wtorek, 29 sierpnia 2017

Barszcz



SKŁADNIKI

  • włoszczyzna – 400 g
  • cebula – 2 szt.
  • mięso wołowe (na rosół) – 1 kg
  • sól
  • buraki – 600 g
  • marchewka – 4 szt.
  • por – 2 szt.
  • boczek w plastrach – 100 g
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • pieprz czarny
  • cukier
  • ocet – 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • liść laurowy – 2 szt.
  • śmietana 18% – 100 g
  • szczypiorek – 1/4 pęczka

KROK 1: GOTUJEMY WYWAR Z WARZYW I MIĘSA

Włoszczyznę oraz cebulę oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy ścięgien i przekładamy wraz z warzywami do garnka, zalewamy 2,5 litra zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.

KROK 2: ŚCIERAMY WARZYWA

W międzyczasie buraki i marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Pory oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Boczek kroimy na małe kawałki.

KROK 3: GOTUJEMY BARSZCZ

Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na małe kawałki. Bulion przelewamy przez sito (warzyw nie wykorzystujemy już do zupy). Buraki, marchew i por podsmażamy z boczkiem w gorącym oleju przez 5-7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i przecierem pomidorowym, zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy z kwaśną śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!