Malina – właściwości i zastosowanie owoców i liści malin. Jak zrobić sok z malin
Maliny są chętnie uprawiane w przydomowych ogrodach dla ich smacznych i zdrowych owoców
Maliny to owoce, których właściwości są wykorzystywane przez nasze babcie od pokoleń. Sok z malin to sprawdzony domowy sposób na przeziębienie i gorączkę, a napar z liści malin – na biegunkę. Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie mają maliny?
Przeczytaj także
- Przetwory z jagód – soki, dżemy, konfitury z jagód, jagody mrożone
- Produkcja domowego wina: kiedy zbierać winogrona na wino, jak zrobić domowe wino
- Przetwory i dania z dyni: co można zrobić z dyni, czy dynię można mrozić?
- Przetwory z gruszek – jakie gruszki nadają się na przetwory, co można zrobić z gruszek
- Przetwory z pomidorów – co można zrobić z pomidorów: przepisy
Maliny w Polsce rosną powszechnie w lasach, zaroślach oraz na porębach leśnych. To także często uprawiany w przydomowych ogródkach krzew owocowy.
Malina - pozyskiwanie i suszenie surowca
W celach leczniczych wykorzystuje się świeżeowoce maliny (Fructus Rubi idaei) i młode, dobrze wyrośnięte liście maliny (Folium Rubi idaei). Oba surowce zbiera się w lipcu. Na bazie świeżych owoców przygotowuje się syrop malinowy (Sirupus Rubi idaei). Owoce maliny można także ususzyć – najpierw w temperaturze około 30 st. C., a następnie dosusza w temperaturze około 50 st. C. Z kolei liście maliny suszy się suszarniach naturalnych w cieniu i przewiewie.
Skład i właściwości owoców i liści maliny
W owocach maliny można znaleźć kwasy organiczne, m.in. kwas cytrynowy, jabłkowy, a także antocyjany, związki śluzowe i pektyny (rodzaj błonnika), liczne witaminy i sole mineralne - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo.
Skład i właściwości owoców i liści maliny
W owocach maliny można znaleźć kwasy organiczne, m.in. kwas cytrynowy, jabłkowy, a także antocyjany, związki śluzowe i pektyny (rodzaj błonnika), liczne witaminy i sole mineralne - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo.
>>Przeczytaj też: Uprawa malin: CIĘCIE MALIN. Jak ciąć maliny w ogrodzie
Portrety roślin
Z kolei liście maliny zawierają przede wszystkim garbniki, a także kwasy organiczne, związki żywicowe i sole mineralne (m.in. żelazo, miedź, wapń).
Zarówno syrop malinowy, jak i napar z suszonych owoców maliny, to sprawdzony środek napotny i zmniejszający temperaturę, który stosuje się w przebiegu chorób gorączkowych. Syrop i napar pobudzają pracę gruczołów potowych, a co za tym idzie zwiększają wydzielanie potu, który – parując ze skóry – powoduje obniżenie temperatury.
Z kolei przetwory z liści malin poleca się osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi: nieżytem żołądka, wzdęciami, biegunką, gdyż działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i ściągająco. Wszystko dzięki garbnikom, które hamują namnażanie się bakterii jelitowych. Ponadto liście maliny powodują nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Poza tym napary można stosować do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych.
Zarówno syrop malinowy, jak i napar z suszonych owoców maliny, to sprawdzony środek napotny i zmniejszający temperaturę, który stosuje się w przebiegu chorób gorączkowych. Syrop i napar pobudzają pracę gruczołów potowych, a co za tym idzie zwiększają wydzielanie potu, który – parując ze skóry – powoduje obniżenie temperatury.
Z kolei przetwory z liści malin poleca się osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi: nieżytem żołądka, wzdęciami, biegunką, gdyż działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i ściągająco. Wszystko dzięki garbnikom, które hamują namnażanie się bakterii jelitowych. Ponadto liście maliny powodują nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Poza tym napary można stosować do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych.
Przepis na sok z malin
Umyj 1 kg świeżych malin pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Owoce zalej niecałą szklanką wody i gotuj na dużym ogniu, aż maliny się rozgotują i puszczą sok. Ostudzone maliny przecedź przez sitko, a powstały sok przelej do innego garnka. Następnie dodaj do soku 20 dag cukru, szczyptę kwasku cytrynowego i ponownie zagotuj przez kilka minut. Gorący jeszcze sok przelej do czystych i wyparzonych butelek lub słoików, dokładnie zamknij i gotuj przez 15 minut. Tak przygotowany sok z malin może stać całą zimę.
Sok z malin można przygotować także bez gotowania, jednak wówczas na sok trzeba czekać trochę dłużej. Przygotuj duży słoik i układaj w nim warstwami maliny, pamiętając, aby każdą z warstw przesypywać cukrem (na 5-litrowy słój potrzeba około 1 kg cukru). Następnie przykryj słoik gazą i postaw w ciepłym miejscu na tydzień, aby owoce puściły sok. Po tym czasie zlej sok do butelek, zakręć i odstaw do spiżarki.
Sok z malin można przygotować także bez gotowania, jednak wówczas na sok trzeba czekać trochę dłużej. Przygotuj duży słoik i układaj w nim warstwami maliny, pamiętając, aby każdą z warstw przesypywać cukrem (na 5-litrowy słój potrzeba około 1 kg cukru). Następnie przykryj słoik gazą i postaw w ciepłym miejscu na tydzień, aby owoce puściły sok. Po tym czasie zlej sok do butelek, zakręć i odstaw do spiżarki.
https://www.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/ogrodek-ziolowy/malina-wlasciwosci-i-zastosowanie-owocow-i-lisci-malin-jak-zrobic-sok-z-malin,136_3042.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊
Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!
🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈
Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.
Please no spam! I will not publish your spam!