Czarna porzeczka – właściwości i zastosowanie owoców i liści czarnej porzeczki
Owoce i liście czarnej porzeczki stosuje się powszechnie w medycynie naturalnej
Owoce i liście czarnej porzeczki stosuje się powszechnie w medycynie naturalnej. Poznaj właściwości i zastosowanie owoców i liści czarnej porzeczki. Jak zrobić sok z owoców czarnej porzeczki. Na co stosować czarną porzeczkę.
Przeczytaj także
- Zioła i owoce na zimę – rozgrzewające napary, kompoty i herbatki
- Borówka brusznica – zastosowanie w kuchni i domowej apteczce
- Jarzębina – właściwości i lecznicze zastosowanie owoców jarzębiny, kiedy zbierać owoce, jak je przygotować
- Kasztany - właściwości i zastosowanie lecznicze kasztanów
- Jeżówka purpurowa - działanie, właściwości i zastosowanie lecznicze jeżówki
Czarna porzeczka to roslina, która ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Współczesna fitoterapia wykorzystuje przede wszystkim liście tej rośliny. Natomiast z owoców przygotowuje się soki lub leczniczą nalewkę zwaną smorodinówką.
Czarna porzeczka w Polsce rośnie dziko w lasach i zaroślach na nizinach. Jest także chętnie uprawiana w przydomowych ogrodach. Inne nazwy czarnej porzeczki to smrodina, smrodynia, smrodyńki – tak nazywano te owoce na Kresach Wschodnich.
Czarna porzeczka w Polsce rośnie dziko w lasach i zaroślach na nizinach. Jest także chętnie uprawiana w przydomowych ogrodach. Inne nazwy czarnej porzeczki to smrodina, smrodynia, smrodyńki – tak nazywano te owoce na Kresach Wschodnich.
Czarna porzeczka – pozyskiwanie i suszenie surowca
W celach leczniczych wykorzystuje się głównieliście czarnej porzeczki (Folium Ribis nigri), które zbiera się wiosną i suszy w warunkach naturalnych w cieniu i przewiewie. Czasami w lecznictwie wykorzystuje się owoce czarnej porzeczki (Fructus Ribis nigri), które suszy się w cieniu lub w suszarni ogrzewanej w temperaturze max. 35 st. C. Świeże owoce wykorzystuje się głównie w przemyśle spożywczym do wyrobu marmolad, dżemów, galaretek, syropów itp.
>>Przeczytaj też: Porzeczki. Polecane odmiany porzeczki białej, czarnej, czerwonej do uprawy w ogrodzie
Portrety roślin
Skład i właściwości liści i owoców czarnej porzeczki
W liściach czarnej porzeczki można znaleźć garbniki, pochodne flawonowe (m.in. rutyna), kwasy organiczne, olejek eteryczny i sole mineralne. Natomiast owoce zawierają cukry, kwasy organiczne, kwas cytrynowy, antocyjany, pektyny (rodzaj błonnika) i sole mineralne, obfitujące w bór. Jednak na tle innych owoców leśnych, owoce czarnej porzeczki wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, której w 100 g tych owoców jest cztery razy więcej niż w słynących z tej witaminy pomarańczach.
Zastosowanie liści i owoców czarnej porzeczki
Odwary z liści czarnej porzeczki stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego, zwłaszcza pęcherza moczowego, a także jako łagodny środek moczopędny. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie odwarów także w nieżycie żołądka i jelit, gdyż zawarte w liściach garbniki działają przeciwzapalnie, ściągająco i hamują namnażanie się bakterii. Ponadto można je przyjmować w celu poprawy krążenia i pracy serca, a także zlikwidowania obrzęków. Odwary z liści czarnej porzeczki można zastosować także w formie płukanki do jamy ustnej lub okładów na skórę. Wówczas zadziałają ściągająco i przeciwbakteryjnie. Natomiast po sok z owoców czarnej porzeczki można sięgnąć w przebiegu grypy czy przeziębienia, gdyż ma właściwości przeciwwirusowe. W medycynie naturalnej stosuje się go pomocniczo także przy leczeniu migreny i przy ogólnym wyczerpaniu organizmu. Z leczniczych właściwości słynie także smorodinówka – półwytrawna nalewka na owocach czarnej porzeczki.
Przepis na sok z czarnej porzeczki
Opłucz i oczyść z szypułek 1 kg czarnych porzeczek i włóż do garnka. Wlej do garnka 2 szklanki wody, zagotuj. Następnie wsyp cukier i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Potem dodaj owoce. Całość gotuj przez 5 minut. Gorący sok zlej przez sitko do wyparzonych butelek lub słoików, szczelnie zamknij i gotuj przez 15 minut.
Sok z czarnych porzeczek można przygotować także bez gotowania. Wówczas nie straci cennej witaminy C. Przygotuj duży słoik i układaj w nim warstwami czarne porzeczki. Każdą warstwę przesypuj cukrem (na 5-litrowy słój potrzeba około 1 kg cukru). Następnie przykryj słoik gazą i postaw w ciepłym miejscu na tydzień, aby owoce puściły sok. Po tym czasie zlej sok do butelek, zakręć i odstaw do spiżarki.
Sok z czarnych porzeczek można przygotować także bez gotowania. Wówczas nie straci cennej witaminy C. Przygotuj duży słoik i układaj w nim warstwami czarne porzeczki. Każdą warstwę przesypuj cukrem (na 5-litrowy słój potrzeba około 1 kg cukru). Następnie przykryj słoik gazą i postaw w ciepłym miejscu na tydzień, aby owoce puściły sok. Po tym czasie zlej sok do butelek, zakręć i odstaw do spiżarki.
https://www.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/ogrodek-ziolowy/czarna-porzeczka-wlasciwosci-i-zastosowanie-owocow-i-lisci-czarnej-porzeczki,136_3041.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊
Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!
🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈
Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.
Please no spam! I will not publish your spam!