sobota, 22 października 2022

Winogrona i ich właściwości lecznicze

Winogrona zawierają liczne substancje pokarmowe. Do składników odżywczych w nich zawartych zalicza się cukry, pektyny, garbniki, białka, pierwiastki mineralne (m.in. miedź, fosfor, wapń, żelazo, jod, potas i mangan) oraz inne związki aktywne biologicznie - witaminy (K, A, B1, B2 i C), kwas foliowy i antyoksydanty (w tym związki polifenolowe). Ciemne winogrona zawierają ponadto antocyjany. Wysokość wymienionych substancji odżywczych winogron zależy natomiast od ich barwy i obróbki przed spożyciem - najobfitsze w składniki pokarmowe są jagody o ciemno zabarwionej skórce i soku, konsumowane w świeżej, surowej postaci. Znacznie mniejsze walory odżywcze posiadają odmiany uprawiane z przeznaczeniem do produkcji i przetwórstwa win oraz wyrobu soków, oleju z pestek i dżemów. Inaczej kształtuje się wartość odżywcza rodzynek, które zawierają 59-62% cukru inwertowanego (glukozy, fruktozy), 1,5% kwasów winowego i jabłkowego, 2% kwaśnego winianu potasu, 6% pektyn, 1,8% soli mineralnych oraz związków polifenolowych. Z pestek winogron (z ang. grape seed oil, GSO) pozyskuje się ponadto tłoczony olej jadalny, będący źródłem witamin A, E i B oraz około 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 58-78% kwasu linolowego i 3-15% kwasu oleinowego. W 100 g winogron w zależności od odmiany gatunkowej owoców znajduje się od 67 kcal do 69 kcal. Największą wartość energetyczną mają winogrona zielone, najmniejszą - czerwone. Winogrona należą ponadto do grupy owoców o niskim wskaźniku indeksu glikemicznego (IG = 45). Prozdrowotne właściwości winogron Zawarte w winogronach aktywne substancje biologiczne - głównie witaminy i antyoksydanty (w tym związki fenolowe) stymulują odporność organizmu, wspomagają jego kondycję zdrowotną i chronią go przed niektórymi czynnikami chorobotwórczymi. Winogrona mają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe, antynowotworowe i przeciwzapalne; zapobiegają ponadto zawałom serca, udarom mózgu, hamują utlenianie szkodliwych frakcji cholesterolu LDL, ale także regulują poziom tzw. “dobrego” cholesterolu HDL, wspierają pracę rytmu serca i dzięki zawartemu w nim resweratrolowi zmniejszają poszczególne etapy aktywacji płytek krwi. Owoce winorośli wykazują ponadto działanie moczopędne, właściwości odtruwające i oczyszczające układ pokarmowy - w tym wątrobę. Sok winogronowy może być także z powodzeniem stosowany w kosmetyce - np. w leczeniu i oczyszczaniu skóry problematycznej np. cery trądzikowej. Zawarty w oleju z nasion winogron kwas linolenowy odgrywa ponadto znaczącą rolę w profilaktyce chorób układu krążeniowego. https://heroes-diet.pl/Artykuly/czy-winogrona-sa-zdrowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!