Składniki
- 2 kg cukinii
- 20 dag korzenia chrzanu
- 1 pęczek kopru
- 3 litry wody
- 3 łyżki soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Cukinie umyj w gorącej wodzie, odkrój
końcówki. Małe cukinie można kisić w całości, większe trzeba kroić na
3-4-centymetrowe kawałki.
- Koper umyj i porozdzielaj na pojedyncze łodyżki. Chrzan umyj, obierz, pokrój na 2-centymetrowe kawałki.
- Na dno każdego słoika włóż gałązkę kopru i 2 kawałki chrzanu, następnie poukładaj ciasno cukinie. Na wierzchu znowu ułóż koper i chrzan.
- W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść sól. Zalej cukinie w słoikach, zakręć szczelnie.
- Gdy cukinie się ukiszą (dwa tygodnie), pasteryzuj 15 minut w piekarniku w temperaturze 90 st. C. Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
http://beszamel.se.pl/przetwory-z-warzyw/kiszona-cukinia-przepis-jak-przygotowac-ile-soli-dodac,13170/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊
Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!
🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈
Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.
Please no spam! I will not publish your spam!