środa, 16 sierpnia 2017

Smakowite, odżywcze awokado :)



10 powodów, dla których warto polubić awokado

Jeśli jeszcze nie wprowadziliście do waszego jadłospisu awokado, to najwyższy czas to zrobić. Dlaczego właśnie teraz? Bo coraz mniej mamy świeżych sezonowych polskich warzyw, a awokado ma tak wiele witamin i minerałów, że wiele z nich może zastąpić.

Dlaczego warto jeść awokado?

1. 80 procent awokado stanowi zdrowy tłuszcz - lekkostrawny, który prawie nie zawiera cholesterolu, a więc idealny dla naszych komórek.
2. Awokado to naturalne źródło lecytyny czyli pożywienia mózgu.
3. Zawiera tak ważne dla nas witaminy, jak A, B1, B2, C, PP, K oraz E.
4. Jest bogate w wapń, potas, fosfor oraz miedź.
5. Jest to idealny pokarm dla matek karmiących, młodzieży i dzieci uczących się, osób pracujących umysłowo, przemęczonych psychicznie oraz w podeszłym wieku.  Polecany jest także dla osób wychudzonych i osłabionych.
6. Dietetycy polecają awokado pacjentom chorym na nadciśnienie, miażdżycę, a także z problemami z wątrobą.
7. Awokado daje wiele możliwości kulinarnych. Na surowo sprawdzi się w sałatkach. Poza tym można z niego zrobić sosy, koktajle warzywne i owocowe, podać z kaszą i ryżem. Można z niego przygotować smaczne smarowidło do chleba, wystarczy dodać odrobinę cytryny i papryki w proszku.
8. Zawiera sporo kalorii (100 g owoców zawiera ponad 220 kcal), ale to dobre kalorie!
9. Świetnie zastąpi masło.
10. Sprawdza się jako maseczka odżywcza na zmęczoną  i odwodnioną cerę.

Warto zapamiętać

  1. W sklepie najczęściej kupimy niedojrzałe owoce awokado. Należy je włożyć do papierowej torebki i trzymać w szafce (nie lodówce). Po 2 dniach awokado zmięknie i dojrzeje.
  2. Jeśli zużyjemy tylko połowę owocu, a resztę chcemy przechować, musimy zostawić w nim pestkę i przykryć skórkę, wtedy nie sczernieje. 
  3. Dobrym sposobem zabezpieczającym przed sczernieniem jest pokropienie owocu sokiem z cytryny.
  4. Owoc można lekko poddusić na oleju z orzechów włoskich. Posypać papryką wędzoną. To idealna przekąska dla osób, które nie lubią smaku surowego awokado.
https://www.medme.pl/artykuly/10-powodow-dla-ktorych-warto-polubic-awokado,66580.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!