czwartek, 20 lipca 2017

Liście wiśni


Liście wiśni wykorzystuje się najczęściej w trakcie przygotowywania nalewek np. z aronii, a także jako dodatek do soków porzeczkowych, ponieważ mają właściwości wpływające łagodząco na smak i zabijają gorycz.

Elementy kulinarne
Jako przyprawa wykorzystywane są liście pochodzące z drzewa wiśni pospolitej. Należy jednak pamiętać, że liście same w sobie nie są jadalne.

Zapach
Zapach liści wiśni jest słodkawy i orzeźwiający.

Kolor
Ich kolor można określić jako zielony z lekkim czerwnonawym odcieniem.

Uboczne skutki działania
Liście wiśni mogą być trujące, ponieważ zawierają cyjanki, które po spożyciu mogą powodować biegunkę, podrażnienie jelit oraz drgawki.

Ciekawostki
Liście wiśni czasem stosowane są jako \"tajemniczy\" dodatek zalewy do kiszonych ogórków.

Nazwa w języku angielskim
Cherry leaves

Nazwa w języku francuskim
Les feuilles de cerisier

Nazwa w języku niemieckim
Kirschblätter





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!