je od maja do października, czasem nawet grudnia. Grzyby te
mają brązowawy kapelusz o śluzowatej, błyszczącej skórce, trzon
jasnożółty i dość krótki. Bardzo je lubimy - możemy je dusić, smażyć,
marynować; ale niestety nie nadają się do suszenia.
Kanie to grzyby cenione
za smakowite kapelusze, które świetnie nadają się do panierowania i
smażenia. Wysokie grzyby o wysmukłej nóżce i kapeluszu w kształcie
parasola występują w lasach liściastych i iglastych, a zbierać je
możemy od lipca do października. Przy zbieraniu kani zalecana jest
szczególna ostrożność - są one bardzo podobne do śmiertelnie trujących
muchomorów sromotnikowych.
https://smaker.pl/newsy-czy-grzyby-sa-zdrowe,1900544,a,.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊
Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!
🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈
Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.
Please no spam! I will not publish your spam!