środa, 16 września 2015

Maślaki?

Co to za grzyby? W smaku maślane, kapelusze mokre, śliskie, miąższ kapelusza jasny, gąbczasty. Wierzch kapelusza beżowy.
Noga bez kołnierza, biała pokryta jakby czarnym marmurkiem.

Indianka

8 komentarzy:

  1. Koźlarze, ewentualnie podgrzybki. Na pewno nie maślaki. Moja rada - jak nie znasz, to nie jedz. Chyba, że do sanepidu zaniesiesz do rozpoznania:).

    OdpowiedzUsuń
  2. koźlarze. jadalne i to nawet bardzo. smaczne. do duszenia i suszenia.
    a maślaki się maślą czyli mażą, lepią(kapelusz), są śliskie. spód kapelusza mają w kolorze masła. żółtawy. chroni go biała błonka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam je pod nazwą KOZAKI. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładne Kozaki. Gdzie takie rosną?

    OdpowiedzUsuń
  5. To kozaki.Tez dzis zebralam.Swietne do suszenia,a i do spożycia, podduszone ,w smietanie.Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne kozaki znalazlas ,u nas niestety susza i brak grzybow

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuję szanownemu Panstwu za podpowiedzi.
    Serce i żołądek od razu mówiły mi, że te grzyby są jadalne, tylko nie byłam pewna co to za gatunek. Internet i wujek google szybko naprowadzil mnie na wlasciwy trop, a Panstwo utwierdzili. Serdeczne dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!