Tak naprawdę, nie ma dobrego ani złego sposobu przygotowania żywności do suszenia. Przestrzegając tych kilku wskazówek, można osiągnąć sukces:
- Zachowaj jednolitą grubość plastrów.
- Do suszenia staraj się kroić surowiec w plastry nie grubsze niż 0,5 cm. (Z wyjątkiem moreli, nektarynek, brzoskwiń, czereśni, winogron, porzeczek, śliwek i innych małych, miękkich owoców, które mogą być suszone pocięte na połówki lub na ćwiartki.
- Krojąc surowiec w kostkę zwróć uwagę, aby nie była ona zbyt drobna, ponieważ podczas suszenia zmniejszy rozmiary i może przedostawać się przez otwory w siatce tacy.
- Mięso do suszenia należy pokroić w plastry grubości 0,5 cm i usunąć nadmiar tłuszczu. Tańsze mięso jest zwykle chudsze, ponieważ zawierają mniej tłuszczu. Takie kawałki są idealne do domowego suszenia. Aby były bardziej kruche, krój je w poprzek włókien.
- Wiele surowców może być suszona ze skórką. Wyjątek stanowią owoce z niejadalną skórką, takie jak ananas, kiwi, papaja, orzech kokosowy, banany, marchew i słodkie ziemniaki.
Jabłko
Obrać, wydrążyć (usunąć gniazda nasienne) i pokroić w plastry lub półkola. Dla lepszego smaku można posypać cynamonem.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 7-15 godzin
Morele
Umyć, przeciąć na pół, usunąć pestkę i pokroić w plastry. Ułożyć suchą skórką do dołu.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 20-28 godzin
Nektarynki Umyć, usunąć pestkę i (opcjonalnie) obrać. Pokroić w plastry lub półkola grubości 1 cm. Ułożyć suchą skórką w dół. Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta Czas suszenia: 8-16 godzin |
Umyć, usunąć pestkę i (opcjonalnie) obrać. Pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 8-16 godzin
Banany
Obrać i pokroić w plastry grubości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 6-10 godzin
Jagody Pozostawić całe. W przypadku jagód pokrytej woskową skórką poddać je obróbce wstępnej przez spękanie (ang. crazing). Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta Czas suszenia: 10-15 godzin |
Usunąć ogonki i pestki. Przekrić na pół i umieścić na tacy skórką do dołu. Będą jak rodzynki; uważaj, aby nie przesuszyć.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i lepka
Czas suszenia: 13-21 godzin
Żurawina
Postępować tak samo jak w przypadku jagód.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 10-12 godzin
Figa
Umyć, usunąć skazy, pokroić w ćwiartki i rozłożyć w jednej warstwie, skórką do dołu.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 22-30 godzin
Winogrona Umyć, usunąć pestki, przekroić na pół albo pozostawić całe. Połówki umieścić skórką w dół. Blanszowanie zredukuje czas suszenia o połowę. Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta Czas suszenia: 22-30 godzin |
Obrać i pokroić poziomo w plastry 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i kruche
Czas suszenia: 7-15 godzin
Persemony Umyć, usunąć kapelusz i (opcjonalnie) obrać. Pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta Czas suszenia: 11-19 godzin |
Ananas Obrać, usunąć włókniste oczka. Wydrążyć rdzeń i pokroić w plastry 0,5 cm lub słupki. Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta Czas suszenia: 10-18 godzin |
Umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i wywinąć miąższem na zewnątrz.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 22-30 godzin
Truskawki
Umyć, usunąć szypułki, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i krucha
Czas suszenia: 7-15 godzin
Arbuz
Obrać skórkę, pokroić w kliny i usunąć pestki.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta i lepka
Czas suszenia: 8-10 godzin
Wskazówki dotyczące suszenia żywności: warzywaNajlepiej suszyć w temperaturze 52 °C
Rabarbar
Umyć i pokroić na odcinki długości 2,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu:Skórzasta
Czas suszenia: 6-10 godzin
Szparagi
Umyć i pociąć w kawałki długości 2,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 5-6 godzin
Fasolka zwykła lub szparagowa
Umyć, odciąć końce, pociąć w kawałki długości 2,5 cm lub w stylu francuskim.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 8-12 godzin
Buraki
Usunąć wierzchołek. Dokładnie wyszorować, gotować na parze, aż zmięknie. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry grubości 0,5 cm lub kostkę 3 mm.
Czas suszenia: 8-12 godzin
Umyć i przyciąć. Pociąć łodyżki w kawałki długości 0,5 cm, kwiaty suszyć w całości.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 10-14 godzin
Kapusta
Umyć, przyciąć i pociąć liście na paski szerokości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin
Marchewki Umyć, przyciąć górę, obrać lub oskrobać. Pokroić w plastry grubości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 6-10 godzin |
Seler Dokładnie umyć. Oddzielić liście i łodygę. Pociąć łodygę w paski grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 3-10 godzin |
Kukurydza (kolby) Usunąć liście i włókna. Obrane kolby gotować na parze, aż wydzielą mleczko. Oberwać nasiona z kolby i rozsypać na tacy, wzruszyć kilka razy podczas cyklu.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 6-10 godzin |
Ogórek Umyć, pokroić w plastry grubości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Bakłażan Umyć, obrać, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Zielenina - warzywa zielone,rośliny i zioła Dokładnie umyć, pokroić, usunąć twarde łodygi. Rozłożyć na tacy tak, aby liście nie były zbite czy splątane. Aby uzyskać równomierne wysuszenia, wzruszyć kilka razy w trakcie suszenia.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 3-7 godzin |
Grzyby Wytrzeć zanieczyszczenia i przetrzeć wilgotną ściereczką. Pokroić na plastry grubości 1 cm, wzdłuż od kapelusza przez nóżkę. Ułożyć na tacy w jednej warstwie.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 3-7 godzin |
Ketmia jadalna Umyć, przyciąć, pokroić w talarki grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Cebula Usunąć końcówkę, czuprynę i skórkę. Pokroić w plastry 0,5 cm, ósemki lub posiekać. Suszyć w temp. 63°C.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Pasternak Wymyć, przyciąć i w razie konieczności obrać. Pokroić w plastry grubości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Twarda/krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin |
Groch, fasola Obrać z łupin, umyć i gotować na parze do momentu, gdy na powierzchni pojawią się wgłębienia. Opłukać w zimnej wodzie. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Papryka Usunąć czuprynę, gniazdo nasienne i część włóknistą. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posiekać lub pokroić w paski lub okręgi 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Prażona kukurydza Pozostawić ziarno na kolbie, aż dobrze wyschnie. Wyłuskać, rozsypać na tacy i suszyć, aż zacznie się marszczyć.
Konsystencja po wysuszeniu: Pomarszczona
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Dynia Rozkroić i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na kawałki. Upiec lub ugotować na parze do miękkości. Wyskrobać miąższ i zmiksować go w blenderze. Rozłożyć na macie Paraflexx lub pergaminie . Po wysuszeniu zwinąć i owinąć w foliową torebkę.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 7-11 godzin |
Dynia olbrzymia Umyj i pokrój na kawałki. Upiec lub ugotuj na parze do miękkości. Zmiksuj w blenderze i rozłóż na macie Paraflexx do suszenia.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 7-11 godzin |
Młody kabaczek Umyj i obierz. Pokrój w ćwiartki.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 10-14 godzin |
Pomidory Umyj i usuń szypułki. Pokrój w ćwiartki, plastry lub połówki. Rozłóż na tacy skórką do dołu.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta lub krucha
Czas suszenia: 5-9 godzin |
Rzepa Obierz i pokrój w plastry.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 8-12 godzin |
Słodkie ziemniaki Umyj i ugotuj na parze do miękkości, a następnie pokrój w ćwiartki.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin |
Cukinie Umyj i pokrój w plasterki o grubości 6 lub 3 mm (na chipsy).
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin |
Ziemniaki Najlepiej suszyć młode ziemniaki. Umyć i w razie konieczności obrać. Gotować na parze przez 4 do 6 minut. Pokroić w stylu francuskim, w półplastry 0,5 cm, plastry 3 mm lub utrzeć.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha lub skórzasta
Czas suszenia: 6-14 godzin
https://www.suszarkidoowocow.pl/pl/porady-dotyczace-suszenia
|
Indianko, proponuję dziś obiadować na zew, jest przecież tak pięknie, jutro będzie jeszcze piękniej :D
OdpowiedzUsuńJutro będzie też lało? To cudownie 👍👍👍😀😀😀
OdpowiedzUsuńA gdzie suszysz? W piekarniku z termoobiegiem czy na słońcu?
UsuńSuszę na piecu i w piekarniku piecowym :)
UsuńTakże nad piecem :)
Jabłka już suche, botwina się fajnie ususzyła nie tracąc koloru, o co się bałam, pomidorki jeszcze dochodzą, bo dość soczyste były.
Greetings! I've been reading your blog for some time now
OdpowiedzUsuńand finally got the courage to go ahead and give you a shout out from
Dallas Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic work!
Thanks, dear :)***
UsuńI will keep up the blog, for sure :)
I have the readers in Poland, who simply cannot survive a day without my posts :D
So, I have no choice - I have to continue :D
Greetings from Masuria, Poland :)
Did you know, that 4 of my horses have names of the states of the USA? :)
Initially I was inspired by Indian horses, which I saw at American movie some years ago :)
Doskonale się suszy w suszarce do warzyw i owoców. Trochę podobna do tej grzybowej, również ma koszyki. Praktykuję od trzech sezonów i naprawdę efekt godny polecenia.
OdpowiedzUsuńJaka aktualnie pogoda w Czuktach, czy też taka zimnica? Jak pójdzie tak dalej, to za chwilę przymrozki i co z ogrodem. Lato było cudowne i długie, nagle odwrót szokujący
OdpowiedzUsuńAktualnie piździawa :D
UsuńZimno, pada, paskudno, robi się błoto.
Ale trawa jest, nawet szybko nowa rośnie, konie lubią deszcz i się w nim wypasać.
Ogród nie odpłynie z latem. Ogród JEST :)
Zbieramy z niego plony i magazynujemy w domu.
W ogrodzie leżą już dwie potężne hałdy obornika końskiego. Zastanawiam się czy dać im tak poleżeć by lepiej się skompostowały te hałdy (to lekko przybrudzona ściółka, bardziej kompost niż obornik) czy rozrzucić i przekopać z ziemią, ale teraz paskudnie mokro i błotniście się robi, niefajna pogoda na przekopywanie ziemi w ogrodzie na zimę. A niech leży ten kompost i kruszeje. Pod częścią schowany jest mały zagon ziemniaków. Ciekawe, czy przezimuje i ruszy z wegetacją w następnym roku?
Ususzyłaś już te wszystkie warzywa i owoce którymi w ogromnych ilościach obdarował cię twój zadbany ogród oraz sad? Pochwal się tymi plonami, po kilkunastu latach ciężkiej -jak sama piszesz - pracy, powinnaś wykarmić pół wsi!
OdpowiedzUsuń