poniedziałek, 24 września 2018

Suszenie jabłek: jak zrobić jabłka suszone w domu?



Suszenie jabłek: jak zrobić jabłka suszone w domu?

Suszone jabłka mają moc wartości odżywczych. W wersji bardziej chrupiącej zastępują chipsy i inne kaloryczne przekąski. Jak ususzyć jabłka w domu? Podajemy kilka wskazówek.

Suszenie jabłek krok po kroku

Najpierw musimy kupić jak najwięcej świeżych, ładnych jabłek. Następnie starannie je myjemy pod bieżącą wodą i obieramy, bo wysuszona skórka może być potem trudna do pogryzienia. Rozcinamy owoce jeden po drugim, dokładnie usuwając gniazda nasienne. Potem, korzystając z ostrego noża kuchennego lub specjalnej obieraczki, kroimy jabłka w możliwie cienkie plasterki, formując chipsy.
Potem możemy ewentualnie dodać przyprawy, najlepiej cynamon, albo poprzestać na naturalnym smaku.
Potem jabłka trzeba wysuszyć. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest umieszczenie plasterków w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na temperaturę 50-70 stopni Celsjusza. Suszymy je minimum trzy godziny lub dłużej, jeśli mają być bardziej chrupiąca. Innym sposobem jest ułożenie jabłek na spożywczym sreberku, a potem na zwykłym grzejniku lub kaloryferze, a latem na słońcu. Jeżeli mamy kuchnię opalaną drewnem, możemy suszyć plasterki tak jak grzyby, wieszając je na sznurkach. Niektórzy po prostu umieszczają pokrojone owoce w szczelnie zamkniętych, szklanych pojemnikach i czekają na efekt.
http://m.beszamel.se.pl/jak-zrobic/chipsy-jablkowe-jak-suszyc-jablka-w-piekarniku-na-grzejniku-i-w-suszarce,1579/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!