poniedziałek, 9 października 2017

Botwina przetworzona



najlepszy przepis na botwinkę do słoików na zimę na www.e-ksiazkakucharska.pl

SEZON NA BOTWINĘ

Jak przechować botwinkę, aby zimą cieszyć się jej smakiem - przepisy krok po kroku.


1). Najprościej i najszybciej botwinka w postaci MROŻONEJ JARZYNKI NA ZIMĘ:


Potrzebne Wam będą:
  • ładna i świeża botwinka wraz z buraczkami
  • świeże gałązki koperku
  • listki lubczyku
  • natka pietruszki


Świeżą botwinkę myję i osuszam (oczywiście tylko te ładne i zdrowe liście wraz z łodyżkami). Buraczki dokładnie myję, obieram i ścieram na tarce do jarzyn na grubych oczkach.
Myję i osuszam na papierowym ręczniku koperek, listki lubczyku oraz natkę pietruszki.
Tak przygotowaną zieleninę siekam, porcjami wkładam do woreczków (razem ze startymi buraczkami), umieszczam w zamrażarce i gotowe :)

botwinka, botwinka do słoików, botwina do barszczu


2). BOTWINA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW KONSERWOWA:


Potrzebne Wam będą:
  • 1 litr wody
  • kilka pęczków botwiny
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 goździki
Botwinę dokładnie myję i kroję na ok. 3cm kawałki
W wodzie rozpuszczam sól oraz cukier, dodaję przyprawy - gotuję przez 5-7 minut. Następnie dodaję ocet, mieszam.
Pokrojoną wcześniej botwinę wkładam do czystych i wyparzonych słoików, zalewam gorącą marynatą, po 5 minutach zlewam marynatę, zagotowuję i ponownie zalewam botwinę w słoikach.
Słoiki szczelnie zamykam, przewracam do góry dnem do wystudzenia. Tak przygotowaną botwinę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tygodniu można zapasteryzować, kończąc tym samym proces kiszenia. Możecie również od razu pasteryzować (20 minut) i proces kiszenia w ogóle się nie rozpocznie.

www.e-ksiazkakucharska.pl


3). BOTWINA DO BARSZCZU NA ZIMĘ:


potrzebne  Wam będą:

  • 4 pęczki botwiny z buraczkami (dokładnie myję, odrzucam zwiędłe lub chore liście) - razem z buraczkami drobno kroję
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • kawałeczek korzenia chrzanu - ścieram na tarce o dużych oczkach
Tak przygotowane składniki wkładam do czystych i wyparzonych słoików.

zalewa:
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • liść laurowy
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Wszystkie składniki zalewy zagotowuję, gorącą wlewam do słoików z botwiną, szczelnie zamykam, pasteryzuję tak około 20 minut. Gorące odwracam do góry dnem i gotowe.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl



1 komentarz:

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!