wtorek, 10 października 2017

Dżem z kaliny



Składniki

1 kg owoców kaliny
0.5 kg cukru
3 goździki
1 torebka żelu do dżemów
1/4 szkl wody

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z kaliny
  • Kalina1. Dojrzałe owoce zerwać, umyć i włożyć do zamrażarki na 3 - 4 doby, można dłużej.
  • Kalina2. Po tym czasie rozmrozić, włożyć do rondla, dodać goździki i wodę i gotować około 25 minut. Najlepiej to robić na zewnątrz, ponieważ opary nie pachną najładniej.
  • Kalina3. Lekko rozgotowane owoce przetrzeć przez sito, pestki odrzucić.
  • Kalina4. Wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
  • Kalina5. Na koniec dodać żel do dżemów, dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty .
  • Dżem z kaliny6. Gotowy dżem przełożyć do słoiczków, przykryć kocem i zostawić do wystygnięcia.

Porady

Z żelu można zrezygnować, dżem będzie mniej zwarty.

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-z-kaliny-6

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!