środa, 21 lutego 2024

Ciabatta czyli włoskie pieczywo

Ciabatta [t͡ʃaˈbat.ta] – włoski biały chleb, robiony z mąki pszennej i drożdży. Bochenek ciabatty jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo „ciabatta” oznacza „kapeć”. Od drugiej połowy lat 90. jest szeroko znana w Europie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana jako pieczywo do kanapek. Za twórcę wypieku uznaje się Arnaldo Cavallariego, włoskiego piekarza, który wypiekł pierwszą ciabattę w 1982 roku. Ciabatta Każdy region Włoch ma swoją odmianę wypieku[potrzebny przypis]. Z regionu jeziora Como chleb ma chrupiącą skórkę, jest miękki, ma puszysty środek i jest bardzo lekki. W Toskanii, Umbrii i Marche występują różne warianty ciabatty – od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często jest jedzona z oliwą wymieszaną z odrobiną soli.

1 komentarz:

  1. Z serii kącik kulinarny może jak ktoś nie wie co to jest panna Cotta. Nie panna Indianka a panna Cotta..... Równie popularna jest panna cotta. Jest podobna do mlecznej galaretki, która na wierzchu posiada mus owocowy. Pochodzi z północnych Włoch i to właśnie jej prostota powoduje, że można ją nie tylko łatwo przygotować, ale i jest przepyszna. Jej składniki to śmietanka, mleko, cukier a także żelatyna oraz trochę skórki z cytryny lub wanilii. Warto spróbować oryginału będąc w Italii.

    OdpowiedzUsuń

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!