sobota, 22 października 2022

Czy winogrona są zdrowe?



Prozdrowotne właściwości winogron

Zawarte w winogronach aktywne substancje biologiczne - głównie witaminy i antyoksydanty (w tym związki fenolowe) stymulują odporność organizmu, wspomagają jego kondycję zdrowotną i chronią go przed niektórymi czynnikami chorobotwórczymi. Winogrona mają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe, antynowotworowe i przeciwzapalne; zapobiegają ponadto zawałom serca, udarom mózgu, hamują utlenianie szkodliwych frakcji cholesterolu LDL, ale także regulują poziom tzw. "dobrego" cholesterolu HDL, wspierają pracę rytmu serca i dzięki zawartemu w nim resweratrolowi zmniejszają poszczególne etapy aktywacji płytek krwi. Owoce winorośli wykazują ponadto działanie moczopędne, właściwości odtruwające i oczyszczające układ pokarmowy - w tym wątrobę. Sok winogronowy może być także z powodzeniem stosowany w kosmetyce - np. w leczeniu i oczyszczaniu skóry problematycznej np. cery trądzikowej. Zawarty w oleju z nasion winogron kwas linolenowy odgrywa ponadto znaczącą rolę w profilaktyce chorób układu krążeniowego.

Czy winogrono jest zdrowe? 

Winogrona obfitują w witaminy i składniki mineralne. Są również źródłem korzystnych dla zdrowia związków polifenolowych. Dzięki zawartym w winogronach substancjom wspomagają one odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Kiście winogron wykazują również wysokie bioaktywne działanie antyoksydacyjne (podnoszą odporność na tzw. stres oksydacyjny). Bogate są w błonnik pokarmowy, garbniki i związki polifenolowe, takie jak np. resweratrol, katechiny, proantocyjanidyny. Winogrona mają także właściwości antyseptyczne, ściągające, przeciwbakteryjne, i przeciwutleniające. Jako że zawierają stosunkowo dużo kalorii - mimo że charakteryzuje je niski wskaźnik IG - osoby będące na diecie redukcyjnej (odchudzającej) powinny spożywać je w umiarkowanej ilości. Ograniczone spożycie winogron zaleca się również osobom z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą - zjedzenie dużej porcji tych owoców ze względu na sporą zawartość cukrów prostych może powodować nagłe wzrostu poziomu cukru we krwi. Podobnie kształtować będzie się sytuacja związana ze spożyciem winogron przetworzonych - wina, nalewek, soków owocowych, konfitur i dżemów.

https://heroes-diet.pl/Artykuly/czy-winogrona-sa-zdrowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!