niedziela, 15 maja 2022

Głóg - właściwości, zastosowanie, napary, preparaty, przeciwwskazania do stosowania

Głóg to roślina ozdobna o kwiatach białych i bladoróżowych, która posiada cenne właściwości lecznicze. Zastosowanie głóg znalazł już w medycynie ludowej, a obecnie – również w lecznictwie – wykorzystuje się jego owoce, kwiaty i liście. Co kryje w sobie głóg? Jak działa, kiedy i jak stosować tę roślinę i czy istnieją przeciwwskazania? SPIS TREŚCI Głóg – co to za roślina? Głóg – skład i właściwości Jakie jest zastosowanie głogu? Głóg – roślina przydatna w kuchni Jak przygotować napar z głogu? Głóg w preparatach z apteki Stosowanie głogu – przeciwwskazania Głóg – co to za roślina? Głóg to ogólna nazwa roślin należących do gatunku Crataegus. W Polsce najpowszechniej występuje głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy oraz głóg pośredni. W naturalnych warunkach głóg ma postać ciernistych krzewów wysokich na 3–4 metry lub drzew o wysokości do 8–10 m. Kwiaty głogu są białe lub różowe, natomiast dojrzałe owoce o kulistym lub elipsowatym kształcie najczęściej mają barwę ciemnoczerwoną bądź czerwonobrunatną. Kolor owoców głogu zależy jednak od ich dojrzałości, a także od konkretnego gatunku rośliny – można trafić na owoce zielone, żółte, czerwone i ciemnofioletowe. Owoce głogu dojrzewają między sierpniem a wrześniem. Głóg to roślina ozdobna o kwiatach białych i bladoróżowych, która posiada cenne właściwości lecznicze. Zastosowanie głóg znalazł już w medycynie ludowej, a obecnie – również w lecznictwie – wykorzystuje się jego owoce, kwiaty i liście. Co kryje w sobie głóg? Jak działa, kiedy i jak stosować tę roślinę i czy istnieją przeciwwskazania? SPIS TREŚCI Głóg – co to za roślina? Głóg to ogólna nazwa roślin należących do gatunku Crataegus. W Polsce najpowszechniej występuje głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy oraz głóg pośredni. W naturalnych warunkach głóg ma postać ciernistych krzewów wysokich na 3–4 metry lub drzew o wysokości do 8–10 m. Kwiaty głogu są białe lub różowe, natomiast dojrzałe owoce o kulistym lub elipsowatym kształcie najczęściej mają barwę ciemnoczerwoną bądź czerwonobrunatną. Kolor owoców głogu zależy jednak od ich dojrzałości, a także od konkretnego gatunku rośliny – można trafić na owoce zielone, żółte, czerwone i ciemnofioletowe. Owoce głogu dojrzewają między sierpniem a wrześniem. Głóg to surowiec zielarski – znaczenie farmaceutyczne mają jego kwiaty, szczytowe liście oraz owoce. Kwiaty głogu zbiera się w maju lub czerwcu, a następnie suszy w temperaturze pokojowej do 30 st. C. Owoce są zdatne do zbioru we wrześniu i październiku, początkowo suszy się je w temperaturze 30 st. C, a pod koniec dosusza w 50 st. C. GŁÓG SZKARŁATNY – ROŚLINA OZDOBNA Głóg szkarłatny jest rośliną, która rośnie w lasach, przy drogach czy przydomowych ogrodach i parkach. Nie ma zbyt dużych wymagań glebowych. Taka ozdobna roślina nie przedstawia właściwości leczniczych, ale już jego biała, bądź bladoróżowa odmiana jest ceniona w farmaceutyce i zielarstwie. Głóg – skład i właściwości Wykorzystanie głogu w celach leczniczych i profilaktyce jest możliwe dzięki składowi chemicznemu tej rośliny. Bogata zawartość składników mineralnych i innych związków chemicznych obserwowana jest szczególnie w owocach i kwiatach głogu. Głóg to bogate źródło wielu mikroelementów, szczególnie potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu. Jest to roślina, która dostarcza znaczne dawki witaminy C, a do jej głównych składników należą też flawonoidy oraz procyjanidyny. Kwiat głogu zawiera związki flawonoidowe, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, macicy, dróg moczowych i naczyń krwionośnych. Takie działanie jest istotne w odniesieniu do naczyń wieńcowych, ponieważ zwiększają się dopływy utlenionej krwi do mięśnia sercowego, co z kolei przyczynia się do ustąpienia duszności i bólu. Oprócz tego kwiat głogu zawiera procyjanidyny, które wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego. Ma również wpływ na siłę skurczów mięśnia sercowego. Poprzez zwolnienie ich częstotliwości, powoduje wydajniejszą pracę serca. Wyciąg z kwiatu głogu znajdziesz np. w suplementach diety korzystnie wpływających na układ krwionośny człowieka. Polecamy Eliksir na ciśnienie z czosnkiem, głogiem, melisą i liściem oliwki albo Eliksir dla serca Herbapol w Krakowie, które kupisz na Medonet Market w korzystnej cenie. Kwiat głogu posiada także pozytywne działanie na naczynia krwionośne mózgu. Zbliżone właściwości wykazują owoce tej rośliny, ale zawierają znacznie mniej flawonoidów i więcej procyjanidyn. W ich składzie znajdziemy też witaminę A i alkohol cukrowy. Owoc głogu możesz również zaparzyć w postaci herbatki. Głóg to roślina ozdobna o kwiatach białych i bladoróżowych, która posiada cenne właściwości lecznicze. Zastosowanie głóg znalazł już w medycynie ludowej, a obecnie – również w lecznictwie – wykorzystuje się jego owoce, kwiaty i liście. Co kryje w sobie głóg? Jak działa, kiedy i jak stosować tę roślinę i czy istnieją przeciwwskazania? Kwiaty głogu są białe lub różowe, natomiast dojrzałe owoce o kulistym lub elipsowatym kształcie najczęściej mają barwę ciemnoczerwoną bądź czerwonobrunatną. Kolor owoców głogu zależy jednak od ich dojrzałości, a także od konkretnego gatunku rośliny – można trafić na owoce zielone, żółte, czerwone i ciemnofioletowe. Owoce głogu dojrzewają między sierpniem a wrześniem. Głóg to surowiec zielarski – znaczenie farmaceutyczne mają jego kwiaty, szczytowe liście oraz owoce. Kwiaty głogu zbiera się w maju lub czerwcu, a następnie suszy w temperaturze pokojowej do 30 st. C. Owoce są zdatne do zbioru we wrześniu i październiku, początkowo suszy się je w temperaturze 30 st. C, a pod koniec dosusza w 50 st. C. GŁÓG SZKARŁATNY – ROŚLINA OZDOBNA Głóg szkarłatny jest rośliną, która rośnie w lasach, przy drogach czy przydomowych ogrodach i parkach. Nie ma zbyt dużych wymagań glebowych. Taka ozdobna roślina nie przedstawia właściwości leczniczych, ale już jego biała, bądź bladoróżowa odmiana jest ceniona w farmaceutyce i zielarstwie. Głóg – skład i właściwości Wykorzystanie głogu w celach leczniczych i profilaktyce jest możliwe dzięki składowi chemicznemu tej rośliny. Bogata zawartość składników mineralnych i innych związków chemicznych obserwowana jest szczególnie w owocach i kwiatach głogu. Głóg to bogate źródło wielu mikroelementów, szczególnie potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu. Jest to roślina, która dostarcza znaczne dawki witaminy C, a do jej głównych składników należą też flawonoidy oraz procyjanidyny. Kwiat głogu zawiera związki flawonoidowe, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, macicy, dróg moczowych i naczyń krwionośnych. Takie działanie jest istotne w odniesieniu do naczyń wieńcowych, ponieważ zwiększają się dopływy utlenionej krwi do mięśnia sercowego, co z kolei przyczynia się do ustąpienia duszności i bólu. Oprócz tego kwiat głogu zawiera procyjanidyny, które wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego. Ma również wpływ na siłę skurczów mięśnia sercowego. Poprzez zwolnienie ich częstotliwości, powoduje wydajniejszą pracę serca. Wypróbuj Kwiat głogu dostępny na Medonet Market, z którego zaparzysz herbatkę. Wyciąg z kwiatu głogu znajdziesz np. w suplementach diety korzystnie wpływających na układ krwionośny człowieka. Polecamy Eliksir na ciśnienie z czosnkiem, głogiem, melisą i liściem oliwki albo Eliksir dla serca Herbapol w Krakowie, które kupisz na Medonet Market w korzystnej cenie. Kwiat głogu posiada także pozytywne działanie na naczynia krwionośne mózgu. Zbliżone właściwości wykazują owoce tej rośliny, ale zawierają znacznie mniej flawonoidów i więcej procyjanidyn. W ich składzie znajdziemy też witaminę A i alkohol cukrowy. Owoc głogu możesz również zaparzyć w postaci herbatki. Dzięki składowi chemicznemu głóg doceniany jest za swoje właściwości lecznicze: Działanie na układ krążenia. Korzystny wpływ głogu na układ sercowo-naczyniowy zaobserwowano w przypadku zażywania ekstraktów z owoców lub kwiatów głogu. Zauważono obniżenie cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, a także wzrost poziomu cholesterolu HDL. Głóg sprzyja także obniżaniu ciśnienia krwi, a niektóre badania sugerują, że może działać antyarytmicznie oraz mieć znaczenie w profilaktyce ostrych zespołów wieńcowych i udarów mózgu. Właściwości przeciwutleniające. Głóg zawiera wiele antyoksydantów, do których należą polifenole (m.in. flawonole, lignany, antocyjany). Szczególnie skuteczne w walce z wolnymi rodnikami są wodne i etanolowe wyciągi z głogu. Dwukrotnie silniejsze działanie przeciwutleniające stwierdzono w przypadku wyciągów etanolowych głogu, czyli przygotowanych na bazie alkoholu. Działanie na układ odpornościowy. Głóg działa przeciwzapalnie, zapobiegając uwalnianiu histaminy czy prostaglandyn. Badania wykazały, że przeciwzapalnie działają zawarte w ekstrakcie z owoców głogu flawonoidy. Natomiast głóg pierzastolistny zawiera sitosterol, który wpływa na wzrost liczby leukocytów i aktywności makrofagów. Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości głodu, wypróbuj herbatę Natjun Jesienne wzmocnienie, która zawiera także imbir, maliny i żeń-szeń. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Głóg działa przeciwbakteryjnie (zwalcza m.in. gronkowce i paciorkowce) oraz przeciwgrzybiczo (radzi sobie z kropidlakiem żółtym, Fusarium solani czy Microsporum canis). Jakie jest zastosowanie głogu? Głóg znajduje zastosowanie przede wszystkim w lecznictwie oraz jako produkt spożywczy. W kuchni owoce głogu wykorzystywane są do przygotowywania przetworów czy napojów, ale bywają też spożywane w postaci świeżej. Od dawna głóg polecany jest również przez medycynę ludową, szczególnie w leczeniu dolegliwości takich jak biegunki, zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego, astma, bezsenność. Właściwości głogu doceniła też medycyna chińska, polecając tę roślinę osobom z problemami trawiennymi, hiperlipidemią czy zaburzeniami krążenia. Oficjalnie głóg uznawany jest za surowiec zielarski, a ekstrakty z kwiatów i liści głogu w Europie i Stanach Zjednoczonych stosuje się w przypadku osób zmagających się z niewydolnością serca klasy I i II (w skali NYHA). Głóg dostępny jest też powszechnie w postaci różnych preparatów aptecznych. Głóg spożywać można również w formie naparu. Aby wspomóc organizm w walce z infekcjami, wypróbuj zimową herbatę Natjun na odporność. Oprócz głogu zawiera ona m.in. jeżówkę, imbir i liść lipy. Głóg – roślina przydatna w kuchni Zastosowanie kulinarne owoców głogu obejmuje przede wszystkim przetwory (dżemy, konfitury, soki), galaretki, herbaty, nalewki czy cukierki głogowe. W kuchni można głóg stosować też w postaci naparu z kwiatów, a także naparu z owoców. Ten ostatni – pity systematycznie – jest pomocny przy nadciśnieniu oraz miażdżycy. Napar z kwiatu głogu zaś pomoże przy niwelowaniu dolegliwości sercowych oraz złagodzi bóle reumatyczne, stawowe oraz mięśniowe. Może być również stosowany w początkach miażdżycy i nadciśnieniu. Jeśli jesteś w grupie ryzyka zachorowania na nadciśnienie tętnicze lub masz niepokojące objawy, możesz wykonać badania laboratoryjne, które są dostępne na Medonet Market. Jak przygotować napar z głogu? Można zastosować kwiaty głogu do przygotowania naparu – potrzebna jest wówczas 1 łyżeczka rozdrobnionych kwiatów i liści głogu, którą następnie należy zalać szklanką ciepłej wody i na koniec powoli ogrzewać pod przykryciem przez mniej więcej 3 minuty. Potem wystarczy przecedzić i pić 2 razy dziennie po szklance odwaru – przygotowanego tuż przed wypiciem. Można także sporządzić napar z owoców głogu – wystarczy zalać 2 łyżeczki owoców głogu szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Pić 3 razy dziennie. W celu przygotowania herbaty z głogu można zalać gorącą wodą ususzone owoce – przygotowane samodzielnie lub zakupione w sklepie zielarskim. Głóg w preparatach z apteki Kwiaty oraz owoce głogu są składnikami wielu środków, dostępnych w aptece. Są to przede wszystkim preparaty obniżające ciśnienie oraz leki nasercowe. Mają one wpływ na poprawę ukrwienia mięśnia sercowego i zwiększenia przepływu wieńcowego krwi. Przyspieszają także akcję serca i polepszają jego tolerancję na braki tlenu. Głóg wchodzi także w skład mieszanek, mających zastosowanie jako środki uspokajające, działające przeciwko miażdżycy, a także jako środki stosowane przy zaburzeniach w gospodarce lipidowej. Owoce głogu są również składowymi mieszanek witaminowych o działaniu wzmacniającym. Zaś wyciąg z kwiatu głogu jest jednym z głównych składników środków stosowanych przy urazach czy obrzękach zagrażających zakrzepowym zapaleniem żył. Osoby poszukujące głogu na półkach aptecznych lub sklepowych mogą znaleźć go w postaci kwiatostanów i owoców do zaparzania, tabletek, kropli z głogu (czyli ekstraktu), soku, a także ziołowych cukierków z głogiem. Stosowanie głogu – przeciwwskazania Głóg może być stosowany uzupełniająco w leczenia wielu dolegliwości, ale w przypadku poważniejszych schorzeń wymagana jest konsultacja lekarska. Dotyczy to szczególnie pacjentów z niewydolnością serca – nie w każdym przypadku sięganie po głóg będzie wskazane. Preparaty z głogiem nie są wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. https://www.medonet.pl/zdrowie,glog---wlasciwosci--zastosowanie--napary--preparaty--przeciwwskazania-do-stosowania,artykul,1725455.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!