poniedziałek, 24 września 2018

Jak suszyć warzywa?




Jak suszyć warzywa?

Suszenie warzyw trzeba przeprowadzić umiejętnie - tylko wtedy zachowają swój naturalny kolor, smak, aromat, a także cenne składniki. Do suszenia najlepiej nadają się warzywa z jak najmniejszą zawartością wody. Jeśli nie mamy specjalnej suszarki do warzyw i grzybów, najlepiej czynność tę przeprowadzić w piekarniku. Musimy też pamiętać, że warzywa do suszenia należy starannie przygotować i nie wszystkie suszy się tak samo. Suszymy tylko warzywa zdrowe i nieuszkodzone.

Jak suszyć marchewkę i buraki?

Warzywa starannie myjemy i drobno kroimy. Następnie należy je przez kilka minut blanszować we wrzątku z kilkoma kroplami soku z cytryny, który pozwoli zachować intensywność koloru i beta-karoten. Warzywa osuszamy np. ręcznikiem papierowym, rozkładamy na półkach suszarki lub na blasze piekarnika. Jeśli używamy piekarnika - rozgrzewamy go do 60ºC. Po około godzinie zwiększamy temperaturę do 80°C, po dwóch godzinach ponownie zmniejszamy do 60ºC i tak suszymy jeszcze około 2 godz

Pietruszka, seler, por, cebula: jak je suszyć?

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę lub plastry. Warzywa te początkowo suszymy w temperaturze około 30ºC, a następnie zwiększamy ją do 50ºC. Czas suszenia to około 5 godzin.
Przy suszeniu zielonych części warzyw temperatura nie powinna przekraczać 35°C, inaczej warzywa stracą smak, aromat i ściemnieją.
http://m.beszamel.se.pl/jak-zrobic/jak-suszyc-warzywa-aby-zachowaly-kolor-i-cenne-skladniki,4218/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!