wtorek, 29 sierpnia 2017

Jak zrobić barszcz?

Barszcz z fasolą
Jaka zupa gości najczęściej na wigilijnym stole? Oczywiście barszcz czerwony. Okazuje się, że ile domów, tyle przepisów na to świąteczne danie. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki.
Dla mnie najlepszy barszcz czerwony to ten przygotowany od podstaw, czyli z użyciem zakwasu buraczanego, nastawionego tydzień wcześniej. Barszcz wykończony jest wywarem grzybowym i doprawiony przyprawami – majerankiem, słodką papryką i pieprzem czarnym oraz ziołowym.
Barszcz czerwony ma bogaty smak i piękny, intensywny kolor. W moim domu najczęściej podawany jest w towarzystwie uszek. A dziś trochę inaczej, niż zazwyczaj, gdyż pierożki zastąpiła fasola Jaś, która jest częstym składnikiem barszczu wigilijnego, szczególnie tego serwowanego na Podhalu.

Składniki:

  • Na zakwas:
  • 1 kg buraków
  • 1 łyżka soli na 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • Barszcz:
  • 1 kg buraków
  •  1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 mały seler (ok. 200 g)
  • ½ pora
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 40 g suszonych grzybów
  • 250 g fasoli jaś
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • sok z cytryny do zakwaszenia barszczu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku 

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj kiszone buraki (czynność należy wykonać na kilka dni przed gotowaniem barszczu).
  2. Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Buraki umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku.
  3. Zawartość słoika zalej solanką – wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa zwykle około 5-7 dni.
  4. Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.
  5. Suszone grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
  6. Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka, dodaj przypaloną cebulę, por i kapustę a następnie zalej ok. 1,5 l wody.
  7. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 50-60 minut. Po ugotowaniu wyjmij warzywa z wywaru (nie będą już potrzebne).
  8. Następnie wlej wywar z grzybami i dodaj kiszone buraki razem z całą zawartością słoika.
  9. Dodaj przyprawy – roztarty w palcach majeranek, sól, pieprz, paprykę do smaku. Barszcz czerwony podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez ok. 15-20 minut.
  10. Pod koniec gotowania spróbuj barszcz, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj jeszcze trochę zakwasu lub soku z cytryny.
  11. Ugotowaną fasolę nałóż na talerze i zalej gorącym barszczem czerwonym.
  12. https://zakochanewzupach.pl/barszcz-czerwony-z-fasola-jas/
  13. https://zakochanewzupach.pl/tag/barszcz-czerwony/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!