poniedziałek, 16 lipca 2018

Wawszczyk Julian

Odkryłam, że osoba na której dane zamawiane są nasiona marihuany w internecie i sprowadzane do Gminy Kowale Oleckie, to dawny internowany ze Śląska:

Akta internowanego dot. Wawszczyk Julian, imię ojca: Stanisław, ur. 19-03-1949 r.

To ciekawe. Kto mógł wpaść na to, by podawać jako handlarza marychą dane człowieka internowanego za czasów komuny?

Tak sobie dumam kto i sądzę, że to mógł być jakiś UBek lub inny komuch ze służb specjalnych.

Zastanawia też odmowa policji oleckiej, aby ścigać osobę, która na mój adres, na dane dawnego internowanego Juliana Wawszczyka, zamawia paczkę nasion marihuany wartości 1500 zł o ile dobrze pamiętam.
Czyżby ten komuch ze służb specjalnych PRLu siedział na komendzie w Olecku?

Sądzę, że to była nieudolna próba policji oleckiej wrobienia mnie w handel narkotykami. Nie wyszło im z tym, to teraz próbują mnie wrabiać w znęcanie się nad zwierzętami. Wywieźli mi zwierzęta, nie dopuszczają do nich, manipulują materiałem dowodowym, mataczą od 3 miesięcy.

Może powinnam to zgłosić do IPN? Coś tutaj się dziwnego odpierdala.

niedziela, 15 lipca 2018

Kolebce trza wyjaśnić

Kolebko, ten blog po którym się ślizgasz swoimi oczyma, nie powstał po to, by karmić trolli takich jak ty, ale by dokumentować mój wiejski żywot oraz zainteresowania, a także między innymi służy mi jako moja ściąga. I tak mam zamiar wykorzystać podane przepisy przy przerobie moich warzyw, więc sobie je tutaj kolekcjonuję.

Sposoby uprawy warzyw też warto sobie przypominać w odniesieniu do każdego warzywa. Termin późny, jest połowa lipca, muszę sprawdzać, które warzywa jeszcze mogę siać i gdzie najlepiej, by dobrze plonowały.

Nie, żebym bez tych ściąg nie dała rady, ale lubię robić to co robię perfekcyjnie, więc dodatkowa wiedza mi nie zaszkodzi, a pomoże. Endywii i cykorii jeszcze wcześniej nie uprawiałam, więc sobie patrzę co i jak robić.

Mam też miejsce pomiędzy ogórkami i sprawdzałam, czy jakieś warzywa mogą rosnąć w zacienieniu. Przypomniało mi się bielenie warzyw typu cykoria i endywia i sprawdzam, czy między ogórki mogę jeszcze je wcisnąć.

kolebka:
Ja się zawsze zastanawiam co mają na celu posty, które wrzuca na zasadzie kopiuj-wklej z internetu, te dotyczące warzyw i sposobu ich uprawiania... Skoro taka z niej naturalna ogrodniczka, to czemu nie napisze czegoś od siebie ? kto tam w ogóle endywię na oczy widział  wysmiewa


Bielenie warzyw



Bielenie warzyw przeprowadza się w celu poprawy ich walorów smakowych. Ma to sens jedynie w przypadku niektórych warzyw, min. selera naciowego, endywii,porów i szparagów. Zabieg ten polega na odbarwieniu nadziemnych części roślin (liści, ogonków liściowych, pędów) poprzez ograniczenie dochodzącego do nich światła. Stosuje się tu obsypywanie roślin ziemią bądź okrywanie osłonami np. z folii.

Bielenie selera naciowego

Bielenie selera naciowegoWykonując ten zabieg możesz znacząco poprawić walory smakowe selera naciowego. Dzięki temu ogonki liściowe selera będą delikatniejsze w smaku i stracą gorycz.

Bielenie selera naciowego rozpocznij na 6 tygodni przed terminem zbioru (najlepiej gdy seler wyrośnie na wysokość około 30 cm). W tym celu powiąż w pęczki wszystkie liście selerów, a następnie ogonki liściowe owiń tekturą, papierem lub czarną folią i zawiąż sznurkiem. Gdy rośliny podrosną możesz dodać drugi "kołnierz" osłaniający łodygi.
Uwaga! Pamiętaj, że bieli się tylko łodygi selera naciowego. Liści natomiast nie bielimy!
Seler naciowy można też bielić poprzez obsypanie roślin ziemią aż po blaszki liściowe. Niestety przy tej metodzie liście selera przechodzą zapachem ziemi i z tego względu nie polecam Ci tego sposobu. Warto też zaznaczyć, żewybielony seler naciowy, choć smaczniejszy, zawiera mniej składników odżywczych i witamin. Do Ciebie zatem należy wybór czy wolisz seler smaczniejszy, czy zdrowszy.

Bielenie endywii

Podobnych wątpliwości nie ma natomiast w przypadku uprawy endywii. W tym przypadku bielenie jest konieczne. Zielone liście endywii mają bardzo gorzki smak i w zasadzie nie nadają się do spożycia. Po wybieleniu nabierają barwy żółtobiałej, tracą swoją gorycz, stają się kruche i delikatne w smaku.

Bielenie endywii rozpocznij z początkiem września (na około 2 tygodnie przed zbiorem). Liście endywii powinny być już dobrze wyrośnięte. Na przeprowadzenie zabiegu wybierz pogodny suchy dzień. Liście endywii zbierz w pęczek, a następnie zwiąż w górnej części (można też założyć gumkę). Związane liście powinny utworzyć rodzaj rozety. Powinny być tak związane aby do środkowych liści nie dochodziły promienie słońca. Jednak nie zbyt mocno, aby liście mogły nadal swobodnie się rozrastać. Dzień wykonania zabiegu powinien być suchy, gdyż mokre liście po związaniu szybko gniją. Z tego samego względu endywie z zawiązanymi liśćmi podlewaj ostrożnie, aby woda nie dostawała się wewnątrz rozet.

Jest jeszcze inny sposób na wybielenie endywii. Zamiast wiązać liście w rozety, możesz po prostu zakryć rośliny osłonami z odwróconych do góry dnem doniczek, kartonów lub czarnej folii. Ta metoda wydaje się być prostsza ale wymaga użycia akcesoriów do okrycia roślin. Wybierz zatem ten sposób, który będzie dla Ciebie wygodniejszy.
Uwaga! Bielenie endywii przeprowadzaj stopniowo, w miarę potrzeb. Bielone liście endywii nie nadają się nawet do krótkotrwałego przechowywania i muszą być spożywane zaraz po zbiorze.
Nie biel zatem roślin przeznaczonych do przechowywania. Te endywie wykop tuż przed nadejściem mrozów, a następnie zadołuj w wilgotnym piasku w ciemnej piwnicy. Zadołowane rośliny będą powoli ulegać bieleniu i będzie możliwe ich stopniowe spożywanie w okresie zimowym.

Bielenie szparagów

Jak już wspominałem wcześniej, bielić można też szparagi. Wykonujemy to jednak w innym terminie - wczesną wiosną. Szparagi bieli się poprzez kopczykowanie, czyli obsypywanie bielonych części roślin ziemią. Wiosną, gdy tylko zaczną pojawiać się wypustki, usyp nad rzędami szparagów wały z ziemi. Wały wyrównaj grabiami i ubij łopatką. W pierwszym roku plonowania szparagów, wały powinny mieć wysokości około 20 cm od powierzchni gleby i szerokość około 40 cm. W następnych latach uprawy, wały powinny być wyższe (do 35 cm) i szersze (60 do 90 cm).
Przeczytaj również:
Cykoria sałatowa - uprawa, pędzenie, potrawy z cykorii
Cykoria sałatowa, podobnie jak sałata, jest warzywem liściastym. Od bardziej popularnej sałaty, cykoria jest jednak znacznie bogatsza w substancje odżywcze, a jej korzenie nadają się do pędzenia zimą. Dzięki temu cykoria stanowi doskonałe uzupełnienie diety w okresie, kiedy brakuje nam witamin ze świeżych warzyw. Zobacz jak wygląda uprawa cykorii, pędzenie cykorii zimą oraz sprawdź jak smakuje sałatka i inne potrawy z cykorii! Więcej...
Warzywa ozime. Jakie warzywa siejemy jesienią na wczesny zbiór?Warzywa ozime. Jakie warzywa siejemy jesienią na wczesny zbiór?
W celu przyspieszenia terminu zbioru niektórych warzyw możemy stosować siew przedzimowy. Warzywa ozime możemy siać w listopadzie lub nawet na początku grudnia. Najczęściej w ten sposób uprawiana jest cebula ozima i czosnek ozimy. Ale jako warzywa na wczesny zbiór, wysiewane jesienią, możemy uprawiać też mrozoodporne, wczesne odmiany marchwi, pietruszki, kopru i szpinaku. Oto sekrety uprawy warzyw ozimych. Więcej...
Jesienny zbiór warzyw. Kiedy je zbierać i jak przechowywać?Jesienny zbiór warzyw. Kiedy je zbierać i jak przechowywać?
Niemal w każdym ogrodzie znajduje się grządka warzywna, gdyż wielu z nas jest zwolennikami własnych upraw. Zwykle jednak nasiona ulubionych buraków, marchwi czy pietruszki wysiewamy w nadmiarze i w ciągu sezonu nie jesteśmy w stanie wszystkiego przejeść, warto zatem spróbować przechować nasze "witaminki" przez zimę.Więcej...

https://poradnikogrodniczy.pl/bielenie_warzyw.php

Aby przetwory nie fermentowały:



Aby dżemy i powidła nie fermentowały się
Oto mój niezawodny i niejednokrotnie sprawdzony sposób Aby dżemy , powidła i konfitury nie fermentowały się, na dno słoików należy włożyć odrobinę świeżego imbiru pokrojonego na wiórki.

https://gotujmy.pl/aby-dzemy-i-powidla-nie-fermentowaly-sie,artykuly-kulinarne-abc-artykul,8082.html

Dżem, powidła czy marmolada?



Dżem, powidła czy marmolada? To samo? Zdecydowanie nie! Z reguły diabeł tkwi w szczegółach jednak jeśli chodzi o przetwory, ta klasyfikacja ma ogromne znacznie. Sprawdź co odróżnia dżem, powidła i marmolady.

Dżemy - mają najmniej owoców. Zawierają ich od 25 do 35% czyli od 25 do 35 gramów na 100 produktu.

Konfitury - mają więcej owoców. Musi ich być minimum 50%. Co więcej, owoce są wyraźnie widoczne, albo w całości albo w większych częściach.

Marmolady - najczęściej wytwarza się je z przecierów owoców. Zawiera ich co najmniej 80%, a nawet 110%.

Wyjątkiem są jednak cytrusy, do których przetworów wykorzystywane są też skórki. W związki z tym cytrusowe marmolady mają minimum 20 gram owoców na 100 gram produktu. Marmolady są też twardsze od pozostałych przetworów i widocznie żelowane.

Powidła - mają największa zawartość owoców. Nie może być ich mniej niż 160 gramów na 100 gram produktu. Są to przetwory, które poddano silnemu odparowywaniu wody. Skórki, które często w nich występują, są bardzo miękkie.

Zawartość owoców w przetworach uregulowana została w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Producenci mają nie tylko obowiązek informować o składzie, ale również korzystać z odpowiedniej nazwy.

Ilość owoców przekłada się przede wszystkim na jakość produktu. Jeśli chcemy sięgnąć po te najbardziej wartościowe,wybierajmy powidła. Jeśli jednak wolimy inne, szczególnie uważnie należy studiować skład. Kupne przetwory, zwłaszcza dżemy, potrafią mieć wiele chemicznych zapychaczy. W drugiej kolejności zwracajmy uwagę na zawartość cukru. Jego zawartość również może nas zaskoczyć. A więc, nie ma jak domowe przetwory!

https://gotujmy.pl/roznice-miedzy-dzemem-marmolada-a-powidlami,artykuly-kulinarne-abc-artykul,16979.html

Cykoria

Wykorzystujemy jej dwie części - korzeń i liście. Cykoria, bo o niej mowa, to warzywo posiadające mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Warto dowiedzieć się o niej czegoś więcej - to, że jest zdrowa, jest oczywiste - i stosować w kuchni jak najczęściej.
Być może zadajecie sobie teraz podstawowe pytane: ale do czego można używać cykorii? Jest wiele ciekawych, smacznych i niedrogich pomysłów. Warto wspomnieć tu np. o zupie krem z cykorii, sałatce czy zapiekance. Każda z tych potraw, nie dość, że pyszna to jeszcze zdrowa.

Rozróżniamy kilka odmian tego warzywa:
czerwona: dodawana zazwyczaj do sałatek. Ma wiele witamin i minerałów. Jej liście wykorzystywane  są często do dekoracji.
korzeniowa: używana do produkcji kawy zbożowej. Rośnie na grządkach.
zielona: ma gorzkawy smak; fantastyczny dodatek do zup i sałatek.

biała: rośnie, tak jak zielona, w ciemnych pomieszczeniach. Tak też powinna być przechowywana.

Warzywo, jakim jest cykoria to doskonałe źródło kwasu foliowego i karotenu, dlatego też powinna być często spożywana przez kobiety w ciąży. Posiada wiele witamin z grupy B. Zawiera mnóstwo minerałów: fosfor, cynk, mangan, magnez, żelazo, potas. Pomaga na wzdęcia i zatwardzenia.

Jak już wspomniałam, korzeń cykorii korzeniowej wykorzystywany jest przy produkcji kawy zbożowej. Jest też bardzo dobrym środkiem wspomagającym przy leczeniu cukrzycy - zawiera bowiem inulinę. Obniża poziom glukozy orazcholesterolu. Cykoria korzystnie wpływa na zmniejszenie wagi.

Warto zaznaczyć, że kupując cykorię, powinniśmy wybieraćmniejsze odmianybez plamek na liściach; polecam także zwrócić uwagę na jakość liści – kupujcie te, które wyglądają na chrupkie! Po przyniesieniu do domu, cykorię trzymajcie w ciemnych szafkach.

Cykoria jest rośliną liczącą kilka gatunków. Te jadalne przez nas często po przyrządzeniu mają gorzkawy posmak. Można na szczęście temu zaradzić. Aby cykoria była smaczna wystarczy, że na chwilę włożymy ją do gorącej wody a następnie wyciągniemy głąb.









Cykoria - z czym się komponuje

Liście cykorii mają gorzkawy smak. Doskonale smakują z serami pleśniowymi, majonezem z dodatkiem ziół, z orzechami, a także cząsteczkami mandarynek i słodkimi gruszkami. Można ją podsmażać na oliwie. Trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez tydzień.


Sałata endywia - z czym się komponuje?

Ma pikantny, lekko gorzkawy smak. Zawiera więcej mikroelementów niż inne sałaty. Smakuje z ostrymi serami z dodatkiem orzechów, z sosem koperkowo - ziołowym (np. z bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi) i czosnkowo - ziołowym. Można ją gotować i dusić. Trzymać do tygodnia w lodówce w wilgotnej ściereczce.

Cykoria jest kuzynką sałaty


Cykoria endywia jest gatunkiem rośliny jednorocznej bądź dwuletniej. Należy do rodziny astrowatych. Warzywo to pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego oraz Azji Zachodniej. Na kontynencie europejskim endywię uprawia się od XVI wieku. Początkowo była lekarstwem na choroby oczu oraz artretyzm.

Warzywo to można by umiejscowić gdzieś pomiędzy cykorią a sałatą masłową. Otóż, wyglądem przypomina sałatę, natomiast smakuje podobnie jak cykoria (jej liście mają lekko gorzki smak). Wyróżnić można dwie odmiany botaniczne tej rośliny: endywię kędzierzawą (ma postrzępione liście) oraz eskariolę (o gładkich, niekiedy nieznacznie wciętych liściach).

Ogólnie o roślinie

Łodyga endywii osiąga od 0,5 do 1,5 m wysokości. Zwykle jest naga i zawiera sok mleczny. Jej dolne liście są pierzaste oraz podłużne, natomiast górne rozłożyste, o jajowatym kształcie. Na szczycie cykorii bądź "w kątach" liści znajdują się kwiatostany w kolorze niebieskim, tak zwane koszyczki.

Warzywo to lubi słoneczne miejsca i szybko schnącą glebę.Pamiętaj, by nie sadzić jej w pobliżu miejsc bogatych w azot, ponieważ może być to przyczyną nadmiernego wzrostu cykorii endywii.

Najlepsza temperatura dla tej rośliny to 10-20°C. Wyższa temperatura ma negatywny wpływ na tę roślinę, ponieważ liście tego warzywa pod wpływem gorąca nabierają gorzkiego smaku.

Najlepiej zasiać ją w połowie lata - na jesieni będzie można cieszyć się jej smakiem. Należy pielić to warzywo (jak tylko pojawią się chwasty, trzeba je usuwać) oraz bielić główkę (zabieg ten wykonuje się około 2-3 tygodnie przed planowanymi zbiorami). Bielenie poprawi smak cykorii, a liście pozbawi goryczki.

Bielenie to zabieg pielęgnacyjny, który polega na odcięciu światła do rośliny (bądź jej określonego fragmentu). Zasłonięte części tracą chlorofil, przez co stają się białe. Kiedy będziesz bielić endywię, jej liście muszą być dobrze wyrośnięte.

Zbierz je w pęczek, a następnie zwiąż w górnej części - powinny utworzyć coś w rodzaju rozety. Zwiąż je w taki sposób, by do środkowych liści nie dochodziły promienie słoneczne. Podlewaj ją ostrożnie wodą, tak, by nie dostała się do wnętrza "rozet".

cykoria endywia
Zdjęcie: Fotolia

Wartości odżywcze cykorii

W liściach tego warzywa znajduje się wiele minerałów, takich jak:sód, mangan, żelazo czy fosfor i wapń. Endywia bogata jest również w witaminy: A, B, C, K oraz błonnik kwas foliowy. Ta roślina jest niskokaloryczna, w 100 gramach znajduje się od 15 do 20 kalorii. Zatem, jeśli planujesz przejść na dietę, spożywanie tego warzywa jest jak najbardziej wskazane.

Cykoria endywia zawiera więcej minerałów oraz witamin niż sałataInulina, która występuje w tym warzywie, pobudza apetyt i jest bardzo dobrym probiotykiem. Endywia działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego oraz reguluje trawienie.

Zastosowanie w kuchni

Endywia w kuchni wykorzystywana jest podobnie do sałaty - dlatego bardzo często stanowi podstawę sałatek. Charakteryzuje się gorzkawym, pikantnym smakiem - dobrze komponuje się z orzechami bądź ostrymi serami.

Spożywa się ją na surowo, można ją także gotować, dusić bądź zapiekać. Najczęściej łączy się ją z takimi warzywami, jak: pomidor, ogórek, szczypiorek, cebula czy czosnek.

Nasze przepisy

Jeśli nie wiesz, jak możesz przygotować cykorię endywię, skorzystaj z naszych pomysłów!

Szybki i łatwy w przygotowaniu przepis to sałatka z endywii i cykorii - jest lekka, pożywna i smaczna. Takie danie z dodatkiem majonezu i pomidora smakuje wybornie, szczególnie latem, kiedy można kupić świeże pomidory.

Z kolei inną, prostą w wykonaniu propozycją będzie endywia z zielonym ogórkiem. Ta kuzynka sałaty ma bardzo dobry wpływ na nasz układ trawienny, więc można ją jeść w dużych ilościach. Ma lekko gorzkawy smak, ale w tej sałatce w ogóle tego nie czuć.

A czy Wy przygotowujecie jakieś dania z cykorii endywii? Jeśli tak, to koniecznie podzielcie się swoimi przepisami!

Zobacz także: 7 dietetycznych przepisów na zdrową cykorię

https://gotujmy.pl/cykoria-endywia-co-o-niej-wiesz,artykuly-kulinarne-abc-artykul,18415.html

Rozpoczynamy pędzenie korzeni cykorii


W okresie jesiennym wykopujemy korzenie cykorii sałatowej oraz przeprowadzamy proces pędzenia z przeznaczeniem na zbiór główek w okresie zimowym.

Zbiór korzeni cykorii sałatowej przeprowadzamy, gdy liście nabierają czerwonego zabarwienia. Wykopywanie wykonujemy szerokozębnymi widłami uważając, aby nie połamać kruchych korzeni. Do pędzenia nie nadają się korzenie spękane i rozwidlone. Powodem tego są błędy w uprawie, głównie brak nawadniania i zbita gleba.

Po zbiorze, liście cykorii powinny być przycięte na wysokości ok. 2-5 cm. Do przechowywania i pędzenia najlepiej nadają się korzenie o średnicy 3-6 cm i długości ok. 18-20 cm. Do pędzenia wybieramy korzenie o zbliżonej średnicy. Gwarantuje to uzyskanie główek o wyrównanej wielkości.
Jakość uzyskanych główek zależy także od okresu schładzania korzeni, czyli przechowywania ich w temperaturze 1-3°C przy wilgotności 90 proc. Długość okresu przechowywania zależy także od odmiany. Dla wczesnych chłodzenie powinno trwać 3 tygodnie, a dla odmian późnych - 5-6 tygodni.
W okresie jesienno-zimowym prowadzimy pędzenie, czyli bielenie główek cykorii. Odbywa się to w skrzynkach z piaskiem, bez dostępu światła, w temperaturze powietrza 10-15°C. Czas pędzenia trwa zwykle ok. 4 tygodnie. Do spożycia nadają się 18 cm bielone, ścisłe główki liściowe.
Są dwie metody pędzenia cykorii: tradycyjna i bez okrywy. W pierwszym przypadku korzenie dołujemy na głębokości 20 cm w piasku lub torfie. W metodzie bez okrywy nie stosujemy okrywy z ziemi. Utrzymujemy temperaturę podłoża nieco wyższą (ok. 5°C) od powietrza. Dla odmian wczesnych temperatura podczas pędzenia powinna wynosić: 22-25°C podłoża i 17-19°C powietrza, a dla odmian późnych 16-18°C podłoża i 12-14°C powietrza.
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/inne-uprawy/rozpoczynamy-pedzenie-korzeni-cykorii,53310.html
Rozpoczynamy pędzenie korzeni cykorii

Odwołuję ofertę agroturystyczną

Z uwagi na nękanie przez stalkerów, odwołuję ofertę agroturystyki do 2020 roku.
Mam sporo czasu, żeby się przygotować :)
Może zmienię zdanie i podejmę inną pracę i tym samym uchronię się przed inwigilacją złośliwych typków?

Podejmę pracę w stadninie koni z możliwością nauki jazdy!

Indianka
511945226