Łopatka w słoju
SUROWIEC
-łopatka 2 kg
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-słoiki 350-500 mil
-sól 7,5 g/kg
-peklosól 7,5 g/kg
-pieprz czarny 2 g /kg
-pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg
-czosnek 5 g/kg
-żelatyna 4 g na słoik
-ziele angielskie 1-2 kulki na słoik
-liść laurowy 1 na słoik
-woda 100 mil do łopatki podczas wyrabiania
-woda 40 mil na słoik
WYKONANIE
Łopatkę kroimy w kostkę 3 lub 4 cm peklujemy i przyprawiamy, odstawiamy do lodówka na 24 h. Po tym czasie dolewamy 100 mil.wody i wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę. Na dno słoika dajemy listek laurowy i ziele angielskie wkładamy w słoik mięso ściśle wlewamy 40 mil wody i 4 g żelatyny zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy w odstępach 24 h. Pierwsza pasteryzacja 60 min druga 40 min trzecia 30 min. Wkładamy do lodówki na 24 h .
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊
Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!
🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈
Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.
Please no spam! I will not publish your spam!