piątek, 23 sierpnia 2019

„Odwołano mi spotkania i zostałem antysemitą, bo walczę o Polskę i Polaków! Edward Reid wRealu24”

https://youtu.be/maQ1UczIqZ0

Koniec wolności słowa w Stanach Zjednoczonych Ameryki i agresywne ataki żydowskich faszystów na wolność słowa. 

III wojna światowa o krok! Putin ZAATAKOWAŁ Stany Zjednoczone i Polskę




III wojna światowa o krok! Putin ZAATAKOWAŁ Stany Zjednoczone i Polskę

2019-08-22 8:22
III wojna światowa wisi na włosku? Władimir Putin ostrzega, że jego kraj z pewnością odpowie na ewentualne wystrzelenie rakiet przez USA. - Stany Zjednoczone mogą wystrzeliwać nowe rakiety Tomahawk z Rumunii i Polski, wystarczy tylko zmiana oprogramowania - przewiduje prezydent Rosji.
Władimir Putin spotkał się z dziennikarzami w Helsinkach, gdzie przebywa z wizytą. W trakcie konferencji zaatakował Polskę i USA. Putin został zapytany o próbę Tomahawka, którą ostatnio przeprowadziły Stany Zjednoczone (chodzi o pocisk manewrujący, który trafił do celu po pokonaniu 500 kilometrów). - Stany Zjednoczone mogą wystrzeliwać nowe rakiety Tomahawk z Rumunii i Polski, wystarczy tylko zmiana oprogramowania. Nie jestem przekonany co do tego, że nasi amerykańscy przyjaciele będą informować naszych europejskich partnerów o tym, jakie oprogramowanie znajduje się u nich w tych systemach - ostrzegł.
Głowa państwa zapowiedziała, że w przypadku wystrzelenia przez Stany Zjednoczone pocisku, Rosja zdecydowanie odpowie i podejmie działania symetryczne. Putin dodał, że jest "rozczarowany" zachowaniem Amerykanów.
https://www.se.pl/wiadomosci/swiat/putin-wieszczy-iii-wojne-swiatowa-zle-wiesci-dla-polski-aa-dX5e-ffuy-Rnxr.html

Musimy reagować w obliczu zagrożenia



Ponieważ rząd warszawski nie ma śmiałości i odwagi dbać o dobro polskiego narodu i dąży do wciągnięcia nas do cudzej wojny z którą nie mamy nic wspólnego i która nie jest w naszym interesie, a wręcz przeciwnie ściąga na nas ogromne niebezpieczeństwo totalnego zniszczenia kraju w sytuacji odwetu Iranu zaatakowanego przez siły amerykańskie sterowane przez Izrael, a atakujące Iran z terytorium Polski, pozwoliłam sobie poprosić naczelnego propagandystę Izraela, czyli youtubera Naftali Hananya, w imieniu całego polskiego Narodu, aby Żydzi/Izraelczycy nie wciągali nas do wojny z Iranem. Dołączyłam fragment filmu z krwawego Powstania Warszawskiego.

We, the Polish People who have suffered incredible Holocaust made by Germans and their collaborants including Jews - we do not want war!!! 🙁🙁🙁 Please, do not involve us into your war with Iran!!! 🙁🙁🙁 We have suffered enough!!! 😢😢😢

czwartek, 22 sierpnia 2019

„Morawiecki chce miliardy od Niemiec.... szuka kasy na spłatę 447?”

Zapraszamy do Jednej Polski

Glifosat powoduje raka

Herbata miętowa

Mięta zebrana w moim ogrodzie.
Aby ją urwać, trzeba wejść do rzeki pełnej głodnych pijawek 😁

Nie jestem strachliwa, ale widok przyssanego do mojej nogi czarnego robala nie napawa mnie optymizmem. Odruch paniki wzbudza.

Brunhildzie wszystko jedno, więc to Germanka wchodzi do wody w tym miejscu obfitującym w czarne, oślizgłe robale 😁

Indianka

Buraki liściowe, kolorowe

Buraki liściowe, kolorowe.
Piękny, krwistoczerwony kolor łodyg i unerwienia.
Nie tylko potrawa, ale i dekoracja.
Nadaje się do przyrządzania tak jak szpinak.

Moja nasturcja

Nasturcja jest pikantnym składnikiem sałat.
Jadalne są zarówno liście jak i kwiaty.

Moja pietruszka

Piękna, zielona dekoracja i moc witamin.

Cykoria z ogródka ekologicznego

Składnik sałat.

Uprawiam swoje jedzenie

Na foto moje brokuły i marchew.

Konstytucja stoi po stronie rodziców

Polska Konstytucja stoi po stronie rodziców, a nie po stronie debili oblepionych kolorowymi kutasami.

https://dlarodzicow.ordoiuris.pl

Wiem co jem :)

























Chemia w żywności. Lista szkodliwych E

Znane, stare powiedzenie mówi: “jesteś tym, co jesz”. Otwórz swoją lodówkę i przeczytaj etykiety na produktach spożywczych. Czy większość wymienionych składników to chemia? Konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory... rocznie zjadamy ich ponad 2 kilogramy.


Dieta chemiczna czy dieta naturalna

Jedzenie wpływa na to, jak się czujemy, jak pracujemy, a nawet na to, jak wyglądamy. To, czym karmimy dzieci ma bezpośredni związek z tym, jak się rozwijają i jaką mają naturalną zdolność radzenia sobie z chorobą.
Dietetycy biją na alarm – na skutek złego odżywiania słabnie nasza odporność, coraz bardziej tyjemy, chorujemy, zapadamy na alergie. Dieta naszych dzieci powinna być naturalna i zrównoważona, pozbawiona składników przetworzonych i chemicznych – a do takich należy większość dodatków do żywności, które są standardem w produktów spożywczych, także tych przeznaczonych dla dzieci.

Chemia w żywności

Polepszacze, zagęszczacze, barwniki i sztuczne konserwanty mają nadać atrakcyjny wygląd, poprawić smak, przedłużyć okres przydatności do spożycia, spulchnić, zagęścić… Jednak wiele z tych substancji dodanych do żywności może powodować lub nasilać problemy zdrowotne, np. reakcje alergiczne, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę, katar sienny i nadwrażliwość sensoryczną. Związki chemiczne w żywności mogą prowadzić także do wzrostu ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie.
Większość z nich nie została zbadana pod kątem długoterminowego oddziaływania na nasze zdrowie. Nie możemy także stwierdzić, jakie mają właściwości w połączeniu z innymi związkami – nie każda substancja jest szkodliwa od samego początku, ale może się nią stać w reakcji z inną, tworząc zagrożenie dla zdrowia. Możemy podejrzewać tylko, że wzrastająca liczba tzw. chorób cywilizacyjnych jest wynikiem spożywania produktów wysokoprzetworzonych, zawierających substancje chemiczne.
Warto zaznaczyć, że substancje dodatkowe stosowane w żywności nie są objęte jednolitym prawem. Niektóre, dopuszczone do użycia w Polsce, są zabronione w krajach Unii, inne odwrotnie. Wynika to m.in z tego, że substancje te podlegają ciągłym badaniom mającym stwierdzić ich właściwości i konsekwencje stosowania.

Jogurt truskawkowy bez truskawek

Przyjrzyjmy się, jaki skład mają popularne serki, reklamowane jako źródło energii, wapnia, witamin i innych składników odżywczych potrzebnych każdemu rozwijającemu się dziecku. Oprócz wapnia (warto zaznaczyć, że przy zrównoważonej diecie nie ma potrzeby wprowadzania dodatkowej ilości wapnia), cukru (w jednym jogurcie mogą być go nawet 3 łyżeczki), występują jeszcze:
  • sztuczne wsady owocowe – owoce w jogurtach mogą być naturalne (np. w jogurcie truskawkowym), ale w większości są to substancje wzbogacone o barwnik i aromat imitujący konkretny owoc (np. w jogurcie o smaku truskawkowym); wsady mogą zawierać także cukier lub szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy;
  • aromaty i barwniki – smak i wygląd jogurtu jest najczęściej wynikiem dodania sztucznych związków chemicznych: smakowych (np. waniliny zamiast naturalnej wanilii w jogurcie waniliowym) i barwiących (imitujących kolor konkretnego owocu);
  • zagęszczacze – swoją “jedwabistą” gęstość jogurty zawdzięczają najczęściej substancjom zagęszczającym, tj. skrobia ziemniaczana, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa, pektyna, karagen.
Barwniki, konserwanty, emulgatory… Znajdują się nie tylko w czipsach i coli, ale także w produktach, które mogą wydawać się “zdrowe”. Na przykład w bakaliach znajdziemy konserwant E220 – dwutlenek siarki, w wodach smakowych i serze E211 – benzoesan sodu, a w płatkach zbożowych i kaszach E123 – amarant. Metodą na uniknięcie jedzenia produktów ze szkodliwym E jest kupowanie produktów z pewnego źródła lub tych posiadających certyfikaty żywności ekologicznej oraz – co najważniejsze – uważne czytanie etykiet na opakowaniach żywności.
Większości E lepiej unikać, chociaż część z nich uważana jest za substancje nie mające wpływu na zdrowie człowieka. E stają się szczególnie szkodliwe, kiedy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach. Niektóre, jak na przykład E300 to kwas askorbinowy, znany szerzej jako witamina C. Poniżej przedstawiona jest lista tych “E”, które zostały uznane za związki niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia.

Barwniki – grupa E100

  • E 102 tartrazyna
    Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy;
    Działanie: u astmatyków może powodować  reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację.  W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci.
  • E 104 żółcień chinolinowa
    Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast;
    Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę .
  • E 110 żółć pomarańczowa
    Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady;
    Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.
  • E 122 azorubina
    Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze;
    Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość.
  • E 123 amarant
    Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;
    Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze.
  • E 124 czerwień koszenilowa
    Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku;
    Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci.
  • E 127 erytrozyna
    Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe;
    Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą.
  • E 131 błękit patentowy
    Występowanie: barwione słodycze, lody;
    Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.
  • E 132 indygotyn 
    Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;
    Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze.
  • E 142 zieleń
    Występowanie: słodycze, lody, kremy;
    Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne.
  • E 150a – E150d karmel
    Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;
    Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości.
  • E 151 czerń brylantowa
    Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki;
    Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.
  • E 173 aluminium
    Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów;
    Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu  krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.
  • E 180 litorlubina
    Występowanie: sery;
    Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.

Konserwanty – grupa E200

  • E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
    Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;
    Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.
  • E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego 
    Występowanie: przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i owoce, pasty do zębów;
    Działanie: reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i wywoływanie skurczów mięśni.
  • E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
    Występowanie: suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane;
    Działanie: powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków astmy.
  • E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu
    Występowanie: owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy);
    Działanie: reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry.
  • E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu
    Występowanie: mięsa, wędliny, ryby;
    Działanie: powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew.
  • E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
    Występowanie: wędliny, mięsa, sery;
    Działanie: duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w azotyny, niebezpieczne przy nadciśnieniu.

Przeciwutleniacze – grupa E300

  • E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu
    Występowanie: płatki ziemniaczane, guma do żucia;
    Działanie: reakacje alergiczne, wysypka.
  • E 320 BHA, E 321 BH
    Występowanie: frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe;
    Działanie: zwiększają poziom cholesterolu we krwi.
  • E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu 
    Występowanie: wyroby cukiernicze i piekarskie;
    Działanie: mogą działać przeczyszczająco.

Emulgatory  – grupa 400

  • E 400 kwas alginowy 
    Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów;
    Działanie: obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
  • E 407 karagen
    Występowanie: śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone;
    Działanie: owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. Nie powinien być spożywany przez dzieci.
  • E 450 difosforany
    Występowanie: sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do żucia, cukier puder;
    Działanie: może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm.
  • E461 Metyloceluloza
    Występowanie: wędliny, mięsa, ryby;
    Działanie: może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę.

Wzmacniacze smaku – grupa 600

  • E621 glutaminian sodu MSG 
    Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
    Działanie: może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.
  • E622 glutaminian potasu 
    Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
    Działanie: bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.
  • E631 inozydian sodu
    Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli;
    Działanie: niewskazany dla osób z kamicą nerkową.

Preparaty zastępujące cukier

  • E 951 aspartam 
    Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe;
    Działanie: może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.
  • E 954 sacharyna 
    Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków;
    Działanie: może powodować nowotwory pęcherza.
  • Chemia w żywności. Lista szkodliwych E
https://dziecisawazne.pl/chemia-w-zywnosci-lista-szkodliwych-e/?fbclid=IwAR1HSWB6LFNOevJOzqacgdtP-t2EqOI82oPyRnHPLCjaopcU_IQyx40hP1s