niedziela, 15 lipca 2018

Cykoria

Wykorzystujemy jej dwie części - korzeń i liście. Cykoria, bo o niej mowa, to warzywo posiadające mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Warto dowiedzieć się o niej czegoś więcej - to, że jest zdrowa, jest oczywiste - i stosować w kuchni jak najczęściej.
Być może zadajecie sobie teraz podstawowe pytane: ale do czego można używać cykorii? Jest wiele ciekawych, smacznych i niedrogich pomysłów. Warto wspomnieć tu np. o zupie krem z cykorii, sałatce czy zapiekance. Każda z tych potraw, nie dość, że pyszna to jeszcze zdrowa.

Rozróżniamy kilka odmian tego warzywa:
czerwona: dodawana zazwyczaj do sałatek. Ma wiele witamin i minerałów. Jej liście wykorzystywane  są często do dekoracji.
korzeniowa: używana do produkcji kawy zbożowej. Rośnie na grządkach.
zielona: ma gorzkawy smak; fantastyczny dodatek do zup i sałatek.

biała: rośnie, tak jak zielona, w ciemnych pomieszczeniach. Tak też powinna być przechowywana.

Warzywo, jakim jest cykoria to doskonałe źródło kwasu foliowego i karotenu, dlatego też powinna być często spożywana przez kobiety w ciąży. Posiada wiele witamin z grupy B. Zawiera mnóstwo minerałów: fosfor, cynk, mangan, magnez, żelazo, potas. Pomaga na wzdęcia i zatwardzenia.

Jak już wspomniałam, korzeń cykorii korzeniowej wykorzystywany jest przy produkcji kawy zbożowej. Jest też bardzo dobrym środkiem wspomagającym przy leczeniu cukrzycy - zawiera bowiem inulinę. Obniża poziom glukozy orazcholesterolu. Cykoria korzystnie wpływa na zmniejszenie wagi.

Warto zaznaczyć, że kupując cykorię, powinniśmy wybieraćmniejsze odmianybez plamek na liściach; polecam także zwrócić uwagę na jakość liści – kupujcie te, które wyglądają na chrupkie! Po przyniesieniu do domu, cykorię trzymajcie w ciemnych szafkach.

Cykoria jest rośliną liczącą kilka gatunków. Te jadalne przez nas często po przyrządzeniu mają gorzkawy posmak. Można na szczęście temu zaradzić. Aby cykoria była smaczna wystarczy, że na chwilę włożymy ją do gorącej wody a następnie wyciągniemy głąb.









Cykoria - z czym się komponuje

Liście cykorii mają gorzkawy smak. Doskonale smakują z serami pleśniowymi, majonezem z dodatkiem ziół, z orzechami, a także cząsteczkami mandarynek i słodkimi gruszkami. Można ją podsmażać na oliwie. Trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez tydzień.


Sałata endywia - z czym się komponuje?

Ma pikantny, lekko gorzkawy smak. Zawiera więcej mikroelementów niż inne sałaty. Smakuje z ostrymi serami z dodatkiem orzechów, z sosem koperkowo - ziołowym (np. z bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi) i czosnkowo - ziołowym. Można ją gotować i dusić. Trzymać do tygodnia w lodówce w wilgotnej ściereczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!