wtorek, 29 sierpnia 2017

Młoda botwinka do słoików, na zimę


Składniki

5 dużych pęczków botwinki
(ja miałam z takimi malusieńkimi buraczkami)
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
6 ząbków czosnku
2 słoiki 400 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Młoda botwinka do słoików, na zimę
  • 1. Botwinkę dokładnie myjemy, odrzucamy żółte liście i siekamy drobno. 
    Całość wrzucamy do miski, zasypujemy solą oraz cukrem i zostawiamy na dziesięć minut.

    W tym czasie wyparzamy słoiki oraz zakrętki. 

    Do liści dodajemy starte ząbki czosnku i mocno uciskając wszystko mieszamy. 

    Słoiki wypełniamy botwiną, starając się jak najbardziej kompresować liście. 

    Pasteryzujemy dwadzieścia minut. 

2 komentarze:

  1. Unikam używania octu w przetworach, dlatego wolę właśnie takiego typu przepisy. Tutaj jeszcze kilka przepisów gdzie sól, cukier i woda robi swoje:
    http://domiwkuchni.pl/recipe/fasolka-szparagowa-w-sloikach/
    https://moje-pasje.info/gotowanie/przepisy/przetwory/item/463-pomidory-w-solance

    OdpowiedzUsuń

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!