wtorek, 29 sierpnia 2017

KISZONE BURAKI


KISZONE BURAKI

Już wiele razy pisałam, że lubię warzywa. Kiszone buraki przygotowuje raz na jakiś czas, za to w dużej ilości. Co ciekawe, kiszone buraki zawsze znajdują u mnie chętnych, ostatnio zjadamy je w surówkach, sałatkach, polane sosami a nawet gotowane. Traktuję je troszkę jak kapustę kiszoną, czyli, są dobre do wszystkiego. Buraki surowe mają niski indeks glikemiczny, w formie ukiszonej stanowią dla organizmu bogactwo kwasu mlekowego, cennych dla naszego zdrowia minerałów, witamin i bakterii. Zdrowie zaczyna się w jelitach, warto o tym pamiętać! Od kilku miesięcy staram się każdego dnia wypić porcję soku z kiszonych buraków lub zjeść ich kilka plasterków. Kiszone buraki i sok z nich kojarzą mi się z babcią i dziadkiem. Z warszawską Ochotą, kamiennym wielkim parapetem, wielkim garnkiem stojącym w kuchni i atmosfera rodziny. U mnie nie ma garnka, jest za to wielka kamionka mieszcząca 10 kg buraków, jak wcześniej mówiłam, kiszę raz a dobrze. Rozkładam buraki i sok do słoików i butelek i trzymam w lodówce, powstrzymując tym samym dalszy proces kiszenia i kwaśnienia. Używam do picia, do gotowania i do mojego ukochanego czerwonego barszczu na zakwasie. Chociaż muszę wam powiedzieć, że niedługo pokażę bigos z kiszonych buraków, zupę z kiszonych buraków, sałatkę i surówkę z kiszonych buraków :) JADASZ KISZONKI? Ale się narobiłam! Zrobiłam dzisiaj znowu w ilościach hurtowych KISZONE BURAKI, już za kilka dni będą gotowe. W sam raz dla wszytskich haszimotek i tych, którzy lubią zdrową, probiotyczną, surową i pełną dobrych bakterii kuchnię! JADASZ KISZONKI?

KISZONE BURAKI PRZEPIS

KISZONE BURAKI SKŁADNIKI:

  • 5 kg buraków ekologicznych obranych
  • 5 litry wody
  • 1 główka czosnku przecięta w poprzek
  • kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych – wersja bezglutenowa. Wersja z glutenem – skórka z 1 kromki czarnego chleba na zakwasie
  • 1 cebula pocięta w talarki lub przecięta na cztery
  • maksymalnie 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej (dobierz smak do swoich preferencji)
  • 5 listków laurowych

KISZONE BURAKI PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki obieram ze skóry i kroję na plasterki. Pomocny jest w tym melakser z tarcza tnącą.
  2. Cebulę przekrawam na cztery lub kroję w grube plastry.
  3. Główkę czosnku przecinam na pół w poprzek.
  4. Warzywa wkładam do kamionkowego, szklanego lub metalowego garnka. Zalewam zimną mineralną lub źródlaną wodą, dodaję sok z kapusty, ogórków lub skórkę z chleba. Dodaję również listki laurowe i sól, mieszam. Na wierzchu układam talerz, obciążam go i dociskam buraki do dna. Żaden burak nie powinien pływać po powierzchni, ponieważ będzie pleśniał. Ja mam kamionkowe połówki koła do kiszenia kapusty i takimi przygniatam buraki. Kamionkowy garnek lub duży gar emaliowany przykrywam ściereczką i odstawiam na 3-5 dni. Gdy jest zimniej nawet na 10 dni.
  5. Gdy sok jest kwaśny, buraki przekładam ciasno do słoików i zalewam je sokiem z kiszenia. Pozostałą część gotowego zakwasu zlewam do słoików lub butelek, szczelnie zakręcam i trzymam w lodówce.

2 komentarze:

  1. Zawsze tydzien przed wigilia kisze buraki na barszcz w 2 litrowym sloju (buraki pokrojone w plastry, czosnek, woda, na gorze pietka z razowca, to przykrywam sciereczka i stawiam w cieplym miejscu). Na otrzymanym kwasie, z dodatkiem zwyklych burakow, wloszczyzny, jablka, grzybow i przypraw, gotuje barszcz wigilijny. Zawsze wychodzi pyszny i ma piekny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za podzielenie się ciekawym przepisem ☺👍

    OdpowiedzUsuń

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!