niedziela, 29 kwietnia 2018

Co to ugór?


Ugór – pole wyłączone z rolniczego użytkowania na okres 1–2 lat, na którym wykonywana jest odpowiednia pielęgnacja mechaniczna (ugór czarny), chemiczna (ugór herbicydowy) lub pole niepielęgnowane zarastające samoistnie chwastami segetalnymi i samosiewami zbóż (ugór zielony). Celem ugorowania jest poprawienie żyzności gleby. Niekiedy ugór stosuje się również jako metodę zwalczania chwastów na bardzo zachwaszczonych polach.
Wyróżnia się trzy rodzaje ugoru:

Zachodnia cywilizacja śmierci zabiła dziecko

Zachodnia cywilizacja śmierci zabiła dziecko.
Brytyjska machina urzędnicza, doprowadziła do zgonu dziecka.
Facebook i Tweeter cenzuruje informacje na temat działań podejmowanych w obronie dziecka.

[ENG SUBS] Krzysztof Bosak o walce o życie Alfiego: http://youtu.be/VpOvTDWC-I4

Cywilizacja śmierci to coś, na co nie godzą się chrześcijanie.
Cywilizacja śmierci jest wbrew chrześcijańskiej etyce, wbrew dobru ludzkości.

sobota, 28 kwietnia 2018

Piękna sobota w ogrodzie

Indii spędziła dzień w ogrodzie siejąc warzywa.
Dziś nie wiało. Można było spokojnie nasiona wysiać.
Towarzyszyła Indiance przybyła ze wsi Brunhilda, która uczyła się języka polskiego.

Wcześniej Indii ugotowała rosół, herbilanę z młodych liści malin, udusiła pokrzywę w mleku kozim.

Pogoda piękna. Ciepło. Bezwietrznie. Trawa rośnie.
Sąsiad od zachodu już kosił trawę.

Konie hasały dziś za rzeką, po południowej stronie gospodarstwa.
Oczywiście pod pełną kontrolą. Indii obserwowała je z ogrodu.
Były grzeczne. Nie poszły na wieś, mimo tymczasowo zdemontowanego ogrodzenia przy wjeździe. Słupy się moczą w impregnacie. Gdy dobrze się nasączą, kolejną partię słupów się zaimpregnuje i po wysuszeniu - wkopie przed gospodarstwem.




Nowe ogrodzenie postawiłam w 2017 roku




Wiosną 2017 roku ogrodziłam siatką półtora hektara łąki i założyłam nowy ogród warzywny. 


Isabelle de Rebelle

Dakota de Rebelle


ur. w kwietniu 2010

Córka Indiany de Rebelle młp
i
Hannibala de Rebelle młp

Matka Drohiczyna de Rebelle młp


piątek, 27 kwietnia 2018

Dam w dzierżawę 4 konie na Mazurach 🆕

Hodowla koni małopolskich Rancho de Rebelle wydzierżawi konie na Mazurach, w północno wschodniej Polsce. Dzierżawa na miejscu, bez możliwości przeniesienia.

Moje Rancho znajduje się na Mazurach, w okolicach Olecka, Gołdapii i Ełku.
20 km od Olecka, 30 km od Gołdapi, 45 km od Ełku, 130 km od Białegostoku,
250 km od Warszawy.

Posiadam 6 koni, w tym 4 dorosłe:
3 klacze małopolskie
1 ogier arabski
2 źrebięta szlachetnej półkrwi w typie małopolskim (gniady), arabskim (kasztan) po gniadym arabie i matkach gniadosrokatych małopolkach - źrebięta do sprzedania.

Wszystkie 4 konie dorosłe były lonżowane, prowadzane w ręku, przyjęły siodło.
Z tego dwie klacze były jeżdżone we wszystkich chodach na lonży i w terenie.
Konie wymagają starannego ułożenia, ale są chętne do pracy.
Są spokojne, zrównoważone, wybiegane, umięśnione, odważne, odczulone na zwierzęta gospodarskie i dzikie. Mają mocne, zdrowe i czyste kopyta. 
Śmiało wchodzą do wody. 

Posiadam 11 hektarów pięknego, urozmaiconego, pagórkowatego terenu do jazdy.
Teren jest ogrodzony siatką i pastuchem elektrycznym.
Mam tu naturalne przeszkody: rzeczkę, stawy, zadrzewienia.
Teren bardzo piękny, malowniczy, w ustronnym miejscu kilometr za wsią.
Mnóstwo przestrzeni. Całodobowa opieka i nadzór nad końmi.
Dojazd drogą żwirową. Możliwość ustawienia namiotu i przyczepy campingowej na ogrodzonym terenie. Ewentualność udostępnienia drewnianego ganku. 

Możliwość rozpalenia ogniska. Na miejscu duży ogród z ogrodoterapią.
Możliwość wzięcia udziału w ćwiczeniach jogi.
Na zamówienie: masaż przez wykwalifikowanego, doświadczonego masażystę.
Możliwość nauki języka angielskiego i niemieckiego.

Moje piękne, dzielne konie wydzierżawię bezpłatnie dla osoby o udokumentowanych umiejętnościach jeździeckich.
Szczegóły dzierżawy do ustalenia.

Tel.511945226 Indianka (Izabella Redlarska)
rancho(@)interia.eu (usuń nawias z e-maila)

Rancho de Rebelle
Czukty 1
19-420 Kowale Oleckie
Warmińsko-Mazurskie
Polska


RPO bawi się w politykę

Co za typ! Jak mnie wkurwia! Zajmuje się polityką zamiast obroną praw człowieka!
Zaraz go opierdolę! 😬

Rzecznik Praw Obywatelskich jest od obrony praw obywatelskich.
Typ nigdy mi nie pomógł. Ma w dupie prawa obywatelskie!
Za pieniądze obywateli, bawi się w politykę i obronę przywilei nadzwyczajnej kasty! 😬



http://fakty.interia.pl/polska/news-posiedzenie-krs-bodnar-spodziewam-sie-wszystkiego-najgorszeg,nId,2574366

czwartek, 26 kwietnia 2018

Jabłoń antonówka



Wymagania uprawowe
Antonówka rośnie dość silnie (ok. 3-5 m. wys.), tworząc luźne, duże, lekko spłaszczone, kuliste korony oraz krzywy pień. Preferuje stanowiska słoneczne, ale poza tym nie ma żadnych szczególnych wymagań środowiskowych i dobrze rośnie na większości typowych gleb ogrodowych (z wyjątkiem ciężkich, zwięzłych i mokrych, na których może chorować na raka). Doskonale też znosi mróz i nie jest podatna na choroby. Jedynie rośliny osłabione mogą czasami zapadać na mączniaka lub zarazę ogniową, a ich owoce bywają porażone przez brunatną zgniliznę. Ze względu na wysoką odporność na niskie temperatury, odmiana polecana jest do uprawy głównie w rejonach zagrożonych dużymi spadkami temperatur w okresie zimy. Drzewa wchodzą w okres owocowania w 3-4 roku po posadzeniu i owocują bardzo obficie, jednak naprzemiennie.
Antonówka
Antonówka
Antonówka
Antonówka
Przyczyny małej popularności
Antonówka początkowo chętnie wykorzystywana jako podkładka, obecnie już prawie nie spotykana w tej roli. Jedną z przyczyn, dla których ta wartościowa odmiana odeszła w zapomnienie jest silny wzrost drzewa oraz przemienne owocowanie. Z tego samego powodu antonówka straciła również na znaczeniu jako podkładka, mimo iż jej odporność na choroby i niesprzyjające warunki uprawy jest naprawdę duża.
Antonówka
Antonówka
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/jablon-antonowka-id1327.html

Odmiany jabłoni


Co roku sklepy i centra ogrodnicze oferują różne odmiany jabłoni. Wśród odmian jabłoni polecanych do przydomowego sadu najczęściej wymieniane są: ‘Antonówka’, ‘Gala’, ‘Golden Delicious’, ‘Idared’, ‘Jonagold’, ‘Kosztela’, ‘Ligol’, ‘Oliwka Żółta’, ‘Sampion’, ‘Szara Reneta’. Poznaj najpopularniejsze i najsmaczniejsze odmiany jabłoni.
  • ‘Antonówka’ – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają na początku września, mają kruchy miąższ i kwaśny smak, doskonałe nadają się na przetwory. Odmiana jabłoni bardzo wytrzymała na mróz, mało podatna na parcha i średnio wrażliwa na mączniaka. Jest doskonałą odmianą zapylającą inne jabłonie.
  • ‘Gala’ – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają pod koniec września, są zwykle małe lub średnie, słodkie, kruche, typowo deserowe. Odmiana jabłoni średnio wrażliwa na mróz. Jest także średnio podatna na parcha i zarazę ogniową, a dosyć odporna na mączniaka; niestety wrażliwa na choroby drewna.
  • ‘Golden Delicious’ – owoce tej odmiany jabłoni mają charakterystyczną zielonkawozłotą skórkę, czasem z lekkim rumieńcem i ordzawieniem. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian jabłoni na świecie ze względu na bardzo smaczne, słodkie owoce. Niestety jest wrażliwa na mróz i średnio podatna na choroby jabłoni.
  • ‘Idared’ – bardzo popularna odmiana jabłoni. Jej owoce dojrzewają dopiero w październiku, są smaczne, soczyste, lekko kwaskowate, o skórce zielonej z mocnym rumieńcem. Ta odmiana jabłoni jest dość wrażliwa na mróz, odporna na parcha, ale wrażliwa na mączniaka jabłoni.
  • ‘Jonagold’ – bardzo popularna odmiana jabłoni do sadu, jej owoce dojrzewają w październiku, są uważane za jedne z najsmaczniejszych jabłek, deserowe, ale również nadają się na przetwory. Odmiana średnio wrażliwa na mróz oraz na parcha jabłoni, mało podatna na mączniaka.
  • ‘Kosztela’ – stara polska odmiana jabłoni dojrzewająca na przełomie września i października. Jej owoce są typowo deserowe, twarde i słodkie. Drzewa rosną bardzo silnie, owocują obficie, ale naprzemiennie. Odmiana jabłoni wytrzymała na mróz i odporna na choroby.
  • ‘Ligol’ – odmiana jabłoni o dużych lub bardzo dużych, smacznych, słodko-kwaskowatych owocach, dojrzewających w październiku, zielonych z czerwonym rumieńcem. Odmiana jabłoni dość odporna na mróz, mało wrażliwa na parcha jabłoni i mączniaka.
  • ‘Oliwka żółta’ zwana Papierówką – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają w drugiej połowie lipca lub początku sierpnia, mało dojrzałe nadają się na przetwory, dojrzałe do szybkiego spożycia. Odmiana jabłoni wytrzymała na mróz i mało podatna na parcha i mączniaka jabłoni.
  • ‘Šampion’ (zwana też ‘Szampion’ lub ‘Czempion’) – średnio późna odmiana jabłoni o typowo deserowych, bardzo smacznych i aromatycznych owocach, dojrzewających w październiku. Odmiana jabłoni umiarkowanie wrażliwa na mróz i na choroby grzybowe. Jest dobrym zapylaczem dla innych odmian jabłoni.
  • ‘Szara Renta’ – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają pod koniec września, nadają się do przechowywania, są soczyste, kwaskowate, polecane głównie do suszenia i do przetworów. Odmiana jabłoni wytrzymała na mróz i mało podatna na choroby.

Jabłoń




Jabłoń (fot. Praktiker)

JabłońMalus

grupa: Drzewa
podgrupa roślin: liściaste
Charakterystyka rośliny
  • pokrój: rozłożysty
  • dekoracyjność: kwiaty, owoce
  • kolor kwiatów: białe, różowe
  • okres kwitnienia: IV, V
  • owoce: kuliste
  • kolor owoców: czerwone, zielone, żółte
  • przydatność do spożycia: owoce
  • korona: zaokrąglona
  • gleba: przepuszczalna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: duże ogrody, małe ogrody, ogrody przydomowe
Jabłoń (Malus) występuje powszechnie w strefie klimatów umiarkowanych w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Rozmnaża się zwykle przez oczkowanie i szczepienie. Wymaga gleby przewiewnej i dostatecznie wilgotnej.
Na świecie występuje około 30 dziko rosnących gatunków jabłoni. W wyniku ich krzyżowania wyhodowano jabłoń domową obejmującą wiele odmian. Ma ona największe znaczenie, daje bowiem smaczne kuliste owoce, potocznie zwane jabłkami - o różnych kolorach, konsystencji, aromacie i słodyczy.
Jabłka zawierają cenne sole mineralne i witaminy, dlatego mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Spożywane są surowe lub przetworzone w postaci dżemów, kompotów czy konfitur. Wykorzystuje się je również jako składniki wielu potraw.
Jabłka mają także wartości odżywczo-lecznicze. Regulują m.in. proces trawienia, mają dobroczynny wpływ na układ krążenia i przyczyniają się do utrzymania właściwej homeostazy krwi u osób chorych na reumatyzm, cukrzycę i artretyzm.
Wiele gatunków jabłoni uprawia się jako drzewa ozdobne. Wyhodowano nawet odmiany o niejadalnych, małych, jednak efektownie zabarwionych owocach. Drewno jabłoni wykorzystywane jest zaś w stolarce.
Wybrane gatunki jabłoni:
  • Jabłoń domowa (Malus domestica)
  • Jabłoń dzika, płonka (Malus silvestris)
  • Jabłoń jagodowa (Malus baccata)
  • Jabłoń kwiecista (Malus floribunda)
  • Jabłoń niska (Malus pumila)
  • Jabłoń purpurowa (Malus purpurea)
  • Jabłoń śliwolistna (Malus prunifolia)
Wybrane odmiany jabłoni domowej: 'Antonówka', 'Papierówka', 'Złota Reneta', 'Idared', 'Jonagold decosta', 'Ligol'.

https://m.zielonyogrodek.pl/lisciaste/jablon

Uprawa wiśni w ogrodzie



Wiśnie uprawa stanowisko. Stanowisko do uprawy wiśni powinno być słoneczne, lekko osłonięte od wiatru. Jedno drzewko wiśni potrzebuje 10–15 m² powierzchni. Wisnia dobrze rośnie na nasłonecznionych stokach niewielkich wzniesień, nie należy sadzić wiśni w zagłębieniach terenu, szczególnie narażonych na tzw. zastoiska mrozowe, gdzie łatwiej też o wiosenne przymrozki, które mogą uszkodzić kwiaty. Najlepsza gleba dla wiśni to gleba piaszczysta lub gliniasto-piaszczysta. Wiśnia nie lubi gleb ciężkich, mokrych (wymaga podlewania tylko w czasie dużej suszy).
Wiśnie nawożenie. Wiśnię nawozi się przed sadzeniem obornikiem, kompostem lub nawozami mineralnymi. W pierwszym roku po posadzeniu nawozi się w dwóch dawkach – w marcu i czerwcu,a w następnych latach – wiosną (zależnie od potrzeb nawozowych roślin).
Większość odmian wiśni kwitnie na przełomie kwietnia i maja, a owocuje od lipca do sierpnia.
Drzewo wiśni wytrzymuje mrozy do -25 st.C, ale wiosenne przymrozki łatwo niszczą kwiaty. Wiśnie mogą byc porażane przez choroby: rak bakteryjny, drobną plamistość liści i brunatną zgniliznę owoców drzew pestkowych.

Wiśnie uprawa: cięcie wiśni

Drzewa wiśni przycina się w pierwszym roku skracając wszystkie boczne pędy do dwóch, trzech oczek, nie przycina się głównego pędu – przewodnika. W następnych dwóch, trzech latach drzewa wiśni nie wymagają większych cięć - należy jedynie dbać, by wiśnia wyprowadziła proste boczne pędy. Usuwa sie także pędy martwe, krzyżujące się lub rosnące do środka korony.
Uwaga: wiśnie cięte wiosną wydzielają bardzo dużo soku, który jest pożywką dla grzybów i bakterii, dlatego wyjątkowo w czasie formowania, zwłaszcza w pierwszym roku po posadzeniu, tniemy je na wiosnę, a w następnych latach – po owocowaniu.

Odmiany wiśni do uprawy w ogrodzie

Najpopularniejsze odmiany wiśni to wiśnie sokówki o bardzo ciemnych owocach i mocno barwiącym miąższu.Wiśnie szklanki mają jasny, niemal przezroczysty, niebarwiący miąższ i czerwoną skórkę.
  • wiśnie sokówki: 'Łutówka' (odmiana wiśni późna, ale bardzo plenna, bardzo popularna), 'Northstar' (odmiana wczesna), 'Groniasta z Ujfehertoi' (odmiana wiśni wczesna), 'Nefris' (odmiana wiśni wczesna), 'Kelleris' (odmiana wiśni średnio wczesna),'Lucyna' (odmiana wiśni późna).
  • wiśnie szklanki: 'Wczesna Ludwika' (odmiana wiśni wczesna), 'Montmorency' (odmiana wiśni późna).

https://m.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/owoce-i-warzywa-w-ogrodzie/wisnie-drzewa-owocowe-jak-uprawiac-wisnie-w-ogrodzie-odmiany-wisni,29_2131.html

Sady wiśniowe utrzymują się maksymalnie do 15 lat

Krótko.

Większość odmian uprawianych w naszych ogrodach i sadach pochodzi od dzikiej wiśni (Prunus cerasus). Od lat z owoców wytwarzane są soki, konfitury, dżemy i wyroby cukiernicze. Wiśnia to drzewo powstałe z krzyżówki czereśni ptasiej z wiśnią karłowatą. Dzieli się ją na dwie odmiany uprawne: szklanki o soku bezbarwnym i sokowe o barwiącym, ciemnym soku. Do wiśni zaliczany jest również mieszaniec czereśni i wiśni – czerecha, a także antypka, która w szkółkarstwie bywa wykorzystywana jako podkładka pod wiśnie i czereśnie. Co ciekawe, w innych krajach nie ma rozróżnienia nazw dla czereśni i wiśni. Na czereśnie mówi się wiśnia słodka, na wiśnie – wiśnia kwaśna.
Sady wiśniowe utrzymują się maksymalnie do 15 lat. Ze względu na liczne choroby porażające drzewa są krótkowieczne. Polska jest jednym w niewielu krajów produkujących wiśnie na dużą skalę. Wysoka produkcja notowana jest również na Ukrainie, w Rosji, USA i Niemczech. Powierzchnia sadów wiśniowych w Polsce wynosi ok. 32 tys. ha, jest to ok. 12% upraw wszystkich gatunków drzew owocowych. Zbiory roczne znajdują się w przedziale 160–200 tys. ton, w większości przeznaczane są na eksport.

Odmiany

W Krajowym Rejestrze COBORU podanych jest 16 odmian wiśni. Większość z nich jest samopylna. Największe znaczenie w produkcji towarowej mają odmiany Łutówka, Debreczyn (Debreceni Bötermö) i Nefris. 
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/jak-prawidlowo-uprawiac-wisnie-uprawa-wisni-bez-tajemnic.html

Wiśnia



wiśnia pospolita, fot. www.kwiatyozdobne.pl

Wiśnia pospolitaPrunus cerasus

podgrupa roślin: drzewa owocowe
Charakterystyka rośliny
  • owoce: jadalne
  • kolor owoców: czerwone
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: bogata w wapń, każda ogrodowa, przepuszczalna
  • odczyn gleby: lekko kwaśna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: duże ogrody, roślina jadalna
Wiśnie mają małe wymagania klimatyczno-glebowe. Dobrze rosną nawet w północno-wschodnich rejonach. Owocują nawet na glebach piaszczystych. Wymagają one znacznych ilości wapnia w glebie.
Wiśnia pospolita należy do rodziny różowatych (Rosaceae), podrodziny śliwowych (Prunoideae), rodzaju śliwa (Prunus), podrodzaju wiśnia (Cerasus).
Wiśnia osiąga wysokość do 5 mLiście dorastają do 5 - 12 cm długości. Są eliptyczne z piłkowanym brzegiem. Blaszka liściowa jest skórzasta. 
Kwiaty są białe, do 3 cm średnicy. Na krótkopędach znajduje się od 1 do 5 kwiatów. 
Wiśnia kwitnie w kwietniu i maju. Rodzi czerwone lub żółte owoce, które wykorzystuje się do wyrobu soku wiśniowego, konfitur i dżemów.
Wiśnia szczepiona na antypce (wiśni wonnej) jest mało wymagająca. Dobrze rośnie nawet na suchych miejscach. Najlepiej rośnie na gliniastych glebach piaszczystych. Wiśnia szczepiona na czereśni ptasiej ma takie same wymagania jak czereśnia.
Większość odmian wiśni jest samopylna, dlatego nie jest wymagana obecność innych gatunków zapylających, ale niektóre jednak wymagają obcego pyłku do zawiązania owoców. Dobrą odmianą zapylającą jest Łutówka.
Wiśnie powinny być uprawiane w formie krzaczastej, gdyż są wówczas najbardziej wytrzymałe na mróz i najlepiej owocują. Nie wymagają one żadnego formowania ani późniejszego cięcia.

https://m.zielonyogrodek.pl/drzewa-owocowe/wisnia-pospolita

Stanowisko do uprawy śliw



Klimat naszego kraju sprzyja uprawie śliw. Większość odmian jest odporna na towarzyszące zimowej porze, skrajnie niskie temperatury. Niektórym jednak zagrażać mogą wiosenne przymrozki, ale bez problemu znajdziemy śliwy bardziej odporne, jak na przykład Węgierka Wczesna, Biała Śliwa, Opal czy Vision.
Jeśli chodzi o wymagania glebowe, to najlepiej, by były to ziemie głębokie i ciężkie, wystarczające będą gliniaste lub piaszczysto-gliniaste, jednak żyzne czarnoziemy, rzędziny, mady czy lessowe nadają się najbardziej pod uprawę. Zdecydowanie gorsze będą ziemie lekkie i piaszczyste. Ponieważ śliwy preferują środowisko zasadowe, pH gleby powinno zawierać się w przedziale od 5,5 do 6,5. Przy zbyt dużej kwasowości, konieczne może być przeprowadzenie wapnowania.
Dla prawidłowego wzrostu, drzewa oczywiście potrzebują wody, chociaż nie są szczególnie wrażliwe na jej niedostatek. W razie drastycznie mniejszych opadów, poniżej ok. 600 mm rocznie, zasadne będzie zastosowanie sztucznego nawodniania. Słoneczna pora letnia zagwarantuje nam wysokie plony w postaci atrakcyjnych i zdrowych owoców, jednak ulewne deszcze u schyłku lata mogą doprowadzić do ich pękania.

Przygotowanie uprawy

Użyźnianie i cały proces przygotowania stanowiska pod uprawę należy rozpocząć już na około trzy miesiące wcześniej. W tym celu w ziemi wykopujemy dołki w kształcie prostopadłościanu o boku 1 m i nieco mniejszej głębokości. W środek każdego dołka wbijamy palik, do którego w przyszłości przywiążemy młode drzewko po posadzeniu. Tyczka powinna mieć długość pnia z dodatkowym, jednometrowym zapasem.
Ziemię mieszamy z nawozem – warto w tym celu użyć kompostu lub ewentualnie sztucznego nawozu przeznaczonego pod uprawę drzewek owocowych. Dołki zasypujemy luźno, żeby ułatwić spulchnienie gleby i pozostawiamy, by nabrała wartości odżywczych.
Taki sposób przygotowania stanowiska przeprowadza się w sytuacji, gdy chcemy posadzić jedno lub kilka drzewek w przydomowym ogródku. W przypadku zakładania uprawy towarowej, nawożenia wymaga cała powierzchnia przeznaczona pod uprawę. Zasadne będzie także zastosowanie zielonego przedplonu w postaci łubinu, żyta czy gorczycy.

Kiedy sadzić?

Odmiany, które są mniej narażone na działanie niskich temperatur w okresie zimy, najlepiej sadzić jesienią. Drzewka najwygodniej umieścić w glebie od razu po kupieniu, gdyż wówczas nie ma konieczności ich dołowania i przechowywania.
Jesień jest optymalną porą, gdyż wówczas śliwy mają możliwość wstępnego ukorzenienia jeszcze przed nadejściem zimy, co z kolei gwarantuje ich szybki rozwój na wiosnę. Takie rozwiązanie jest zasadne z uwagi na fakt, że zakupionych w szkółce drzewek nie będziemy musieli przechowywać. Ponadto wybór wiosennej pory do sadzenia opóźniłby wzrost i rozwój drzewek.

Technika sadzenia

W przygotowanym trzy miesiące wcześniej miejscu, ponownie wykopujemy dołki o średnicy ok. 40 cm i nieco mniejszej głębokości. Po usypaniu na dnie kopczyka z ziemi, przystępujemy do przygotowania drzewka – sekatorem obcinamy uszkodzone korzenie, a pozostałe nieznacznie skracamy.
Dla łatwiejszego przyjęcia się drzewek, korzenie możemy zanurzyć w wodzie, by dostatecznie przylegała do nich ziemia. Podczas sadzenia, musimy zadbać, by miejsce po okulizacji znalazło się nad powierzchnią gleby. Po pierwsze zwracamy uwagę na zaciemnienie na korze, które wskazuje poziom, na jakim drzewko rosło w szkółce, a po drugie, możemy pomóc sobie listewką lub poziomicą, która oparta o brzegi dołka, wyznaczy nam poziom gruntu. Po upewnieniu się, że drzewko jest na odpowiedniej głębokości i ewentualnym pogłębieniu lub spłyceniu dołka, korzenie śliwy przysypujemy ziemią i udeptujemy. Wokół tworzymy zagłębienie w postaci misy, które ułatwi nam podlewanie. Drzewko przywiązujemy do palika i nawadniamy. Analogicznie postępujemy z pozostałymi okazami.
W przydomowym ogródku, drzewka sadzimy w odległości od 3 do 5 m, natomiast w sadzie rozstawa powinna wynosić ok. 4 m między rzędami i od 2 do 3 m między śliwami w rzędzie. 

Cięcie młodych drzewek

Pierwsze cięcie po posadzeniu wykonuje się zawsze wiosną, bez względu na to, kiedy posadziliśmy drzewka. Służy ono przede wszystkim wyrównaniu dysproporcji pomiędzy jeszcze nierozwiniętym systemem korzeniowym a rozrastającą się częścią nadziemną.
Formowanie rozpoczynamy od wycięcia pędów, które rosną na wysokości poniżej 70 cm oraz usuwamy wszystkie pędy, które stanowiłyby zagrożenie dla dominacji przewodnika. Pozostałe jedynie skracamy, przycinając je o połowę lub o 1/3 długości w sytuacji, gdy mamy minimum 4 pędy albo nad 3-4 oczkiem, gdy jest ich mniej. Skrócenia wymaga także przewodnik – do długości 40‒50 cm.
Przy kształtowaniu korony, zwłaszcza pędów bocznych, stosujemy obciążenia lub rozpórki, które pozwolą nam na odpowiednie, skośne odgięcie gałęzi od przewodnika.
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/uprawa-sliw-przedstawiamy-wskazowki-dotyczace-prawidlowej-pielegnacji.html

Śliwa domowa

Śliwa domowaPrunus domestica

podgrupa roślin: drzewa owocowe
Charakterystyka rośliny
  • wysokość: do 10 m
  • kolor kwiatów: białe
  • okres kwitnienia: III, IV
  • owoce: elipsoidalne, jadalne, kuliste
  • kolor owoców: granatowe
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: bogata w wapń, przepuszczalna, żyzna
  • odczyn gleby: lekko kwaśna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: duże ogrody, roślina jadalna, szpalery

Śliwa domowa jest powszechnie uprawiana  jako roślina sadownicza. Obecnie śliwki zajmują ósme miejsce w produkcji owoców na świecie - produkuje się ich ponad 5 mln ton rocznie. Śliwa znana tylko w uprawie, nie występuje w stanie dzikim. Jest naturalnym mieszańcem ałyczy i śliwy tarniny.
Śliwa domowa (Prunus domestica) należy do rodzaju śliwa (Prunus), podrodziny śliwowych (Prunoidae), rodziny różowatych (Rosaceae).
Śliwa domowa osiąga wysokość do 10 m. System korzeniowy ma 2 - 3 krotnie większy zasięg  niż obwód korony. Liście są 5-10 cm długie, eliptyczne, karbowano-piłkowane, spodnia część blaszki liściowej jest owłosiona. Roczne gałązki są zielonkawe, pączki są drobne i krótkostożkowate, wyrastające po kilka na pędach skróconych. Pąki powstają w kątach liści na długopędach.i krótkopędach. Kwitnie w marcu i maju.Kwiaty są koloru białego, promieniste i 5 - krotne. Owocem jest śliwka - jajowaty pestkowiec.
Z owoców produkuje się susze, dżemy, powidła i marynaty, a także nalewki i śliwowicę.
Śliwa wymaga gleby przepuszczalnej i bogatej w składniki pokarmowe. Lubi gleby wilgotne. Źle rośnie na suchych glebach piaszczystych i ubogich w składniki pokarmowe. Lubi gleby wapienne. Wymaga stanowiska słonecznego.

https://m.zielonyogrodek.pl/drzewa-owocowe/sliwa-domowa

Śliwy - uprawa



Śliwki z przydomowego sadu. Śliwa - popularne drzewo owocowe
fot: www.thinkstockphotos.comWarto posadzić śliwę w ogrodziezobacz galerię
W przydomowym sadzie warto posadzić śliwy. To ładne drzewa owocowe rodzące smaczne owoce - śliwki. Podpowiadamy, jak uprawiać śliwę w ogrodzie.
Śliwa (łac. Prunus) należy do rodziny różowatych. Drzewa osiągają wysokość 6-10 m, czasem mają kolce, liście zaś są eliptyczne lub jajowate. Kwitną od kwietnia do maja, mają przeważnie białe kwiaty i owoce o wydłużonym lub kulistym kształcie. Zależnie od odmiany owoce śliwy - śliwki - są żółte, fioletowe, lekko czerwone lub zielone. Często są pokryte białym nalotem, który po potarciu znika.

Co zawierają śliwki?

Wszystkie śliwki mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się ilością kalorii (60-120 kcal w 100 g). Mają bardzo wiele witaminy A i rzadko występującą w owocach witaminę E, więc są cennymi przeciwutleniaczami. Działanie antyoksydacyjne wzmagają polifenole – katechiny i kwas chlorogenowy – obecne szczególnie w ich ciemnych odmianach. Dzięki nim śliwki działają antynowotworowo oraz przeciw miażdżycowo. Tym skuteczniej, że zawierają też składniki mineralne – potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor.
Śliwki kojąco wpływają na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie, a to dlatego, że mają sporo witamin z grupy B. Jednak największą ich zaletą jest dość wysoka zawartość tzw. „hormonu szczęścia”, czyli serotoniny, a także tryptofanu – aminokwasu, z którego ona powstaje i który skutecznie podnosi jej poziom w mózgu. Zawierają też sorbitol, który jest lekko przeczyszczający, oraz dużo pektyn i błonnika, działają więc znakomicie na przewód pokarmowy – zarówno surowe, jak i suszone. Suszone pęcznieją w żołądku, więc tłumią głód, a jednocześnie zapobiegają zaparciom (zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego). Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody.
Korzystny wpływ na zdrowie ma również kora śliwy. Wyciąg z kory śliwy afrykańskiej stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty. Podobne właściwości ma też kora naszych polskich śliw. Wyciąg z miąższu śliwki japońskiej o nazwie umaboshi zapobiega bakteryjnym zakażeniom pęcherza moczowego. Koncentrat z nich można
kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Warunki uprawy śliwy

Śliwa najlepiej rośnie w żyznej, próchnicznej i dość wilgotnej glebie (susza w czasie tworzenia się zawiązków owoców powoduje ich opadanie). Jej kwiaty są wrażliwe na przymrozki, lubi stanowisko osłonięte przed wiatrem i mrozem. Przy sadzeniu śliw warto dodać do gleby kompost (pół na pół z ziemią ogrodową).
Wybierając odmianę śliwy do ogrodu, trzeba wiedzieć, czy jest ona samopylna (wystarczy jedno drzewo), częściowo samopylna (lepiej plonuje zapylona obcym pyłkiem), czy też obcopylna (owocuje tylko po zapyleniu pyłkiem innej odmiany). By doczekać się owoców ze śliwy obcopylnej, trzeba od razu posadzić dla niej parę, a nie wszystkie odmiany pasują do siebie! Śliwy (zwłaszcza stare odmiany) często owocują naprzemiennie, co dwa lata – ale za to bardzo obficie, wtedy gałązki trzeba podpierać. Owoce śliwek zbiera się od lipca do października.
https://m.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/owoce-i-warzywa-w-ogrodzie/sliwki-z-przydomowego-sadu-sliwa-popularne-drzewo-owocowe,29_1577.html

Odmiany czereśni polecane do przydomowego sadu



Wśród odmian polecanych do uprawy w przydomowym ogrodzie znajdziemy między innymi:
  • Burlat – popularna, wczesna odmiana, o bardzo smacznych, czerwonych owocach. Drzewa są dość odporne na niskie temperatury i mało podatne na raka bakteryjnego, rosną jednak dość silnie, dlatego do mniejszych ogrodów nadają się tylko wtedy, gdy są zaszczepione na karłowych podkładkach. Wadą odmiany jest podatność owoców na pękanie pod wpływem dużej ilości opadów. Zapylacze: Vega, Hedelfińska, Van.
  • Bűttnera Czerwona (Poznańska) – odmiana późna, owoce średniej wielkości lub duże, żółte, pokryte czerwonym rumieńcem, smaczne, słodkie. Odmiana dość odporna na mróz i choroby, owocująca regularnie i obficie, ale jej owoce podatne są na pękanie pod wpływem długotrwałych opadów. Zapylacze: Van, Vega.
  • Justyna – nowa, ciekawa, późna odmiana, o dużych, smacznych, ciemnoczerwonych owocach, mało wrażliwych na pękanie. Drzewa owocują obficie, są odporne na mróz i mało podatne na choroby. Kwiaty mogą być jednak uszkadzane przez późne, wiosenne przymrozki. Zapylacze: Techlovan.
  • Kordia – niezwykle popularna i lubiana odmiana o późnym terminie dojrzewania. Owoce duże, ciemnoczerwone, bardzo smaczne i słodkie, mało podatne na pękanie. Odmiana dość odporna na raka bakteryjnego, ale wrażliwa na mróz, dlatego w chłodniejszych rejonach kraju może przemarzać. Również kwiaty tej odmiany są delikatne i często padają ofiarą wiosennych przymrozków. Zapylacze: Van, Sam.
  • Karesova – odmiana wczesna, o średnich, ciemnoczerwonych, bardzo smacznych owocach, mało podatnych na pękanie. Plonuje obficie każdego roku. Drzewa rosną niezbyt silnie, są średnio wrażliwe na mróz i choroby, ale kwiaty mogą być uszkadzane przez późnowiosenne przymrozki. Zapylacze: Merton Premier, Vanda, Vega.
  • Lapins – późna odmiana o dużych, czerwonych, smacznych owocach. Jej wielką zaletą jest samopylność i mała podatność owoców na pękanie, wadą natomiast niezbyt wysoka odporność na mróz i umiarkowana odporność na choroby.
  • Merton Premier – odmiana szczególnie polecana do uprawy amatorskiej. Owoce średniej wielkości, ciemnoczerwone, smaczne, słodkie i mało podatne na pękanie. Drzewa rosną średnio silne, plonują obficie i regularne. Odmiana jest odporna na mróz i choroby. Zapylacze: Burlat, Vega.
  • Rivan – odmiana wczesna, owoce średniej wielkości, smaczne, ciemnoczerwone, niezbyt podatne na pękanie. Drzewa dość odporne na niskie temperatury, a kwiaty na wiosenne przymrozki. Odmiana rośnie umiarkowanie silnie, plonuje obficie i corocznie, jest też dość odporna na raka bakteryjnego i inne choroby. Zapylacze: Vega, Burlat.  
  • Sam – odmiana średnio późna, o dużych, ciemnoczerwonych owocach, mało podatnych na pękanie pod wpływem deszczu. Drzewa są dość odporne na mróz i choroby, a kwiaty na wiosenne przymrozki. Zapylacze: Van, Hedelfińska.
  • Summit – nowa, średnio wczesna odmiana o bardzo smacznych, dużych, jasnoczerwonych owocach, średnio podatnych na pękanie. Odmiana dość odporna na mróz, średnio odporna na choroby, plonująca obficie i corocznie. Drzewa rosną jednak dość silnie, dlatego wymagają podkładek skarlających. Wadą odmiany może być też zrzucanie części zawiązków. Zapylacze: Van, Lapins, Hedelfińska.
  • Sylvia – jedna z najlepszych odmian czereśni. Średnio późna, o smacznych, ciemnoczerwonych, bardzo ładnych owocach, mało podatnych na pękanie. Drzewa odporne na mróz i choroby, o naturalnie słabym wzroście (nie wymagają podkładek skarlających). Zapylacze: Sam, Rainier.
  • Vera – odmiana średnio wczesna, o bardzo smacznych, dużych, ciemnoczerwonych owocach, mało podatnych na pękanie. Drzewa rosną średnio silnie, są dość odporne na mróz i mało podatne na choroby. Zapylacze: Burlat, Vega.

https://m.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/owoce-i-warzywa-w-ogrodzie/najpopularniejsze-odmiany-czeresni-do-uprawy-w-ogrodzie-przydomowym-i-na-dzialce,29_3610.html

Przygotowanie uprawy czereśni



 

Czereśnia jest równie popularna, jak jabłoń czy grusza, w związku z czym jest uprawiana w całym kraju, niezależnie od warunków glebowych i klimatycznych. Na szczęście nie jest zbyt wymagająca, jednak w zależności od miejsca, będzie wydawała mniejsze lub obfitsze plony. Owoce z całą pewnością się pojawią, jeśli zapewnimy jej odpowiednie warunki. Czereśni sprzyjają gleby piaszczysto-gliniaste, natomiast szkodzą zbyt intensywne opady, na które narażona jest na całym terenie naszego kraju. Dużo wilgoci może spowodować pękanie owoców, które jednocześnie nie tracą na walorach smakowych, a jedynie na wyglądzie.
Przygotowanie gleby pod uprawę – tak samo jak w przypadku innych drzewek owocowych – powinniśmy zacząć na trzy miesiące przed sadzeniem. Dzięki temu damy czas glebie na nabranie właściwości odżywczych i spulchnienie. W ziemi wykopujemy dołek o szerokości ok. 1 m i głębokości 60 cm. Wydobytą z niego ziemię mieszamy z nawozem przeznaczonym specjalnie do uprawy drzewek owocowych, a w środek dołka wbijamy tyczkę o wysokości pnia naszego drzewka, powiększoną o 1 m zapasu. Tak przygotowane stanowisko zasypujemy luźno, bez uklepywania ziemią z nawozem i czekamy planowane trzy miesiące na posadzenie drzewek.

Sadzenie

W dniu sadzenia wykopujemy w ziemi dołki takiej wielkości, by swobodnie zmieściły się w nich systemy korzeniowe naszych drzewek. Przed umieszczeniem czereśni w glebie, konieczne jest przycięcie chorych, nadłamanych lub uszkodzonych korzeni oraz delikatne, niezbyt radykalne skrócenie pozostałych o 2-3 cm.
Przy umieszczaniu drzewka w dołku, trzeba zwrócić szczególną uwagę, by miejsce po okulizacji znalazło się nad powierzchnią ziemi. W tym celu można sobie pomóc poziomicą lub po prostu listewką, którą opieramy o brzegi wykopanego dołka, prostopadle do umieszczonego w ziemi palika. Jeśli miejsce po okulizacji jest za nisko (pod poziomem ziemi) lub wydaje nam się za wysoko (wystarczy kilka centymetrów nad ziemią), odpowiednio podsypujemy ziemią lub pogłębiamy dołek. Prawidłowo umieszczone drzewko, z rozłożonymi korzeniami, zasypujemy ziemią i udeptujemy. Wokół pnia trzeba wykonać okrągłe wgłębienie w kształcie misy i dość obficie podlać.
Po tych wszystkich czynnościach pozostaje tylko przywiązanie pnia do wystającej tyczki i pierwsze podcięcie pędów, które skracamy o 1/3 długości. Na sadzenie mamy dość dużo czasu, gdyż możemy to zrobić w okresie od września, przez cały października, aż do połowy listopada.
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/uprawa-czeresni-krok-po-kroku.html

Uprawa czereśni


Wybór stanowiska

Czereśnie są drzewami dość „żarłocznymi” toteż potrzebują sporej dawki składników pokarmowych. Stanowisko z zasobną, żyzną i głęboką glebą będzie doskonałe pod jej uprawę. Powinno być także w miarę możliwości osłonięte od chłodnych wiatrów – gałęzie czereśni nie są co prawda szczególnie kruche i łamliwe, jednak w zimie mogą wymarzać. Niektóre odmiany czereśni bywają wrażliwe na mróz. Wybieramy zatem miejsce słoneczne i zaciszne.
Ziemię na wybranym stanowisku można wzbogacić węglanem wapnia, gdyż rośliny te mają zwiększone zapotrzebowanie na wapń w stosunku do innych roślin sadowniczych. Jeśli więc miejsce przeznaczone pod uprawę czereśni jest ubogie w ten pierwiastek, trzeba zastosować dokarmianie. Przed posadzeniem drzewka na dno uprzednio wykopanego dołka można dodać przefermentowany obornik i wymieszać go z ziemią którą obsypiemy korzenie. Zabieg ten zapewni sadzonce swobodny dostęp do składników pokarmowych w pierwszych, tak ważnych latach wzrost.
Drzewa szczepione na podkładkach tradycyjnych rosną przeważnie bardzo silnie i wymagają dużo miejsca. Do uprawy w małych ogródkach i na działkach polecane są odmiany z natury rosnące nieco słabiej oraz te szczepione na podkładkach karłowych. Ważnym zabiegiem będzie odpowiednie i regularne ciecie drzewek.
Uprawa czereśni
Uprawa czereśni

Cięcie czereśni
Drzewa czereśni wydaja owoce głównie na starszych pędach.  Po posadzeniu drzewka należy przyciąć na wysokość 80 cm, jeśli nie są rozgałęzione. Sadzonkom rozgałęzionym przycinamy boczne pędy do 1/3 długości, a przewodnik o połowę. U odmian piennych przewodnika nie skracamy.
W drugim i trzecim roku uprawy wszystkie rosnące pionowo pędy przyginamy, tak aby utworzyły szerokie kąty z przewodnikiem. Sprzyja to formowaniu rozłożystej korony i przyspiesza wchodzenie w okres owocowania. Odmianom silnie rosnącym, wydającym wiele pędów pozostawiamy tylko te, które utworzyły szeroki kąt, a pozostałe wycinamy. Najlepszym terminem cięcia jest lato, po zbiorze owoców. Ograniczamy w ten sposób ryzyko infekcji i rozwoju chorób kory i drewna, głównie spowodowanych rakiem bakteryjnym czereśni. Ponieważ czereśnie są zwykle drzewami silnie rosnącymi warto prowadzić je od początku tylko na jeden przewodnik. To na nim osadzone są konary, wyrastające poziomo. Sylwetka takiego drzewka powinna przypominać kształtem choinkę.
Uprawa czereśni
Uprawa czereśni
Ochrona owoców

Niemałym problemem przy uprawie czereśni jest pękanie owoców. Opady deszczu następujące po dłuższym okresie suszy mogą spowodować stratę całego plonu. W powstałych w ten sposób pęknięciach rozwijają się pleśnie, a owoce zaczynają gnić. Aby zabezpieczyć owoce, dwa tygodnie przed spodziewanymi zbiorami można nad każdym z drzewek utworzyć foliowy daszek. Jest to rozwiązanie kosztowne, lecz najbardziej skuteczne. Najlepiej sprawdza się przy drzewkach szczepionych na karłowych podkładkach.
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/czeresnie--odmiany-uprawa-i-przycinanie-id925.html