niedziela, 31 maja 2020

Co jeść, a czego nie wolno przy zakrzepicy

https://www.nowafarmacja.pl/blog/zakrzepica-a-dieta

W diecie przy zakrzepicy należy pamiętać przede wszystkim o tym, aby ograniczyć spożywanie produktów zawierających duże ilości witaminy K oraz spożywać te produkty w podobnych porcjach każdego dnia. Dzięki temu ilość dostarczanej wraz z pożywieniem witaminy K będzie codziennie podobna. Jest to niezwykle ważne, ponieważ nadmiar lub duże wahania jej spożycia mogą istotnie zaburzać działanie leków przeciwzakrzepowych.

Najwięcej witaminy K zawierają:

zielone warzywa - awokado, brokuły, brukselka, kapusta, szczypior, kolendra, skórka ogórka, cykoria, kapusta włoska, kiwi, sałata, liście mięty, jarmuż, pietruszka, groszek, wodorosty, szpinak, rzeżucha, boćwina,

natto (produkt otrzymywany ze sfermentowanej soi);

wątróbka;

algi – spirulina i chlorella,

soja,

liście herbaty (np. herbata matcha).

Należy pamiętać o tym, że najważniejsze jest, aby unikać gwałtownych zmian w dziennych spożywanych ilościach tych produktów. Nie ma potrzeby całkowitego rezygnowania ze spożycia wyżej wymienionych produktów.

Izabella INDIANKA Redlarska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!