niedziela, 16 lipca 2017

Końcówki sadzonek

Zostało całkiem sporo sadzonek.
Seler, por, kapusta, pomidory. Trzeba to posadzić. Szkoda aby się zmarnowało.

Trzeba też posiać inne warzywa, aby mieć piękną różnorodność.

Jutro ma być pochmurno i deszczowo.
Jeśli nie będzie wiało, Indianka posieje koper i coś jeszcze.

Chyba ma też sadzonki szczypiorku wieloletniego.

Na paletkach warto wysiać to co w ziemi nie wzeszło. Może za sucho było. Łatwiej utrzymać odpowiednią wilgotność w paletce niż na wielkiej grządce.

Współrzędna uprawa warzyw


Współrzędna uprawa warzyw: jakie warzywa sadzić obok siebie

Co to jest współrzędna uprawa warzyw? Co to jest allelopatia? Które warzywa można sadzić obok siebie, a które nie? Przeczytaj artykuł na temat uprawy warzyw i poznaj odpowiedzi na te pytania. Podajemy konretne zestawy warzyw, które można sadzić obok siebie, i zestawienie warzyw - które nie lubią swojego sąsiedztwa.

Czym jest uprawa współrzędna warzyw?

Uprawa warzyw będzie efektywna, jeśli odpowiednio je posadzimy. Jakie warzywa się lubią? Warzywa rosnące obok siebie, oddziałują na siebie wzajemnie – zarówno pozytywnie jak i negatywnie. Uprawa współrzędna (ang. companion planting) to nic innego jak uprawianie obok siebie konkretnych gatunków warzyw, tak aby wydobyć z tego sąsiedztwa jak najwięcej korzyści.
Uprawa współrzędna warzyw wymaga wieloletniego doświadczenia i przede wszystkim dobrego planowania. Skupia się przede wszystkim na oddziaływaniu chemicznym (allelopatia), fizycznym (typ i tempo wzrostu, rodzaj systemu korzeniowego, okres wegetacji i termin dojrzałości zbiorczej) oraz zapotrzebowaniu warzyw na składniki pokarmowe.

Zasady uprawy współrzędnej

    • Nie sadź obok siebie roślin (warzyw) z tej samej grupy i rodziny – np. warzyw psiankowatych – pomidora i ziemniaka.
    • Sadź obok siebie warzywa o różnym zasięgu systemu korzeniowego – pobierające składniki pokarmowe z różnych warstw gleby.
    • Sadź rośliny motylkowate – ich korzenie wchodzą w symbiozę z bakteriami, dzięki temu zwiększają zawartość azotu w glebie.
    • Nie sadź obok siebie warzyw o wysokich wymaganiach pokarmowych i wodnych  – będą konkurować ze sobą!
    • Sadź rośliny (warzywa) odstraszające szkodniki – np. aksamitka odstrasza mszyce, czosnek – odstrasza większość szkodników.

    Jakie warzywa dobrze sadzić obok siebie?

    Poznając zasady prawidłowej uprawy warzyw, warto wiedzięc jakie warzywa lubią swoje sądziedztwa i jakie warto sadzić obok siebie.
    • wczesna marchew – cebula
    • późna marchew – por
    • seler – por
    • marchew - sałata – szczypiorek
    • pomidor – pietruszka
    • pomidor – seler
    • sałata – rzodkiewki – kalarepa – seler
    • kapusta – fasola karłowa
    • ogórki – koper
    • kapusta – burak – seler
    • dynia – fasola

    Jakich warzyw nie sadzić obok siebie?

    Są warzywa, które nie lubią swojego sądziedztwa. Poniżej podajemy zestawienie jakich warzyw nie należy sadzić obok siebie:
    • sałata – pietruszka
    • koper włoski – pomidor
    • fasola karłowa – cebula
    • pomidor – groch
    • ogórek – pomidor, ziemniak
    • groch – fasola
    • ziemniaki – słonecznik
    • ziemniaki – pomidor
    • kapusta – gorczyca

    Uprawa brukselki


    Uprawa brukselki w ogrodzie. Kapusta brukselska w przydomowym warzywniku

    Uprawa brukselki w ogrodzie nie jest trudna. Brukselka to warzywo kapustne chętnie spożywane, ale nadal dość rzadko uprawiane w przydomowym warzywniku. A szkoda, bo kapusta brukselska to warzywo nie tylko smaczne, ale i pełne witamin. Uprawa brukselki w ogrodzie: poradnik.

    Brukselka to potoczna nazwa kapusty brukselskiej – botanicznej odmiany kapusty warzywnej. Należy do rodziny kapustowatych (Brassicaceae).
    Brukselka jest rośliną dwuletnią. Początkowo roślina rozwija rozetę dużych, zielonych, gładkich liści, potem rośnie w górę, tworząc grubą, dobrze ulistnioną łodygę, dorastającą do 50–100 cm wysokości (pamiętajmy, że odmiany wysokie wymagają podpórek!). Na tej łodydze, w kątach liści, tworzą się małe główki (to są właśnie części jadalne), które są silnie skróconymi pędami bocznymi, a na szczycie łodygi wyrasta rozeta dużych liści. W drugim roku wegetacji brukselka wytwarza pęd kwiatostanowy o wysokości nawet do 150 cm. Kwiaty wyrastają z wierzchołka łodygi i pędów bocznych.

    Wymagania uprawowe brukselki: temperatura, podłoże, stanowisko

    Kapusta brukselka to roślina wolno rosnąca, która przede wszystkim wymaga do prawidłowego rozwoju długiego okresu chłodnej pogody – małe główki najlepiej rozwijają się w temperaturze 12 st. C. Optymalna temperatura wzrostu dla brukselki wynosi 12–18 st. Celsjusza, przy wysokiej temperaturze brukselka słabo zawiązuje główki, a te które wytworzyła często są luźne. Dodatkowo brukselka dobrze znosi niską temperaturę, a nawet mróz (przemrożone warzywo jest smaczniejsze, ponieważ zawiera mniej gorzkich substancji).
    Brukselka ma dość wysokie wymagania glebowe – najlepsze do uprawy tego warzywa są gleby żyzne, o obojętnym pH (optymalne pH: 6,5–7,0), dość lekkie i zasobne w składniki pokarmowe, choć kapusta brukselka urośnie także na glebach cięższych. Podłoże nie może być ani podmokłe, ani suche (niekorzystny jest zarówno nadmiar, jak i niedobór wody, szczególnie w okresie zawiązywania i wzrostu główek).
    Stanowisko do uprawy brukselki powinno być słoneczne, ponieważ w miejscach zacienionych główki źle się zawiązują.

    Uprawa brukselki z rozsady

    Kapustę brukselską najczęściej uprawia się z rozsady, którą możemy przygotować samodzielnie lub kupić gotową.
    Jeśli decydujemy się na pierwsze rozwiązanie, nasiona należy wysiać na 5–7 tygodni przed terminem sadzenia do gruntu. Nasiona wysiewamy na rozsadniku lub w tunelu foliowym zazwyczaj w połowie kwietnia. Rozsadę wysadza się do gruntu na miejsce stałe w maju lub na początku czerwca (w rozstawie co 60 cm w rzędach oddalonych od siebie o 75 cm – takie odległości pozwolą na łatwiejsze przeprowadzanie zabiegów pielęgnacyjnych).
    Siewki należy sadzić do gleby dość głęboko, w ten sposób aby nawet więcej niż połowa rośliny była zagłębiona w ziemi. Po posadzeniu rośliny należy dobrze podlać i nawadniać przez miesiąc codziennie.

    WARTO WIEDZIEĆ

    Brukselka

    Brukselka
    Konieczne zmianowanie przy uprawie brukselki!
    Brukselki nie można uprawiać po innych warzywach kapustnych oraz po ogórkach i dyni. Najczęściej uprawia się ją jako poplon (na przykład po sałacie, rzodkiewce, grochu czy fasoli).

    Pielęgnacja brukselki: nawożenie, podlewanie, odchwaszczanie

    Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie brukselki w ogrodzie jest nawożenie. Warzywo to najlepiej sadzić w drugim roku po oborniku. Pierwsze nawożenie należy przeprowadzić krótko po posadzeniu roślin do gruntu na miejsce stałe. Kolejne zasilanie przeprowadza się na początku wiązania główek. Pamiętaj, aby nie nawozić brukselki zbyt dużymi dawkami azotu, ponieważ roślina nie będzie wtedy zawiązywała zwartych główek. Kapusta brukselska jest wrażliwa na niedobór boru – tworzy wtedy wydrążone łodygi i małe pąki.

    Nie wolno zapominać o systematycznym odchwaszczaniu grządek, na których uprawiana jest kapusta brukselska oraz o regularnym podlewaniu roślin (szczególnie w okresie silnego wzrostu młodych roślin oraz zawiązywania główek). Warto też w czasie wzrostu spulchniać międzyrzędzia.

    Uprawa brukselki: ogławianie roślin

    Po połowie września (gdy w górnej części pędu główki brukselki są już zawiązane, a w dolnej części pędu główki mają około 2 cm średnicy) należy przeprowadzić ogławianie. Zabieg ten polega na odcięciu wierzchołka pędu. Dzięki temu dojrzewające główki będą większe, a ich dojrzewanie bardziej równomierne. W konsekwencji plon się zwiększy. Nie należy ogławiać roślin przeznaczonych na zbiór zimowy, bo spowodować to może zmniejszenie odporności roślin na mróz!

    Zbiór brukselki

    Zbiór brukselki przeprowadza się późną jesienią. Zbierać główki można sukcesywnie, w miarę ich dorastania (jako pierwsze te rosnące najniżej) albo jednorazowo – ścinając całe rośliny od razu. Najlepiej zbierać brukselkę po pierwszych przymrozkach. Do zbioru nadają się główki twarde, ścisłe, średnicy 2–4 cm, o ciemnozielonych liściach.
    Kapusta brukselska nie nadaje się do długiego przechowywania – najlepiej spożyć krótko po zbiorze (można przechować kilka dni w lodówce, najlepiej w plastikowej torebce). Najlepszym sposobem przechowywania brukselki jest mrożenie zebranych główek – zamrożone warzywo zachowuje swoje wszystkie właściwości.

    Brukselkę można zostawić w gruncie i zbierać zimą!

    Ponieważ kapusta brukselska jest odporna na niskie temperatury, nie trzeba zbierać główek jesienią, ale można z powodzeniem pozostawić rośliny w gruncie na zimę. W zimowe miesiące brukselka może wiele razy zamarzać i odmarzać, a nie straci swoich właściwości odżywczych i smakowych. Dzięki temu możliwy jest zimowy zbiór brukselki z ogrodu!

    Co zawiera brukselka?

    Brukselka zawiera wiele cennych składników mineralnych, m.in. potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, oraz witamin (C, A, E, K, witamin z grupy B). W składzie brukselki jest także kwas foliowy oraz błonnik.
    100 g brukselki zawiera niewiele ponad 30 kcal, jest to więc znakomite warzywo dla odchudzających się. Brukselka ma także niski indeks glikemiczny (surowa: 15, a gotowana: 20), dlatego z powodzeniem mogą ją spożywać cukrzycy. W 100 g brukselki jest niewiele ponad 30 kcal.

    Zastosowanie brukselki

    Brukselka najlepsza jest gotowana lub pieczona. Można ją spożywać samą albo w połączeniu z innym warzywami. Jest znakomitym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych oraz składnikiem zapiekanek.
    Żeby gotowana brukselka nie był gorzka wystarczy do wody, w której warzywo będzie gotowane, dodać trochę mleka i gotować krótko, bez przykrycia.

    Uprawa pomidorów



    Uprawa pomidorów

     
    POMIDOR - warzywo zdrowia. Pomidor jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych warzyw na naszych działkach. Zawiera on bardzo mało kalorii za to dużo soli mineralnych i witamin C, E, B1, B2, B3, B6 i K. 

    Pomidor zawiera duże ilości likopenu, substancja ta leczy niepłodność u mężczyzn i przeciwdziała powstawaniu raka prostaty.
    Powszechnie a w szczególności przez Francuzów pomidor uważany jest za afrodyzjak.
    Pomaga też w leczeniu cukrzycy, reumatyzmu, zapalenia stawów oraz jelita grubego i żołądka. 
    Jak widać z powyższych przykładów zalet ma mnóstwo ale musi spełniać jeden podstawowy warunek sam musi być uprawiany w zdrowych warunkach bez nadmiaru nawozów i innych szkodliwych preparatów chemicznych. 
    Czyli najlepszy i najzdrowszy będzie pomidor z naszej działkowej uprawy. 
    Pomidor z działki nadaje się również na wszelkiego rodzaju przetwory typu: moszcz (sok), przecier lub przechowywać pomidory w wekach w całości. 

    GLEBA POD UPRAWĘ POMIDORA

    Pomidory do gruntu sadzimy z rozsad. Gleba do uprawy pomidorów powinna być żyzna, pulchna, dobrze nagrzewająca się, nie pozbawiona składników pokarmowych. 
    Pomidory udają sie zazwyczaj na glebach tak zwanych lekkich jak i na glebach cięższych przy czym nie są aż tak bardzo wymagające pod względem zakwaszenia gleby p powinno wynosić od 5 do 6. 

    PRZYGOTOWANIE ROZSADY POMIDORÓW

    Rozsadę pomidora musimy wcześniej przygotować poprzez sianie pomidorów do szklarni, wszelkiego rodzaju małych inspektów działkowych, tuneli foliowych, skrzynek lub większych doniczkach umieszczonych na domowych parapetach. 
    Najlepsze temperatury do produkcji rozsady pomidora to 20 - 25 C w dzień i 15 - 20 C w nocy. 

    Pomidory wysiewa się do skrzynek w końcu marca i na początku kwietnia.Następnie trzeba je pikować do innych pojemników w rozstawie 8x 8 lub 10x10 cm lub umieszcza się rozsady pojedynczo w osobnych pojemnikach o średnicy od 8 - 10 cm. 
    Do wypełniania pojemników z rozsadami najlepiej użyć specjalnej ziemi z torfem kupionej w sklepie ogrodniczym. 

    W celu uzyskania lepszej rozsady możemy ją wzmocnić używając płynnego nawozu w odpowiednim stężeniu. 

    Rozsadę pomidora należy podlewać obficie lecz co kilka dni. 
    Jeżeli decydujemy się na zakup rozsady powinniśmy zwrócić uwagę na jej przydatność do wsadzenia. 

    Odpowiednia rozsada to taka która, ma dobrze ukształtowane korzenie, łodygę ma nie za cienką, pozbawiona jest jakichkolwiek plam i przebarwień, ma wypuszczonych przynajmniej 6 listków i nie ma jeszcze kwiatów. 


    SADZENIE ROZSADY POMIDORA

    Rozsada tuż przed posadzeniem do gruntu powinna być zahartowana, to znaczy trzeba zmniejszyć jej podlewanie a w końcowej fazie zaprzestać podlewania. Trzeba odpowiednio wietrzyć szklarnię lub inspekt. 
    Niskie odmiany pomidora sadzi w rozstawie 40x40 a wysokie 50x45 w rzędzie. 
    Pomidory najlepiej sadzić do wilgotnej gleby i przy pochmurnej pogodzie.
    W początkowej fazie do momentu aż rozsada się nie przyjmie należy ją podlewać obficie. 

    PIELĘGNACJA POMIDORÓW

    Podczas pielęgnacji pomidorów powinniśmy pamiętać o dostarczeniu jej odpowiedniej ilości wody to znaczy dobrze jest podlewać pomidory raz w tygodniu ale obficie i starajmy się podczas podlewania nie moczyć samej rośliny.
    Odmian niskich nie przycinamy ani nie umieszczamy przy nich palików.
    Odmiany wysokie przycinamy aby przyspieszyć owocowanie i uzyskać większe owoce. 
    Cięcie pomidorów polega na pozostawieniu pędu głównego i obcinaniu wszystkich bocznych.

    Jeżeli prowadzimy uprawę pomidora w dwóch pędach to oprócz głównego pędu pozostawia się też pęd który, rośnie 
    pod pierwszym gronem.

    Możemy też przeprowadzić tak zwane ogławianie czyli obcięcie głównego pędu nad 3-5 gronem zabieg ten przeprowadzamy w celu uzyskania szybszego owocowania.
    Musimy taż usuwać z naszych zagonów wszystkie liście suche, przebarwione lub zaatakowane przez szkodniki.

    Dobre efekty daje też ściółkowanie podłoża np. czarną folią lub korą.
    W rejonach kraju o chłodniejszym klimacie niezbędne jest prowadzenie uprawy pomidorów pod różnego rodzaju osłonami. Jak małe szklarnie, inspekty, tunele foliowe lub pod przykryciem. 

    Podczas uprawy pod osłonami najważniejszymi czynnikami jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności, temperatury oraz odpowiednie przewietrzanie. 
    Uprawa pomidora na działce prowadzona w odpowiedni sposób może dać nam wiele satysfakcji i przynieść wiele korzyści przede wszystkim zdrowotnych i smakowych.


    Uprawa kopru

    Jutro obok sałaty Indii posieje koper.

    Koper ogrodowy Jest najpopularniejszą rośliną w rodzinie baldaszkowatych. Uważa się, że jego ojczyzną jest Iran i Indie. Używany był już przez faraonów w Egipcie, w starożytnej Grecji, Rzymie. Dziś jest rośliną popularną i szeroko stosowaną na całym świecie. Rośnie dziko w Iranie, Egipcie, Indiach i na Kaukazie. 

    Koper ogrodowy ma łodygę wysoka rozgałęzioną, pierzaste liście i drobne żółte kwiatki występujące w dużych baldachach. 
    Ziele kopru ogrodowego zawiera karoten, flawonoidy, sole potasu, wapnia, fosforu i żelaza.Oprócz tego jest bogatym źródłem takich witamin jak witamina C, B1, B2, P. 

    Działania lecznicze

    Największe działania lecznicze wykazują owoce kopru ogrodowego i stosuje się je przy niestrawności, wzdęciach, zaparciach, jako środek wiatropędny.
    Napar stosuje się przy leczeniu takich schorzeń jak krztusiec, dychawica oskrzelowa czy też zwykła czkawka.
    Podaje się go również małym dzieciom jako środek wiatropędny i przy zaparciach. 
    Koper ogrodowy ma również właściwości podobne do antybiotyku, jak również spowalnia rozwój drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym. 
    Dobry jest też na takie dolegliwości jak nadkwasotę i bóle żołądka. 

    Zastosowanie w kuchni


    Koper od bardzo dawna ma szerokie zastosowanie w kuchni niemal na całym świecie. Na surowo jego liście stosuje się do posypywania ziemniaków, do sałatek, sosów, zup, potraw mięsnych i rybnych.

    Trudno sobie wyobrazić marynaty czy inne przetwory bez dodatku kopru a do kiszonych ogórków jego baldachy wraz z łodygami są dodawane od zawsze.

    Owoce kopru piekarze często dodają do wypieku chleba. Używa się go też w przemyśle monopolowym do produkcji wódek czy likierów. Jak widać koper jako przyprawa nadaje się prawie do wszystkiego w znacznym stopniu poprawiając smak i aromat potraw. 

    Uprawa na działce


    Koper od czasów starożytnych był znaną i często występującą rośliną uprawową uprawiany był już w ogrodach faraonów. Obecnie spotkać go możemy na każdej niemal działce czy ogrodzie. 

    Jest to roślina jednoroczna o średnio wygórowanych wymaganiach glebowych. Dobre efekty daje zasilenie uprawy kompostem.Koper rośnie dość szybko dlatego aby mieć świeży przez dłuższy czas można go wysiewać do gruntu cyklicznie co dwa tygodnie.Zaczynamy wysiew w kwietniu i kontynuujemy do końca maja.

    Podczas pielęgnacji systematycznie koper przerywamy. Świetnie nadaje się do upraw mieszanych np. z sałatą, cebulą czy ogórkami. Czasami koper miesza się z nasionami roślin długo wschodzących jak pietruszka aby zaznaczyć grządki w celu przyśpieszenia pielęgnacji.

    https://uprawa.eu/czytaj/koper-ogrodowy.html

    Uprawa truskawek

    Uprawa truskawek


    Truskawki mają duże wartości smakowe i odżywcze.
    Zawierają łatwo przyswajalne cukry, sole potasu, żelaza, fosforu i wapnia. Zawierają też witaminy A i w mniejszej ilości B. Świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory typu dżemy, kompoty w słoikach. 

    Przygotowanie gleby pod Truskawki


    Truskawka wbrew ogólnej opinii nie ma zbyt wygórowanych wymagań glebowych. Wymaga natomiast starannego przygotowania gleby pod uprawę.
    Gleba pod uprawę truskawek musi być pulchna i przewiewna powinna mieć dużą zawartość próchnicy.
    Przed sadzeniem truskawek glebę trzeba dokładnie odchwaścić szczególnie z mleczu i perzu.
    Zwiększyć ilość próchnicy i znacznie poprawić jakość gleby możemy poprzez jej mocne zasilenie kompostem lub dobrze przerobionym obornikiem. 

    SADZONKI TRUSKAWEK


    Z własnej plantacji
    Truskawki rozmnaża się z pędów bocznych tak zwanych rozłogów na końcu których, ukorzeniają się nowe roślinki.
    Młode roślinki odcinamy od pędów wykopujemy i sadzimy do gleby. powinniśmy zwracać uwagę na jakość sadzonek i wybierać tylko najlepiej rozwinięte i bez żadnych oznak chorobowych. 
    Do sadzenia nadają sie truskawki pozyskane z pędów jednorocznych lub dwuletnich.
    Najlepszą porą do pozyskiwania sadzonek jest koniec czerwca i początek maja. 

    Sadzonki kupione.
    Jeżeli kupujemy gotowe sadzonki musimy zwracać uwagę na ich jakość i wygląd. Muszą mieć dobrze rozwinięte liście o jednolitej barwie w ilości trzech czterech. 
    Na liściach ani na korzeniach sadzonek nie powinno być żadnych przebarwień ani nie mogą być przesuszone.

    SADZENIE TRUSKAWEK


    Termin
    W zasadzie truskawki możemy sadzić w dwóch terminach: w terminie wiosennym i terminie letnim.
    Wiosenne sadzenie rozpoczyna się od momentu pozyskania sadzonek aż do początku maja.
    natomiast letnie sadzenie rozpoczynamy w połowie sierpnia. 
    Z wiosennego sadzenia raczej w danym roku nie pozyskamy owoców. 

    Rozstaw
    Truskawki sadzimy w rozstawie rzędów około 40 do 50cm a w rzędzie umieszczamy truskawki w odległości 30 - 40cm od siebie. Jeżeli będziemy sadzić zbyt gęsto zmniejszy nam się plon, ponieważ utrudni nam prawidłową pielęgnacje oraz spowoduje, że truskawki będą mniejsze. 

    Sadzenie
    Sadzonki truskawek są delikatne dlatego dlatego musimy sadzić je ostrożnie. Robimy mały dołek do którego, wsadzamy sadzonkę zwracając uwagę na prawidłowe rozłożenie korzeni aby ich nie zawijać. 
    następnie zasypujemy dołek i dokładnie w koło obciskamy ziemię.Truskawki lubią wodę dlatego należy je sadzić do wilgotnej gleby a po posadzeniu można je dodatkowo podlać. 


    PIELĘGNACJA TRUSKAWEK

    Pielęgnacja truskawek polega na utrzymywaniu stałej wilgotności gleby. Truskawki należy podlewać raczej rzadziej ale za to bardzo obficie. Trzeba też systematycznie odchwaszczać zagony poprzez niezbyt głębokie hakanie międzyrzędzi. usuwamy również wszystkie zbędne rozłogi. Dobre efekty daje też umieszczanie trocin pomiędzy rzędami lub ściółkowanie słomą lub nawozem.

    Do zabiegu mulczowania truskawek możemy też użyć czarnej folii. wtedy przed posadzeniem rozkładamy czarną folię 
    z otworami w których, umieszczamy sadzonki truskawek. 
    Zabiegi te sprawiają iż zbieramy czyste truskawki a gleba nam się nie zachwaszcza i dłużej utrzymuje wilgotność. 

    Na zimę truskawki możemy okrywać łętami lub nawozem. 
    Truskawki na naszej plantacji powinniśmy utrzymywać przez 3 do 4 lat.Najlepsze plony dają truskawki w drugim roku po posadzeniu. 
    Dobre efekty daje też usuwanie po zbiorze starych liści na miejscu których, wyrosną nowe zdrowsze. 
    liście powinniśmy usuwać zaczynając od drugiego roku prowadzenia uprawy. 

    Galeria: Uprawa truskawek


    SZKODNIKI UPRAW TRUSKAWEK

    Do szkodników upraw truskawek zaliczyć możemy: nicienie, szarą pleśń, białą plamistość liści, mączniak, choroby wirusowe, roztocz truskawkowy. Częściowo możemy zapobiec rozwojowi szkodników nie uprawiając truskawek dłużej niż 4 lata e jednym miejscu. Trzeba pamiętać o usuwaniu zaatakowanych przez choroby liści. 
    Kupując sadzonki truskawek możemy kupić te odporne na niektóre szkodniki. 
    Odpowiednie dbanie o nasze uprawy przyniesie nam obfite plony i dużą satysfakcję z naszych działkowych upraw tej popularnej i wartościowej rośliny jaką jest truskawka.

    https://uprawa.eu/czytaj/uprawa-truskawek.html