Przygotowanie surowca do suszenia
Tak naprawdę, nie ma dobrego ani złego sposobu przygotowania żywności do suszenia. Przestrzegając tych kilku wskazówek, można osiągnąć sukces:
Tak naprawdę, nie ma dobrego ani złego sposobu przygotowania żywności do suszenia. Przestrzegając tych kilku wskazówek, można osiągnąć sukces:
- Zachowaj jednolitą grubość plastrów.
- Do suszenia staraj się kroić surowiec w plastry nie grubsze niż 0,5 cm. (Z wyjątkiem moreli, nektarynek, brzoskwiń, czereśni, winogron, porzeczek, śliwek i innych małych, miękkich owoców, które mogą być suszone pocięte na połówki lub na ćwiartki.
- Krojąc surowiec w kostkę zwróć uwagę, aby nie była ona zbyt drobna, ponieważ podczas suszenia zmniejszy rozmiary i może przedostawać się przez otwory w siatce tacy.
- Mięso do suszenia należy pokroić w plastry grubości 0,5 cm i usunąć nadmiar tłuszczu. Tańsze mięso jest zwykle chudsze, ponieważ zawierają mniej tłuszczu. Takie kawałki są idealne do domowego suszenia. Aby były bardziej kruche, krój je w poprzek włókien.
- Wiele surowców może być suszona ze skórką. Wyjątek stanowią owoce z niejadalną skórką, takie jak ananas, kiwi, papaja, orzech kokosowy, banany, marchew i słodkie ziemniaki.
Wskazówki dotyczące suszenia żywności: owoceNajlepiej suszyć w temperaturze 58 °C
Jabłko
Obrać, wydrążyć (usunąć gniazda nasienne) i pokroić w plastry lub półkola. Dla lepszego smaku można posypać cynamonem.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 7-15 godzin
Morele
Umyć, przeciąć na pół, usunąć pestkę i pokroić w plastry. Ułożyć suchą skórką do dołu.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 20-28 godzin
Jabłko
Obrać, wydrążyć (usunąć gniazda nasienne) i pokroić w plastry lub półkola. Dla lepszego smaku można posypać cynamonem.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 7-15 godzin
Morele
Umyć, przeciąć na pół, usunąć pestkę i pokroić w plastry. Ułożyć suchą skórką do dołu.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 20-28 godzin
Nektarynki Umyć, usunąć pestkę i (opcjonalnie) obrać. Pokroić w plastry lub półkola grubości 1 cm. Ułożyć suchą skórką w dół. Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta Czas suszenia: 8-16 godzin |
Brzoskwinie
Umyć, usunąć pestkę i (opcjonalnie) obrać. Pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 8-16 godzin
Banany
Obrać i pokroić w plastry grubości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 6-10 godzin
Umyć, usunąć pestkę i (opcjonalnie) obrać. Pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 8-16 godzin
Banany
Obrać i pokroić w plastry grubości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 6-10 godzin
Jagody Pozostawić całe. W przypadku jagód pokrytej woskową skórką poddać je obróbce wstępnej przez spękanie (ang. crazing). Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta Czas suszenia: 10-15 godzin |
Czereśnie
Usunąć ogonki i pestki. Przekrić na pół i umieścić na tacy skórką do dołu. Będą jak rodzynki; uważaj, aby nie przesuszyć.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i lepka
Czas suszenia: 13-21 godzin
Żurawina
Postępować tak samo jak w przypadku jagód.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 10-12 godzin
Figa
Umyć, usunąć skazy, pokroić w ćwiartki i rozłożyć w jednej warstwie, skórką do dołu.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 22-30 godzin
Usunąć ogonki i pestki. Przekrić na pół i umieścić na tacy skórką do dołu. Będą jak rodzynki; uważaj, aby nie przesuszyć.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i lepka
Czas suszenia: 13-21 godzin
Żurawina
Postępować tak samo jak w przypadku jagód.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 10-12 godzin
Figa
Umyć, usunąć skazy, pokroić w ćwiartki i rozłożyć w jednej warstwie, skórką do dołu.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta
Czas suszenia: 22-30 godzin
Winogrona Umyć, usunąć pestki, przekroić na pół albo pozostawić całe. Połówki umieścić skórką w dół. Blanszowanie zredukuje czas suszenia o połowę. Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta Czas suszenia: 22-30 godzin |
Kiwi
Obrać i pokroić poziomo w plastry 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i kruche
Czas suszenia: 7-15 godzin
Obrać i pokroić poziomo w plastry 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i kruche
Czas suszenia: 7-15 godzin
Persemony Umyć, usunąć kapelusz i (opcjonalnie) obrać. Pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta Czas suszenia: 11-19 godzin |
Ananas Obrać, usunąć włókniste oczka. Wydrążyć rdzeń i pokroić w plastry 0,5 cm lub słupki. Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta Czas suszenia: 10-18 godzin |
Sliwki
Umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i wywinąć miąższem na zewnątrz.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 22-30 godzin
Truskawki
Umyć, usunąć szypułki, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i krucha
Czas suszenia: 7-15 godzin
Arbuz
Obrać skórkę, pokroić w kliny i usunąć pestki.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta i lepka
Czas suszenia: 8-10 godzin
Wskazówki dotyczące suszenia żywności: warzywaNajlepiej suszyć w temperaturze 52 °C
Rabarbar
Umyć i pokroić na odcinki długości 2,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu:Skórzasta
Czas suszenia: 6-10 godzin
Szparagi
Umyć i pociąć w kawałki długości 2,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 5-6 godzin
Fasolka zwykła lub szparagowa
Umyć, odciąć końce, pociąć w kawałki długości 2,5 cm lub w stylu francuskim.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 8-12 godzin
Buraki
Usunąć wierzchołek. Dokładnie wyszorować, gotować na parze, aż zmięknie. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry grubości 0,5 cm lub kostkę 3 mm.
Umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i wywinąć miąższem na zewnątrz.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 22-30 godzin
Truskawki
Umyć, usunąć szypułki, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta i krucha
Czas suszenia: 7-15 godzin
Arbuz
Obrać skórkę, pokroić w kliny i usunąć pestki.
Konsystencja po wysuszeniu: Sprężysta i lepka
Czas suszenia: 8-10 godzin
Wskazówki dotyczące suszenia żywności: warzywaNajlepiej suszyć w temperaturze 52 °C
Rabarbar
Umyć i pokroić na odcinki długości 2,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu:Skórzasta
Czas suszenia: 6-10 godzin
Szparagi
Umyć i pociąć w kawałki długości 2,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 5-6 godzin
Fasolka zwykła lub szparagowa
Umyć, odciąć końce, pociąć w kawałki długości 2,5 cm lub w stylu francuskim.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 8-12 godzin
Buraki
Usunąć wierzchołek. Dokładnie wyszorować, gotować na parze, aż zmięknie. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry grubości 0,5 cm lub kostkę 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 8-12 godzin
Czas suszenia: 8-12 godzin
Brokuły
Umyć i przyciąć. Pociąć łodyżki w kawałki długości 0,5 cm, kwiaty suszyć w całości.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 10-14 godzin
Kapusta
Umyć, przyciąć i pociąć liście na paski szerokości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin
Umyć i przyciąć. Pociąć łodyżki w kawałki długości 0,5 cm, kwiaty suszyć w całości.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 10-14 godzin
Kapusta
Umyć, przyciąć i pociąć liście na paski szerokości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin
Marchewki Umyć, przyciąć górę, obrać lub oskrobać. Pokroić w plastry grubości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 6-10 godzin |
Seler Dokładnie umyć. Oddzielić liście i łodygę. Pociąć łodygę w paski grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 3-10 godzin |
Kukurydza (kolby) Usunąć liście i włókna. Obrane kolby gotować na parze, aż wydzielą mleczko. Oberwać nasiona z kolby i rozsypać na tacy, wzruszyć kilka razy podczas cyklu.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 6-10 godzin |
Ogórek Umyć, pokroić w plastry grubości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Bakłażan Umyć, obrać, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Zielenina - warzywa zielone,rośliny i zioła Dokładnie umyć, pokroić, usunąć twarde łodygi. Rozłożyć na tacy tak, aby liście nie były zbite czy splątane. Aby uzyskać równomierne wysuszenia, wzruszyć kilka razy w trakcie suszenia.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 3-7 godzin |
Grzyby Wytrzeć zanieczyszczenia i przetrzeć wilgotną ściereczką. Pokroić na plastry grubości 1 cm, wzdłuż od kapelusza przez nóżkę. Ułożyć na tacy w jednej warstwie.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 3-7 godzin |
Ketmia jadalna Umyć, przyciąć, pokroić w talarki grubości 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Cebula Usunąć końcówkę, czuprynę i skórkę. Pokroić w plastry 0,5 cm, ósemki lub posiekać. Suszyć w temp. 63°C.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Pasternak Wymyć, przyciąć i w razie konieczności obrać. Pokroić w plastry grubości 3 mm.
Konsystencja po wysuszeniu: Twarda/krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin |
Groch, fasola Obrać z łupin, umyć i gotować na parze do momentu, gdy na powierzchni pojawią się wgłębienia. Opłukać w zimnej wodzie. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Papryka Usunąć czuprynę, gniazdo nasienne i część włóknistą. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posiekać lub pokroić w paski lub okręgi 0,5 cm.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Prażona kukurydza Pozostawić ziarno na kolbie, aż dobrze wyschnie. Wyłuskać, rozsypać na tacy i suszyć, aż zacznie się marszczyć.
Konsystencja po wysuszeniu: Pomarszczona
Czas suszenia: 4-8 godzin |
Dynia Rozkroić i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na kawałki. Upiec lub ugotować na parze do miękkości. Wyskrobać miąższ i zmiksować go w blenderze. Rozłożyć na macie Paraflexx lub pergaminie . Po wysuszeniu zwinąć i owinąć w foliową torebkę.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 7-11 godzin |
Dynia olbrzymia Umyj i pokrój na kawałki. Upiec lub ugotuj na parze do miękkości. Zmiksuj w blenderze i rozłóż na macie Paraflexx do suszenia.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 7-11 godzin |
Młody kabaczek Umyj i obierz. Pokrój w ćwiartki.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta
Czas suszenia: 10-14 godzin |
Pomidory Umyj i usuń szypułki. Pokrój w ćwiartki, plastry lub połówki. Rozłóż na tacy skórką do dołu.
Konsystencja po wysuszeniu: Skórzasta lub krucha
Czas suszenia: 5-9 godzin |
Rzepa Obierz i pokrój w plastry.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 8-12 godzin |
Słodkie ziemniaki Umyj i ugotuj na parze do miękkości, a następnie pokrój w ćwiartki.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin |
Cukinie Umyj i pokrój w plasterki o grubości 6 lub 3 mm (na chipsy).
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha
Czas suszenia: 7-11 godzin |
Ziemniaki Najlepiej suszyć młode ziemniaki. Umyć i w razie konieczności obrać. Gotować na parze przez 4 do 6 minut. Pokroić w stylu francuskim, w półplastry 0,5 cm, plastry 3 mm lub utrzeć.
Konsystencja po wysuszeniu: Krucha lub skórzasta
Czas suszenia: 6-14 godzin
https://www.suszarkidoowocow.pl/pl/porady-dotyczace-suszenia
|