Receptura na syrop czosnkowy:
Jaka jest zatem receptura na domowej produkcji syropu miodowo-czosnkowego? Poniżej zamieszczamy dokładną recepturę:
Składniki:
10 ząbków czosnku (najlepsza będzie odmiana o różowym kolorze łusek)
1 szklanka naturalnego miodu (najbardziej odpowiedni będzie miód lipowy bądź spadziowy)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
jedna cebula
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebule należy obrać i pokroić, a następnie wymieszać w słoiku z miodem. Następny krok, to dodanie soku z cytryny.
Czosnek należy obrać z łusek i posiekać, a następnie wymieszać go w słoiku z miodem. Jeżeli miód jest w stanie skrystalizowanym, co utrudnia odpowiednie połączenie z czosnkiem, należy go lekko podgrzać. Trzeba być jednak przy tym bardzo ostrożnym. Nie możemy bowiem doprowadzić do tego, żeby temperatura miodu przekroczyła 45˚C. W przeciwnym wypadku utraci on swoje walory zdrowotne.
Jeżeli udało nam się już dokładnie wymieszać oba składniki, należy pozwolić naszemu syropowi trochę się "przegryźć". Dlatego należy odłożyć zakręcony słoik z mieszkanką w nienasłonecznione miejsce. Po trzech dniach możemy już zacząć stosować lekarstwo. Syrop czosnkowy będzie zdatny do spożycia jeszcze przez dwa tygodnie. Lek należy przechowywać w temperaturze pokojowej, aby miód znów się nie skrystalizował.
Dawkowanie:
Przygotowane lekarstwo dawkujemy tak jak normalny syrop.
Optymalną dawką jest jedna łyżka stołowa dla osób dorosłych.
Jeżeli lekarstwo przyjmują dzieci, dajemy im mniejszą dawkę w postaci jednej łyżeczki do herbaty.
Syrop miodowo-czosnkowy najlepiej stosować na czczo.
Po tygodniu takiej kuracji należy zrobić przynajmniej dwutygodniową przerwę od kolejnych dawek.
Jeżeli wykorzystujemy ten domowy lek w czasie choroby, dawki należy przyjmować częściej, do trzech razy dziennie.
Zastosowanie:
Syrop miodowo-czosnkowy stosujemy w celu:
Poprawy odporności organizmu
Obniżenia poziomu cholesterolu
Zwalczenia przeziębienia
Zapobieganiu żylakom
Poprawienia funkcjonowania układu krążenia
Wsparcia układu trawienia
Izabella INDIANKA Redlarska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊
Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!
🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈
Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.
Please no spam! I will not publish your spam!