SEZON NA BOTWINĘ
Jak przechować botwinkę, aby zimą cieszyć się jej smakiem - przepisy krok po kroku.
1). Najprościej i najszybciej botwinka w postaci MROŻONEJ JARZYNKI NA ZIMĘ:
Potrzebne Wam będą:
- ładna i świeża botwinka wraz z buraczkami
- świeże gałązki koperku
- listki lubczyku
- natka pietruszki
Świeżą botwinkę myję i osuszam (oczywiście tylko te ładne i zdrowe liście wraz z łodyżkami). Buraczki dokładnie myję, obieram i ścieram na tarce do jarzyn na grubych oczkach.
Myję i osuszam na papierowym ręczniku koperek, listki lubczyku oraz natkę pietruszki.
Tak przygotowaną zieleninę siekam, porcjami wkładam do woreczków (razem ze startymi buraczkami), umieszczam w zamrażarce i gotowe :)
2). BOTWINA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW KONSERWOWA:
Potrzebne Wam będą:
- 1 litr wody
- kilka pęczków botwiny
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 6-8 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 goździki
3). BOTWINA DO BARSZCZU NA ZIMĘ:
- 4 pęczki botwiny z buraczkami (dokładnie myję, odrzucam zwiędłe lub chore liście) - razem z buraczkami drobno kroję
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 ząbki posiekanego czosnku
- kawałeczek korzenia chrzanu - ścieram na tarce o dużych oczkach
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- liść laurowy
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
chetnie kupie. jakie ceny?
OdpowiedzUsuń