Kiedy zbierać owoce jarzębiny?
Tak jak wspominaliśmy owoce jarzębiny wykorzystywane w ziołolecznictwie powinny być w pełni dojrzałe. Choć owoce zaczynają dojrzewać już w lipcu ich pełna dojrzałość zaczyna się dopiero w październiku - wtedy (lub jeszcze później) należy zaplanować zbieranie jarzębiny.
Jak suszyć owoce jarzębiny?
Owoce jarzębiny należy suszyć w temperaturze około 40 °C. Należy rozłożyć je w jak najcieńszej warstwie. Proces suszenia jest dość czasochłonny - owoce schną bardzo powoli. Po wysuszeniu należy zostawić je w suchym, bezpiecznym przed wilgocią miejscu gdyż łatwo ulegają powrotnemu wilgotnieniu.
Owoce jarzębiny - zastosowanie:
Napar z owoców jarzębiny to skuteczny środek w walce z niegroźnymi infekcjami, przeziębieniami i zatruciami. Pomaga zwalczać takie dolegliwości jak:
Zapalenie pęcherza (działa moczopędnie)
Biegunki
Zatrucia żołądkowe
Zaburzenia trawienia
kamica nerkowa i pęcherzowa
schorzenia nerek
Jak przygotować napar z owoców jarzębiny?
Aby przygotować porcję naparu z jarzębiny należy:
łyżkę owoców jarzębiny zalać 1,5 szklanki wody
przez 30 minut trzymać całość na ogniu (woda nie może się zagotować). Przez cały czas naczynie z naparem musi być przykryty,
odcedzić napar, ostudzić.
Napar z owoców jarzębiny - dawkowanie:
Aby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości jarzębiny należy 2 - 3 razy dziennie pić po pół szklanki przygotowanego naparu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊
Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!
🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈
Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.
Please no spam! I will not publish your spam!