Jagoda kamczacka, to pro-zdrowotny owoc, tak jak rokitnik, acai czy liście moringi. Dobre soki w tej kategorii kosztują od 70 zł (rokitnik) do 90 zł (moringa) za litr, są do tego ekologiczne, tłoczone na zimno, zawierają mnóstwo cennych związków i nie pijemy takiej butelki na raz, tylko w niewielkich ilościach codziennie. Klienci, którzy spróbują naszego soku BIOHASKAP – doceniają smak, kolor i korzystne efekty zdrowotne, bo po zakupie jednej butelki na próbę zwykle systematycznie wracają po kolejne kilkanaście.
Ż.G.: Kto powinien sięgnąć po sok z jagody kamczackiej? Nie jest to codzienny produkt..
M.J.: A ja powiem przewrotnie, że jak najbardziej codzienny – bo zaleca się go pić 50 ml , najlepiej rano na czczo. Najlepsze efekty obserwuje się wtedy, gdy pije się go w niewielkich ilościach, ale stale. Niektórzy wolą pić na noc, bo mówią, że ich wycisza i łatwiej się zasypia.
Proszek z jagody na bułeczceProszek z jagody z jogurtemSmoothies ze szpinaku z proszkiem z jagodyCiasto z kremem i sproszkowaną jagodą
Ż.G.: Co możemy zrobić z proszkiem z jagód?
M.J.: Wszystko, byle nie na ciepło!!! Proszek BIOHASKAP, to źródło antocyjanów, które są wrażliwe na temperaturę, dlatego suszymy jagody specjalną delikatną metodą, żeby tych cennych antocyjanów nie zniszczyć. Pracowaliśmy nad tym 2 lata.
Jak używać proszek? Można nim posypać owsiankę, musli, dodać do jogurtu – z mleka zwierzęcego czy roślinnego (pyszne połączenie z kokosowym), zrobić smoothie, posypać lody (polecam czekoladowe), dodać do kremu do ciasta, do nadzienia do rurek z bitą śmietaną. Zastosowań jest mnóstwo, uzyskujemy bogaty w antyoksydanty deser o wspaniałym smaku i kolorze i wystarczy tylko 1 łyżeczka proszku z jagody.
Ż.G.: Czy możemy stwierdzić, że jagoda kamczacka jest rodzajem superfood?
M.J.: Tak, jagoda ma bardzo bogaty profil polifenolowy, zawiera głównie antocyjany, które są 4 razy silniejsze od witaminy C. Zawiera też kwas chlorogenowy, luteoinę, kwercetynę, katechiny i ostatnio odkryte irydioidy, które mają silne właściwości przeciwzapalne. Jest to z pewnością superfood i może stać się hitem zdrowego odżywiania, ale wymaga jeszcze dużo promocji i pewnie wiele lat pracy w edukowaniu o jej prozdrowotnych właściwościach. Tak, jak na początku było z acai czy moringą.
Ludy Ainu, zamieszkujące Japonię, skąd, jak wspominałam, pochodzi haskap, uważają tę jagodę za „eliksir życia" – owoc dla długiego życia i dobrego wzroku.

Ż.G.: Jacy pacjenci mogliby skorzystać zdrowotnie, spożywając produkty z jagody kamczackiej? Czy zdrowi również odczują różnicę?
M.J.: Po pierwsze, owoce są bogatym źródłem antocyjanów, które wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia. Potwierdzają to liczne doniesienia naukowe sugerujące silny związek między spożyciem owoców jagodowych a zmniejszonym ryzykiem występowania chorób układu sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, jagoda kamczacka była od dawna używana w medycynie ludowej w celu obniżenia ciśnienia krwi.
Jagoda kamczacka (haskap) wykazuje również silne właściwości antydiabetyczne. Co to oznacza dla cukrzyków? Otóż, badania na zwierzętach wykazały, że zarówno krótkotrwałe, jak i długotrwałe spożywanie jej owoców hamowało poposiłkowe stężenie glukozy, normalizowało też poziom poposiłkowego stężenia triglicerydów i obniżało poziom cholesterolu HDL w osoczu. Ponadto, jagoda kamczacka jest potencjalnym źródłem prozdrowotnych fitozwiązków, które hamują trawienie węglowodanów w jelitach. Jest to przydatne w leczeniu cukrzycy typu 2, ponieważ zmniejsza szybkie uwalnianie glukozy do krwi przez pokarm o wysokim indeksie glikemicznym. Zgodnie z pracą badawczą Podsędek i in., jagoda kamczacka wykazywała najsilniejszą aktywność hamującą, a kolejność siły działania była następująca:
jagoda kamczacka
borówka amerykańska
borówka czarna
czarna porzeczka
czereśnia
czerwony agrest
Opóźnione trawienie cukrów wspiera kontrolowanie hiperglikemii poposiłkowej u pacjentów z cukrzycą!
W innych badaniach wykazano korzystny wpływ jagody kamczackiej na choroby tarczycy. Doustne podawanie ekstraktu z jagody złagodziło nadczynność tarczycy poprzez zmniejszenie wydzielania hormonów tarczycy. Badanie wykazało również, że spożycie jagody kamczackiej zmniejsza uwalnianie enzymów wątrobowych, które normalnie są podwyższone w stanie zapalnym wątroby bądź w przypadku jej uszkodzenia.
Ż.G.: Proszek z jagód mógłby również służyć do lodów, do ciast i puddingów, czy współpracujecie z producentami żywności w Polsce lub zagranicą?
M.J.: Tak, po targach BIOFACH w Norymberdze nawiązaliśmy wiele kontaktów i utrzymujemy je do dzisiaj. Szkoda tylko, że pandemia zatrzymała wiele projektów – część firm wstrzymała się wprowadzenie nowych produktów na rynek. W czasie, kiedy klienci wpadają do sklepu tylko po to, żeby kupić najważniejsze rzeczy z listy, nie można przeprowadzić degustacji ani promocji, takie próby skończyłyby się fiaskiem. Natomiast, my we własnym zakresie prowadzimy testy i mamy nadzieję już na jesieni uda nam się wprowadzić pierwszy produkt z nowej linii BIOHASKAP.
Ż.G.: Czego potrzebuje Małgorzata Jaszyk, aby czuła satysfakcję ze swojego pomysłu? Czego trzeba do szczęścia takiej osobie, jak Pani?
M.J.: Jestem szczęśliwa każdego dnia na plantacji, kiedy schodzę zmordowana z pola po pieleniu, kiedy docinam krzewy, kiedy sadzę aksamitki, kiedy widzę, jak krzewy pięknie kwitną i rosną.
Najbardziej teraz brakuje mi do szczęścia możliwości przeprowadzenia degustacji, targów, promocji i widoku uśmiechniętej buzi, gdy ktoś spróbuje soku albo proszku i się zachwyca. I wraca do nas po kolejne butelki, bo odczuł na sobie, jak dobrze działa na niego jagoda kamczacka.
I mam na myśli degustacje, nie tylko w Polsce, ale i w Europie, gdzie mamy swoich dystrybutorów i tylko czekają, żeby móc zacząć działać.
W ten sposób coraz więcej osób dowie się o jagodzie kamczackiej, coraz więcej będzie odnosić korzyści z jej spożywania.
https://hipoalergiczni.pl/fioletowy-owoc-dla-zdrowej-tarczycy-watroby-serca-i-oczu/
Mam jagody. Posieję więcej.
Izabella INDIANKA Redlarska