z roślin ususzonych wystarczy nam spirytus 40 do 70%
do ziół i owoców świeżych niezbędny będzie mocniejszy alkohol, nawet do 96%.
Jaka nalewka przeciwko jakiej chorobie?
dna moczanowa – nalewka wiśniowa
infekcje – pigwówka
problemy ze wzrokiem – aroniówka
dolegliwości serca i układu krwionośnego – nalewka z winogron
problemy trawienne – gruszkówka
wysoki cholesterol – śliwowica
Przepisy na nalewki
Nalewka gruszkowa
Składniki:
2 kg dojrzałych gruszek
0,5 kg cukru
1 cukier cynamonowy
4 goździki
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
Myjemy gruszki, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do dużego słoika i zasypujemy cukrami. Po 3 dniach dodajemy do nich goździki i całość zalewamy spirytusem i wódką. Nalewkę macerujemy przez minimum 2 tygodnie.
Nalewka miętowa
Składniki:
średniej wielkości cytryna
12 gałązek mięty
szklanka wody
80 g cukru
1 cukier cytrynowy Delecta
0,7 l spirytusu 96%
Na początku płuczemy świeże gałązki mięty i kroimy liście. Następnie podgrzewamy wodę i dodajemy do niej oba cukry i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i następnie tak przyrządzony „syrop" odstawiamy.
Do szklanego, czystego naczynia wkładamy miętę i przelewamy alkohol, jednocześnie przefiltrowując go przez gazę. Do odfiltrowanej miętówki dodajemy wcześniej przegotowany syrop i mieszamy. Miętówkę zostawiamy na ok. 5 dni, macerując. Dla uzyskania klarowności trunku, po tym czasie można przefiltrować nalewkę ponownie.
Nalewka cytrusowo-korzenna
Składniki:
4 duże pomarańcze
4 mandarynki
2 limonki
cytryna
kawałek imbiru (5 cm)
2 gwiazdki anyżu
1 cukier cynamonowy Delecta
500 g cukru
500 ml spirytusu 96%
500 ml przegotowanej wystudzonej wody
Przygotowania warto rozpocząć od dokładnego wyszorowania, a następnie sparzenia owoców wrzątkiem. Przy robieniu nalewek, ważne jest, aby owoce były dojrzałe i nieobite bądź zepsute – samo odcięcie wadliwej części nie wystarczy.
Po umyciu kroimy owoce w ósemki razem ze skórką. Dodajemy do nich obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Następnie, zalewamy wszystko spirytusem i wodą. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne wstrząsanie słojem ułatwi rozpuszczenie cukru. Po tym czasie przefiltrowujemy całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlewamy do butelek.
Źródło przepisów: „Domowa nalewka krok po kroku" Delecta
40% to może być wódka, po co aż tak rozcieńczać spurytus.
OdpowiedzUsuń