niedziela, 19 sierpnia 2018

Potrawy i przetwory z fasoli szparagowej

Fasolka szparagowa konserwowana


Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa konserwowana
Z przebranych i opłukanych strąków usuwamy końcówki i boczne włókna. Aby fasolka lepiej się układała pokroić na 3 – 4 cm kawałki( oczywiście można zostawić całe strąki).

Przed włożeniem do słoików fasolkę poddajemy blanszowaniu, czyli zanurzamy we wrzącej wodzie na 3 – 5 min, a następnie, po wyjęciu przelewamy zimną wodą . (Blanszowanie powoduje utrzymanie ładnej barwy strąków, ich wiotczenie i odpowietrzenie ). Po zblanszowaniu natychmiast nakładamy fasolkę do słoików i zalewamy przegotowaną, gorącą wodą, z dodatkiem 2 dag soli na litr.
Słoiki tyndalizujemy – czyli co najmniej 2 razy (nawet 3) pasteryzujemy w temperaturze wrzenia wody, przez pół godziny, w odstępie 24 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!