wtorek, 29 sierpnia 2017

KISZONE BURAKI


KISZONE BURAKI

Już wiele razy pisałam, że lubię warzywa. Kiszone buraki przygotowuje raz na jakiś czas, za to w dużej ilości. Co ciekawe, kiszone buraki zawsze znajdują u mnie chętnych, ostatnio zjadamy je w surówkach, sałatkach, polane sosami a nawet gotowane. Traktuję je troszkę jak kapustę kiszoną, czyli, są dobre do wszystkiego. Buraki surowe mają niski indeks glikemiczny, w formie ukiszonej stanowią dla organizmu bogactwo kwasu mlekowego, cennych dla naszego zdrowia minerałów, witamin i bakterii. Zdrowie zaczyna się w jelitach, warto o tym pamiętać! Od kilku miesięcy staram się każdego dnia wypić porcję soku z kiszonych buraków lub zjeść ich kilka plasterków. Kiszone buraki i sok z nich kojarzą mi się z babcią i dziadkiem. Z warszawską Ochotą, kamiennym wielkim parapetem, wielkim garnkiem stojącym w kuchni i atmosfera rodziny. U mnie nie ma garnka, jest za to wielka kamionka mieszcząca 10 kg buraków, jak wcześniej mówiłam, kiszę raz a dobrze. Rozkładam buraki i sok do słoików i butelek i trzymam w lodówce, powstrzymując tym samym dalszy proces kiszenia i kwaśnienia. Używam do picia, do gotowania i do mojego ukochanego czerwonego barszczu na zakwasie. Chociaż muszę wam powiedzieć, że niedługo pokażę bigos z kiszonych buraków, zupę z kiszonych buraków, sałatkę i surówkę z kiszonych buraków :) JADASZ KISZONKI? Ale się narobiłam! Zrobiłam dzisiaj znowu w ilościach hurtowych KISZONE BURAKI, już za kilka dni będą gotowe. W sam raz dla wszytskich haszimotek i tych, którzy lubią zdrową, probiotyczną, surową i pełną dobrych bakterii kuchnię! JADASZ KISZONKI?

KISZONE BURAKI PRZEPIS

KISZONE BURAKI SKŁADNIKI:

  • 5 kg buraków ekologicznych obranych
  • 5 litry wody
  • 1 główka czosnku przecięta w poprzek
  • kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych – wersja bezglutenowa. Wersja z glutenem – skórka z 1 kromki czarnego chleba na zakwasie
  • 1 cebula pocięta w talarki lub przecięta na cztery
  • maksymalnie 2 łyżki soli kamiennej lub morskiej (dobierz smak do swoich preferencji)
  • 5 listków laurowych

KISZONE BURAKI PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki obieram ze skóry i kroję na plasterki. Pomocny jest w tym melakser z tarcza tnącą.
  2. Cebulę przekrawam na cztery lub kroję w grube plastry.
  3. Główkę czosnku przecinam na pół w poprzek.
  4. Warzywa wkładam do kamionkowego, szklanego lub metalowego garnka. Zalewam zimną mineralną lub źródlaną wodą, dodaję sok z kapusty, ogórków lub skórkę z chleba. Dodaję również listki laurowe i sól, mieszam. Na wierzchu układam talerz, obciążam go i dociskam buraki do dna. Żaden burak nie powinien pływać po powierzchni, ponieważ będzie pleśniał. Ja mam kamionkowe połówki koła do kiszenia kapusty i takimi przygniatam buraki. Kamionkowy garnek lub duży gar emaliowany przykrywam ściereczką i odstawiam na 3-5 dni. Gdy jest zimniej nawet na 10 dni.
  5. Gdy sok jest kwaśny, buraki przekładam ciasno do słoików i zalewam je sokiem z kiszenia. Pozostałą część gotowego zakwasu zlewam do słoików lub butelek, szczelnie zakręcam i trzymam w lodówce.

Carpaccio z buraczków



Carpaccio z buraczków

Ta kolorowa, piękna i smaczna sałatka chodziła mi po głowie już od dawna, kiedy w zeszłym roku moja siostra przygotowała ją do grilla. Szczerze mówiąc, nie jestem wielką fanką gotowanych buraków w czystej postaci (choć marynowane bardzo lubię), to ta sałatka bardzo przypadła mi do gustu. To dobra propozycja do potraw z grilla właśnie, tuż obok sałatki ziemniaczanej, ponieważ jest świeża i kolorowa. Ja podałam ją do pieczonej karkówki jako dodatek warzywny do obiadu - pycha! Przepis znalazłam na blogu "In my coffee kitchen", zmieniłam tylko pestki słonecznika na pestki dyni.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2-4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


2-3 nieduże buraki okrągłe
ok. 100g sera typu feta (użyłam sałatkowego w kostce)
2-3 łyżki pestek dyni
dwie garście rukoli
oliwa
sos z octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku




Buraki ugotować w osolonej wodzie – ok. 1 h od momentu zagotowania, wyjąć z wody i przepłukać lodowatą wodą z kranu, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Obrać ze skóry (powinna łatwo dawać zeskrobać się nożykiem) i pokroić w cieniutkie plasterki (ok. 1 mm grubości).
Plasterki rozłożyć na dużym lub mniejszych talerzach tak, by na siebie zachodziły, następnie skropić je oliwą i sosem balsamicznym, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na środku ułożyć rukolę, a ser pokruszyć dookoła niej, całość posypać niewielką ilością pestek dyni podprażonych na suchej patelni.
Podawać od razu lub schłodzić w lodówce do czasu podania.
Oryginalny przepis na tę sałatkę pochodzi z bloga In my coffee kitchen.

Buraczki marynowane

Fajny przepis, choć z octem :)


Buraczki marynowane

Moja ulubiona sałatka do mielonych kotletów to właśnie marynowane buraczki - to bez znaczenia, czy są podane w całości, w figlarnych plasterkach, słupkach czy tarte... buraczki muszą być i już :) Ten przepis miałam opublikować już w zeszłym roku, ale poprzednie buraczki zbyt szybko zniknęły i nawet nie miałam co sfotografować. Tym razem się zawzięłam i zdjęcia zrobiłam w trakcie i tuż po przygotowaniu. Teraz moje przetwory czekają już na najbliższy, tradycyjny, polski obiad :) Do buraczków używam dokładnie tej samej zalewy, co do ogórków konserwowych, buraczki są dobrze doprawione, ale równocześnie nie trącą samym octem (z czym się często spotykam w innych kuchniach). To zdecydowanie moja ulubiona wersja.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 16 półlitrowych słoików
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


4-5 kilo buraków czerwonych, okrągłych
Zalewa (1 porcja):
1250 ml wody z gotowania buraków (lub zwykłej wody)
250 ml octu
2 łyżki soli
250g cukru




Buraki umyć, obciąć im końcówki z obu stron, ugotować al dente w osolonej wodzie* (polecam wlać do gotowania trochę więcej wody, aby była do zalewy).Ugotowane buraki odcedzić (nie wylewać wody!!) i przestudzić, można przelać lodowatą wodą, a następnie obrać używając rękawiczek ochronnych, by nie ubrudzić rąk – buraki po naciśnięciu palcami powinny same wychodzić ze skóry.
Małe buraczki włożyć całe do słoików, większe pokroić na połówki lub ćwiartki albo w inny dowolny kształt – plastry, słupki, itd., i poukładać w słoikach.
Składniki zalewy wymieszać w garnku i doprowadzić do wrzenia – na tę ilość buraków potrzebne będą przynajmniej 2 porcje zalewy. Gorącą zalewę wlewać do słoików tak, by zakrywała buraczki, słoiki zakręcać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 125°C i pasteryzować 20 minut.
Po tym czasie słoiki wyjąć, a po 15 minutach postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
*Jeżeli mamy buraki różnych wielkości, to polecam podzielić je na dwa garnki i gotować w jednym mniejsze buraczki a w drugim buraki większe.

Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Buraczki marynowane
  • Buraczki marynowane

http://domiwkuchni.pl/recipe/buraczki-marynowane/

Buraczki z chrzanem na zimę


Buraczki z chrzanem na zimę

Buraczki z chrzanem na zimę

Składniki

  • 5 kg buraków ćwikłowych ( ugotować i zetrzeć na małych oczkach)
  • Zalewa:
  • 1,5 szkl octu
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 litr wody ( niecały)
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek startego chrzanu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku ( zmiażdzyć)
  • 2 gożdziki
> 6 os.> 60 minśrednieprzystępne

Przygotowanie

  1. Zalewę zagotowac 10 minut. Gorąca zalac buraki, odstawic na 12 godzin.
  2. Buraki z zalewą -gorące wkładac do słoików i zakręcać . Bądz zimne i pasteryzowac 15 minut. Wychodzi ok. 19 słoiczków z dzemu.

Szybki barszczyk czerwony


Składniki

3 duże buraki
1,5 litra wody
2 listka laurowe
2 łyżeczki majeranku
2 kulki ziela angielskiego
2 kostki rosołowe
½ łyżeczka pieprzu białego
1 łyżeczka cukru
Sok z ½ cytryny
Sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Szybki barszczyk czerwony.
  • 1. Buraki obrać, umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, dodać wszystkie pozostałe składniki. Gotować ok. 25-30 minut do miękkości warzyw.
  • 2. Barszczyk odcedzić na sitku, podawać bardzo gorący z kanapką, bądź pasztecikiem.

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szybki-barszczyk-czerwony-2

Szybki barszcz czerwony


Składniki

  • - paczka suszonych buraków
  • - 1 duża cebula
  • - 3 ząbki czosnku
  • - sok z dużej cytryny
  • - łyżka oliwy
  • - 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru
  • - 1 bulion z kury i 1 wołowy rozpuszczone w gorącej wodzie
  • - 1 łyżka majeranku, kilka liści laurowych
  • - po kilka ziarenek pieprzu czarnego, ziela angielskiego, 2 goździki

http://www.mojegotowanie.pl/przepis/szybki-barszcz-czerwony

Przygotowanie

  1. Buraki skropić sokiem z cytryny i oliwą, dodać wszystkie przyprawy, skrojoną w kostkę cebulę, przekrojone na pół ząbki czosnku. Zalać gorącym rozpuszczonym bulionem i wrzącą wodą (około 3 litrów) i gotować przez około 20 minut.
  2. Barszcz odcedzić i podawać w krokietami, uszkami, pasztecikami.
  3. Polecam mój przepis na krokiety:)

Barszcz



SKŁADNIKI

  • włoszczyzna – 400 g
  • cebula – 2 szt.
  • mięso wołowe (na rosół) – 1 kg
  • sól
  • buraki – 600 g
  • marchewka – 4 szt.
  • por – 2 szt.
  • boczek w plastrach – 100 g
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • pieprz czarny
  • cukier
  • ocet – 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • liść laurowy – 2 szt.
  • śmietana 18% – 100 g
  • szczypiorek – 1/4 pęczka

KROK 1: GOTUJEMY WYWAR Z WARZYW I MIĘSA

Włoszczyznę oraz cebulę oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy ścięgien i przekładamy wraz z warzywami do garnka, zalewamy 2,5 litra zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.

KROK 2: ŚCIERAMY WARZYWA

W międzyczasie buraki i marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Pory oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Boczek kroimy na małe kawałki.

KROK 3: GOTUJEMY BARSZCZ

Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na małe kawałki. Bulion przelewamy przez sito (warzyw nie wykorzystujemy już do zupy). Buraki, marchew i por podsmażamy z boczkiem w gorącym oleju przez 5-7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i przecierem pomidorowym, zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy z kwaśną śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Jak zrobić barszcz?

Barszcz z fasolą
Jaka zupa gości najczęściej na wigilijnym stole? Oczywiście barszcz czerwony. Okazuje się, że ile domów, tyle przepisów na to świąteczne danie. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki.
Dla mnie najlepszy barszcz czerwony to ten przygotowany od podstaw, czyli z użyciem zakwasu buraczanego, nastawionego tydzień wcześniej. Barszcz wykończony jest wywarem grzybowym i doprawiony przyprawami – majerankiem, słodką papryką i pieprzem czarnym oraz ziołowym.
Barszcz czerwony ma bogaty smak i piękny, intensywny kolor. W moim domu najczęściej podawany jest w towarzystwie uszek. A dziś trochę inaczej, niż zazwyczaj, gdyż pierożki zastąpiła fasola Jaś, która jest częstym składnikiem barszczu wigilijnego, szczególnie tego serwowanego na Podhalu.

Składniki:

  • Na zakwas:
  • 1 kg buraków
  • 1 łyżka soli na 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • Barszcz:
  • 1 kg buraków
  •  1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 mały seler (ok. 200 g)
  • ½ pora
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 40 g suszonych grzybów
  • 250 g fasoli jaś
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • sok z cytryny do zakwaszenia barszczu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku 

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj kiszone buraki (czynność należy wykonać na kilka dni przed gotowaniem barszczu).
  2. Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Buraki umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, ząbki czosnku.
  3. Zawartość słoika zalej solanką – wszystkie składniki powinny znaleźć się pod powierzchnią wody. Słoik zakręć i pozostaw na kilka dni, by ruszyła fermentacja. Proces kiszenia trwa zwykle około 5-7 dni.
  4. Fasolę namocz co najmniej 12 godzin wcześniej, następnie ugotuj do miękkości.
  5. Suszone grzyby opłucz na sitku, włóż do rondelka, zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
  6. Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużego garnka, dodaj przypaloną cebulę, por i kapustę a następnie zalej ok. 1,5 l wody.
  7. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 50-60 minut. Po ugotowaniu wyjmij warzywa z wywaru (nie będą już potrzebne).
  8. Następnie wlej wywar z grzybami i dodaj kiszone buraki razem z całą zawartością słoika.
  9. Dodaj przyprawy – roztarty w palcach majeranek, sól, pieprz, paprykę do smaku. Barszcz czerwony podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez ok. 15-20 minut.
  10. Pod koniec gotowania spróbuj barszcz, jeśli jest za mało kwaśny, dodaj jeszcze trochę zakwasu lub soku z cytryny.
  11. Ugotowaną fasolę nałóż na talerze i zalej gorącym barszczem czerwonym.
  12. https://zakochanewzupach.pl/barszcz-czerwony-z-fasola-jas/
  13. https://zakochanewzupach.pl/tag/barszcz-czerwony/

Młoda botwinka do słoików, na zimę


Składniki

5 dużych pęczków botwinki
(ja miałam z takimi malusieńkimi buraczkami)
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
6 ząbków czosnku
2 słoiki 400 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Młoda botwinka do słoików, na zimę
  • 1. Botwinkę dokładnie myjemy, odrzucamy żółte liście i siekamy drobno. 
    Całość wrzucamy do miski, zasypujemy solą oraz cukrem i zostawiamy na dziesięć minut.

    W tym czasie wyparzamy słoiki oraz zakrętki. 

    Do liści dodajemy starte ząbki czosnku i mocno uciskając wszystko mieszamy. 

    Słoiki wypełniamy botwiną, starając się jak najbardziej kompresować liście. 

    Pasteryzujemy dwadzieścia minut. 

Botwina na zimę


Warto wypróbować kilka różnych przepisów...


"Sposób przygotowania

Botwinkę umyj, następnie korzeń pokrój na centymetrowe plasterki a łodyżki na 2 centymetrowe kawałki. Kilka ładniejszych liści można pokroić i odłożyć. Wrzuć korzenie i łodyżki do gotującej się wody z liściem laurowym, zielem angielskim, solą oraz cukrem i gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj zachowane liście botwinki. Gotuj pięć minut i dodaj ocet. 
Do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików nałóż po równo buraczków, łodyżek i listków. Ziele angielskie i listek laurowy można wyrzucić. Zalej słoiki pozostałym wywarem i do każdego dodaj po łyżeczce oleju. 
Pasteryzuj przez 10 minut. "

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/252048/botwinka-w-sloiku-na-zime.html

Botwinka na zimę do słoików

Pora na przetwory...


"Niestety sezon na to warzywo trwa zbyt krótko, aby móc się nim w pełni nacieszyć. Dlatego postanowiłam, że w tym roku zapakuję botwinkę do słoików, tak aby w środku zimy można było ugotować naszą ulubioną botwinkową. Botwinkę mam z ogródka mamy, która zasiała buraczki właśnie z przeznaczeniem na botwinę :)


Botwinka na zimę do słoików

 
Botwinka na zimę do słoików

Składniki:
  • kilka pęczków botwinki (buraczki z łodyżkami i młodymi listkami)
  • dwa pęczki koperku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 szklanki wody (do zakrycia buraczków)
Na koniec:
  • 1/2 szklanki octu 10%




1. Botwinkę dokładnie myję, usuwam pożółkłe liście, a buraczki obieram i kroję na plasterki. Liście i łodyżki kroję w 2 cm kawałki.

2. Do garnka przekładam pokrojone buraczki, liście i łodyżki. Zasypuję całość cukrem i solą. Zalewam wodą do zakrycia buraczków.

3. Następnie gotuję około 25 minut albo krócej/dłużej aż buraczki będą miękkie. W tym momencie wlewam ocet i dodaję przeciśnięte ząbki czosnku oraz drobno posiekany koperek. Całość podgrzewam.

4. Do suchych i wyparzonych słoiczków nakładam wazówką gorącą botwinkę. Słoiki szczelnie zakręcam i pasteryzuję 15 minut (ja to robię w piekarniku nagrzanym do 120*C). Po czym ustawiam do góry dnem i zostawiam do ostudzenia. Przenoszę w chłodne i ciemne miejsce, do piwnicy lub spiżarni.

Smacznego! :)

http://durszlak.pl/przepis/botwinka-na-zime-do-sloikow?c=tag&t=leczo-z-cukinii-do-sloikow-na-zime

Polska jest „rajem gwałcicieli”? Raport „DGP” wskazuje na „systemową niemoc” i zaniedbania

Jak pisze we wtorek „Dziennik Gazeta Prawna", w Polsce większość przypadków zgwałcenia nawet nie trafia przed sądy. Ze zgłoszonych spraw zaledwie jedna czwarta kończy się skazaniem. Dziennikarze „DGP" podsumowują swój tekst stwierdzeniem, że nasz...

Wprost - 29 sierpnia 2017

http://a.msn.com/r/2/AAqUOF1?a=1&m=PL-PL

Zaostrzyć prawo!