Indianka jeszcze nie wszystkie zestawienia pamięta :)
Allelopatia – z greckiego: allelon (wzajemny) i pathos (cierpienie) – to, zgodnie z definicją, szkodliwy lub korzystny wpływ substancji chemicznych wydzielanych przez rośliny lub grzyby danego gatunku lub pochodzących z rozkładu tych roślin.
W allelopatii kluczową rolę odgrywają substancje chemiczne uwalniane przez części nadziemne i podziemne roślin. Substancje te wpływają na wzrost innych organizmów w bezpośrednim otoczeniu danej rośliny, głównie innych roślin i bakterii. Mogą one stymulować albo hamować kiełkowanie oraz wzrost innych gatunków roślin rosnących blisko albo uprawianych w tym samym miejscu po danej roślinie.
Wśród związków allelopatycznych, które są wytwarzane w roślinach, bardzo ważne są fitoncydy – lotne substancje lotne o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych albo hamujących rozwój patogenów, wabiących pożyteczne owady a odstraszających szkodniki roślin. Fitoncydy występują na przykład w cebuli, czosnku i czarnej porzeczce.
Zjawisko allelopatii warto wykorzystać w ogrodzie warzywnym. Stosując odpowiednie sąsiedztwo uprawianych w warzywniku roślin, można przeciwdziałać chorobom roślin i występowaniu chwastów bez konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin, a także skutecznie walczyć ze szkodnikami roślin.
Przykłady allelopatii ujemnej
- orzech włoski źle wpływa na wzrost roślin zlokalizowanych w bliskim jego sąsiedztwie
- kapusta źle wpływa na fasolę, pomidory, marchew, rzodkiewkę
- cebula, czosnek pospolity, mieczyki źle wpływają na fasolę
- koper źle wpływa na marchew
- pomidory źle wpływają na ogórki, ziemniaki, groch
- dynia, kabaczek, ogórek, słonecznik źle wpływają na ziemniaka
- fasola, gorczyca źle wpływają na buraka
- truskawka, pomidor, fasola źle wpływają na rośliny kapustne
- ziemniak, zioła aromatyczne źle wpływają na ogórka
Przykłady allelopatii dodatniej:
- cebula, kalarepa dobrze wpływają na buraka
- seler dobrze wpływa na pomidora
- fasola, kukurydza, groch, rzodkiew, słonecznik, koper ogrodowy dobrze wpływają na ogórka
- fasola, kukurydza, kapusta, chrzan, len dobrze wpływają na ziemniaka
- groch, sałata, cebula, por, pomidor dobrze wpływają na marchew
- marchew, rzodkiew, truskawka, ogórek, szpinak dobrze wpływają na sałatę
- ziemniak, seler, koper ogrodowy, szałwia, burak, cebula dobrze wpływają na rośliny kapustne
- ziemniak, marchew, ogórek, kapusta dobrze wpływają na fasolę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊
Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!
🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈
Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.
Please no spam! I will not publish your spam!