wtorek, 13 października 2020

Przepisy na nalewki zdrowotne

Jedyne, o czym musimy pamiętać, to moc alkoholu używanego do wytworzenia nalewki:

z roślin ususzonych wystarczy nam spirytus 40 do 70%

do ziół i owoców świeżych niezbędny będzie mocniejszy alkohol, nawet do 96%.

Jaka nalewka przeciwko jakiej chorobie?

dna moczanowa – nalewka wiśniowa

infekcje – pigwówka

problemy ze wzrokiem – aroniówka

dolegliwości serca i układu krwionośnego – nalewka z winogron

problemy trawienne – gruszkówka

wysoki cholesterol – śliwowica


Przepisy na nalewki

Nalewka gruszkowa

Składniki:

2 kg dojrzałych gruszek

0,5 kg cukru

1 cukier cynamonowy

4 goździki

0,5 l spirytusu

0,5 l wódki

Myjemy gruszki, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do dużego słoika i zasypujemy cukrami. Po 3 dniach dodajemy do nich goździki i całość zalewamy spirytusem i wódką. Nalewkę macerujemy przez minimum 2 tygodnie.

Nalewka miętowa

Składniki:

średniej wielkości cytryna

12 gałązek mięty

szklanka wody

80 g cukru

1 cukier cytrynowy Delecta

0,7 l spirytusu 96%

Na początku płuczemy świeże gałązki mięty i kroimy liście. Następnie podgrzewamy wodę i dodajemy do niej oba cukry i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i następnie tak przyrządzony „syrop" odstawiamy.

Do szklanego, czystego naczynia wkładamy miętę i przelewamy alkohol, jednocześnie przefiltrowując go przez gazę. Do odfiltrowanej miętówki dodajemy wcześniej przegotowany syrop i mieszamy. Miętówkę zostawiamy na ok. 5 dni, macerując. Dla uzyskania klarowności trunku, po tym czasie można przefiltrować nalewkę ponownie.

Nalewka cytrusowo-korzenna

Składniki:

4 duże pomarańcze

4 mandarynki

2 limonki

cytryna

kawałek imbiru (5 cm)

2 gwiazdki anyżu

1 cukier cynamonowy Delecta

500 g cukru

500 ml spirytusu 96%

500 ml przegotowanej wystudzonej wody

Przygotowania warto rozpocząć od dokładnego wyszorowania, a następnie sparzenia owoców wrzątkiem. Przy robieniu nalewek, ważne jest, aby owoce były dojrzałe i nieobite bądź zepsute – samo odcięcie wadliwej części nie wystarczy.

Po umyciu kroimy owoce w ósemki razem ze skórką. Dodajemy do nich obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Następnie, zalewamy wszystko spirytusem i wodą. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne wstrząsanie słojem ułatwi rozpuszczenie cukru. Po tym czasie przefiltrowujemy całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlewamy do butelek.

Źródło przepisów: „Domowa nalewka krok po kroku" Delecta

1 komentarz:

  1. 40% to może być wódka, po co aż tak rozcieńczać spurytus.

    OdpowiedzUsuń

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!