niedziela, 13 listopada 2016

Świeży chleb

Indianka upiekła trzy bochenki chleba i zaczyniła ciasto na bułki.

2 komentarze:

  1. Indianko, moze zamiescilabys przepis na chleb?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć B-WRO :)
    Ja robię na oko, na czuja :)
    Składniki: mąka, woda, cukier, sól, drożdże.
    Kilogram mąki, letnia woda, 1/8 kostki drożdży, szczypta cukru i soli do smaku. To podstawa.
    Czasem dodaję mleka, jajek, maku, kminku, czosnku.
    Mieszam składniki w misce, ciasto zostawiam na około godzinę lub półtorej nad piecem do wyrośnięcia, potem wygniatam na stole, formuję chleby i buły, zostawiam nad piecem w formach do podrośnięcia, wkładam podrośnięte do piekarników. Piekę chleb dość długo, zależnie od temperatury pieca. Bułki krócej. Zaglądam po pewnym czasie do piekarnika i sprawdzam czy nie surowe w środku. Jak jest z wierzchu zarumienione to z reguły w środku też jest okay.

    OdpowiedzUsuń

Witajcie na moim blogu droga armio czytelników :)
Owocnego budowania praworządnego, prawdziwie demokratycznego państwa polskiego w roku 2016 :)
Dużo miłości, radości, bliskiej, kochającej osoby, smacznego jadła, ciepłego domu, dobrobytu :)

Zostaw dobry człowieku dobre i mądre słowo :)
A podpisz się jakoś, choć przydomkiem :-)
=================================
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą zmoderowane.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo zamerda.

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!