- System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach - alarmowała dwa lata temu Najwyższa Izba Kontroli. - Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego, czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach. Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić.
W większości kontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia. Były one przygotowywane z surowców niskiej jakości, o niewłaściwych wartościach odżywczych.
Kilka posiłków zamieszczonych w naszej galerii robi pozytywne wrażenie i placówkom, w których zostały zrobione gratulujemy, a pozostałe zachęcamy do ich naśladowania.
Na pewno są lepsze posiłki w tych szpitalach niż u ciebie . Tam dadzą chociaż jakiś plasterek mięsa A u ciebie tylko zielsko cały czas.
OdpowiedzUsuńNa pewno lepiej by jedli u mnie. Gdybym miała ich karmić, gdyby to ode mnie zależało dostawali by codziennie ode mnie kopiasty talerz surówki ze świeżych warzyw - soczystych i jędrnych oraz pachnących a do tych warzyw mieliby też kawałek porządnego mięsa.
OdpowiedzUsuń