poniedziałek, 24 września 2018

Wskazówki dotyczące suszenia żywności


Przygotowanie surowca do suszenia

Tak naprawdę, nie ma dobrego ani złego sposobu przygotowania żywności do suszenia. Przestrzegając tych kilku wskazówek, można osiągnąć sukces:
  • Zachowaj jednolitą grubość plastrów.
  • Do suszenia staraj się kroić surowiec w plastry nie grubsze niż 0,5 cm. (Z wyjątkiem moreli, nektarynek, brzoskwiń, czereśni, winogron, porzeczek, śliwek i innych małych, miękkich owoców, które mogą być suszone pocięte na połówki lub na ćwiartki.
  • Krojąc surowiec w kostkę zwróć uwagę, aby nie była ona zbyt drobna, ponieważ podczas suszenia zmniejszy rozmiary i może przedostawać się przez otwory w siatce tacy.
  • Mięso do suszenia należy pokroić w plastry grubości 0,5 cm i usunąć nadmiar tłuszczu. Tańsze mięso jest zwykle chudsze, ponieważ zawierają mniej tłuszczu. Takie kawałki są idealne do domowego suszenia. Aby były bardziej kruche, krój je w poprzek włókien.
  • Wiele surowców może być suszona ze skórką. Wyjątek stanowią owoce z niejadalną skórką, takie jak ananas, kiwi, papaja, orzech kokosowy, banany, marchew i słodkie ziemniaki.

Wskazówki dotyczące suszenia żywności: owoceNajlepiej suszyć w temperaturze 58 °C

Jabłko
Obrać, wydrążyć (usunąć gniazda nasienne) i pokroić w plastry lub półkola. Dla lepszego smaku można posypać cynamonem.

Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 7-15 godzin


Morele
Umyć, przeciąć na pół, usunąć pestkę i pokroić w plastry. Ułożyć suchą skórką do dołu.

Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 20-28 godzin

Nektarynki
Umyć, usunąć pestkę i (opcjonalnie) obrać. Pokroić w plastry lub półkola grubości 1 cm. Ułożyć suchą skórką w dół.

Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 8-16 godzin

Brzoskwinie
Umyć, usunąć pestkę i (opcjonalnie) obrać. Pokroić w plastry grubości 0,5 cm.

Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 8-16 godzin


Banany
Obrać i pokroić w plastry grubości 3 mm.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 6-10 godzin

Jagody
Pozostawić całe. W przypadku jagód pokrytej woskową skórką poddać je obróbce wstępnej przez spękanie (ang. crazing).

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 10-15 godzin

Czereśnie
Usunąć ogonki i pestki. Przekrić na pół i umieścić na tacy skórką do dołu. Będą jak rodzynki; uważaj, aby nie przesuszyć.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i lepka
Czas suszenia: 13-21 godzin


Żurawina
Postępować tak samo jak w przypadku jagód.

Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 10-12 godzin


Figa
Umyć, usunąć skazy, pokroić w ćwiartki i rozłożyć w jednej warstwie, skórką do dołu.

Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 22-30 godzin

Winogrona
Umyć, usunąć pestki, przekroić na pół albo pozostawić całe. Połówki umieścić skórką w dół. Blanszowanie zredukuje czas suszenia o połowę.

Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 22-30 godzin

Kiwi
Obrać i pokroić poziomo w plastry 0,5 cm.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i kruche
Czas suszenia: 7-15 godzin

Persemony
Umyć, usunąć kapelusz i (opcjonalnie) obrać. Pokroić w plastry grubości 0,5 cm.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 11-19 godzin

Ananas
Obrać, usunąć włókniste oczka. Wydrążyć rdzeń i pokroić w plastry 0,5 cm lub słupki.

Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 10-18 godzin

Sliwki
Umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i wywinąć miąższem na zewnątrz.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 22-30 godzin


Truskawki
Umyć, usunąć szypułki, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i krucha
Czas suszenia: 7-15 godzin


Arbuz
Obrać skórkę, pokroić w kliny i usunąć pestki.

Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta i lepka
Czas suszenia: 8-10 godzin


Wskazówki dotyczące suszenia żywności: warzywaNajlepiej suszyć w temperaturze 52 °C

Rabarbar
Umyć i pokroić na odcinki długości 2,5 cm.

Konsystencja po wysuszeniu:Skórzasta
Czas suszenia: 6-10 godzin


Szparagi
Umyć i pociąć w kawałki długości 2,5 cm.

Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 5-6 godzin


Fasolka zwykła lub szparagowa
Umyć, odciąć końce, pociąć w kawałki długości 2,5 cm lub w stylu francuskim.

Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 8-12 godzin


Buraki
Usunąć wierzchołek. Dokładnie wyszorować, gotować na parze, aż zmięknie. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry grubości 0,5 cm lub kostkę 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 8-12 godzin

Brokuły
Umyć i przyciąć. Pociąć łodyżki w kawałki długości 0,5 cm, kwiaty suszyć w całości.

Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 10-14 godzin


Kapusta
Umyć, przyciąć i pociąć liście na paski szerokości 3 mm. 

Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin



Marchewki
Umyć, przyciąć górę, obrać lub oskrobać. Pokroić w plastry grubości 3 mm.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 6-10 godzin

Seler
Dokładnie umyć. Oddzielić liście i łodygę. Pociąć łodygę w paski grubości 0,5 cm.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 3-10 godzin

Kukurydza (kolby)
Usunąć liście i włókna. Obrane kolby gotować na parze, aż wydzielą mleczko. Oberwać nasiona z kolby i rozsypać na tacy, wzruszyć kilka razy podczas cyklu.

Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 6-10 godzin

Ogórek
Umyć, pokroić w plastry grubości 3 mm.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin

Bakłażan
Umyć, obrać, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin

Zielenina - warzywa zielone,rośliny i zioła
Dokładnie umyć, pokroić, usunąć twarde łodygi. Rozłożyć na tacy tak, aby liście nie były zbite czy splątane. Aby uzyskać równomierne wysuszenia, wzruszyć kilka razy w trakcie suszenia.

Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 3-7 godzin

Grzyby
Wytrzeć zanieczyszczenia i przetrzeć wilgotną ściereczką. Pokroić na plastry grubości 1 cm, wzdłuż od kapelusza przez nóżkę. Ułożyć na tacy w jednej warstwie.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 3-7 godzin

Ketmia jadalna
Umyć, przyciąć, pokroić w talarki grubości 0,5 cm.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin

Cebula
Usunąć końcówkę, czuprynę i skórkę. Pokroić w plastry 0,5 cm, ósemki lub posiekać. Suszyć w temp. 63°C.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin

Pasternak
Wymyć, przyciąć i w razie konieczności obrać. Pokroić w plastry grubości 3 mm.

Konsystencja po wysuszeniu: Twarda/krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin

Groch, fasola
Obrać z łupin, umyć i gotować na parze do momentu, gdy na powierzchni pojawią się wgłębienia. Opłukać w zimnej wodzie. Osuszyć ręcznikiem papierowym.

Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 4-8 godzin

Papryka
Usunąć czuprynę, gniazdo nasienne i część włóknistą. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posiekać lub pokroić w paski lub okręgi 0,5 cm.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin

Prażona kukurydza
Pozostawić ziarno na kolbie, aż dobrze wyschnie. Wyłuskać, rozsypać na tacy i suszyć, aż zacznie się marszczyć.

Konsystencja po wysuszeniu: Pomarszczona
Czas suszenia: 4-8 godzin

Dynia
Rozkroić i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na kawałki. Upiec lub ugotować na parze do miękkości. Wyskrobać miąższ i zmiksować go w blenderze. Rozłożyć na macie Paraflexx lub pergaminie . Po wysuszeniu zwinąć i owinąć w foliową torebkę.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 7-11 godzin

Dynia olbrzymia
Umyj i pokrój na kawałki. Upiec lub ugotuj na parze do miękkości. Zmiksuj w blenderze i rozłóż na macie Paraflexx do suszenia.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 7-11 godzin

Młody kabaczek
Umyj i obierz. Pokrój w ćwiartki.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 10-14 godzin

Pomidory
Umyj i usuń szypułki. Pokrój w ćwiartki, plastry lub połówki. Rozłóż na tacy skórką do dołu.

Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta lub krucha
Czas suszenia: 5-9 godzin

Rzepa
Obierz i pokrój w plastry.

Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 8-12 godzin

Słodkie ziemniaki
Umyj i ugotuj na parze do miękkości, a następnie pokrój w ćwiartki.

Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin

Cukinie
Umyj i pokrój w plasterki o grubości 6 lub 3 mm (na chipsy).

Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin

Ziemniaki
Najlepiej suszyć młode ziemniaki. Umyć i w razie konieczności obrać. Gotować na parze przez 4 do 6 minut. Pokroić w stylu francuskim, w półplastry 0,5 cm, plastry 3 mm lub utrzeć.

Konsystencja po wysuszeniu: Krucha lub skórzasta
Czas suszenia: 6-14 godzin 

https://www.suszarkidoowocow.pl/pl/porady-dotyczace-suszenia

10 komentarzy:

  1. Indianko, proponuję dziś obiadować na zew, jest przecież tak pięknie, jutro będzie jeszcze piękniej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro będzie też lało? To cudownie 👍👍👍😀😀😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie suszysz? W piekarniku z termoobiegiem czy na słońcu?

      Usuń
    2. Suszę na piecu i w piekarniku piecowym :)
      Także nad piecem :)
      Jabłka już suche, botwina się fajnie ususzyła nie tracąc koloru, o co się bałam, pomidorki jeszcze dochodzą, bo dość soczyste były.

      Usuń
  3. Greetings! I've been reading your blog for some time now
    and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from
    Dallas Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic work!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks, dear :)***
      I will keep up the blog, for sure :)
      I have the readers in Poland, who simply cannot survive a day without my posts :D
      So, I have no choice - I have to continue :D
      Greetings from Masuria, Poland :)

      Did you know, that 4 of my horses have names of the states of the USA? :)

      Initially I was inspired by Indian horses, which I saw at American movie some years ago :)

      Usuń
  4. Doskonale się suszy w suszarce do warzyw i owoców. Trochę podobna do tej grzybowej, również ma koszyki. Praktykuję od trzech sezonów i naprawdę efekt godny polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka aktualnie pogoda w Czuktach, czy też taka zimnica? Jak pójdzie tak dalej, to za chwilę przymrozki i co z ogrodem. Lato było cudowne i długie, nagle odwrót szokujący

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualnie piździawa :D
      Zimno, pada, paskudno, robi się błoto.
      Ale trawa jest, nawet szybko nowa rośnie, konie lubią deszcz i się w nim wypasać.

      Ogród nie odpłynie z latem. Ogród JEST :)
      Zbieramy z niego plony i magazynujemy w domu.
      W ogrodzie leżą już dwie potężne hałdy obornika końskiego. Zastanawiam się czy dać im tak poleżeć by lepiej się skompostowały te hałdy (to lekko przybrudzona ściółka, bardziej kompost niż obornik) czy rozrzucić i przekopać z ziemią, ale teraz paskudnie mokro i błotniście się robi, niefajna pogoda na przekopywanie ziemi w ogrodzie na zimę. A niech leży ten kompost i kruszeje. Pod częścią schowany jest mały zagon ziemniaków. Ciekawe, czy przezimuje i ruszy z wegetacją w następnym roku?

      Usuń
  6. Ususzyłaś już te wszystkie warzywa i owoce którymi w ogromnych ilościach obdarował cię twój zadbany ogród oraz sad? Pochwal się tymi plonami, po kilkunastu latach ciężkiej -jak sama piszesz - pracy, powinnaś wykarmić pół wsi!

    OdpowiedzUsuń

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!