TATAR WOŁOWY
Wracając do dania tytułowego. Tatar wołowy lubi dodatki. U nas w domu była to zazwyczaj cebula i przyprawy. W restauracjach dodatkowo serwowali ogórki, śliwki w occie, grzybki, teraz dodaje się kapary albo marynowany pieprz. Oczywiście tatar wołowy można doprawić tak, jak się lubi. A właśnie miałam jeszcze napisać o żółtku jajka. Mam nie dodawała nigdy jajka. Tatar wołowy był bez jajka w Niespodziance z jajkiem. Trzeba było delikatnie usunąć żółtko, przynajmniej ja tak robiłam, ponieważ mi psuło smak. Ale jak pisałam, każdy woli inny smak, więc jak macie ochotę, żółtko jak najbardziej do tatara dodać możecie. W najbliższym czasie pokażę jeszcze dwa przepisy na tatar wołowy więc będziecie mieć wybór :) A na razie zapraszam na przepisy na tatar woły,tatar z łososia oraz tatar z łososia wędzonego.
JAKIE MIĘSO NA TATAR WOŁOWY
PRZEPIS NA TATAR WOŁOWY
SKŁADNIKI DANIA TATAR WOŁOWY
- 300 g polędwicy wołowej lub ładnego mięsa wołowego, ewentualnie mięsa na tatar wołowy
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 cebula
- kilka łyżek kaparów (opcjonalnie)
- śliwki w occie (opcjonalnie)
- kilka grzybków w occie (opcjonalnie)
- 1 łyżka musztardy łagodnej
- 1 łyżka musztardy pikantnej Dijon najlepiej
- sól
- czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy lub miękkiego masła
- po 1 żółtku jajka na porcje tatara
PRZYGOTOWANIE DANIA TATAR WOŁOWY
- Mięso należy oczyścić ze wszystkich żyłek. I tu można mięso wołowe drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa, na sitku o grubych oczkach. U nas w domu zawsze się mieliło i jakoś nikt nie narzekał. Ale oczywiście, ci co bardziej zawzięci szatkować nożem polędwicę mogą, jednak zajmuje to znacznie więcej czasu i wysiłku. Co kto lubi ;)
- Mięso przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem, musztardą, oliwą i wyrabiam ręką do połączenia się wszystkich składników.
- Ogórki, grzybki, śliwki w occie, kapary, cebulę drobno szatkuję i podaję obok każdej z porcji tatara.
- Na koniec robię lekkie wgłębienie w mięsie i tam kładę żółtko jajka. Podaję na zimno.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń