piątek, 28 października 2016

Czosnek na zdrowie. Wypróbuj prosty sposób i wyhoduj go w domu

Indianka ma zamiar posadzić w domu czosnek. Znowu. W zeszłym roku zrobiła to i faktycznie urósł. Póki co sadzi pietruszki i pory na natkę. Ukorzeniają się. Rośnie nać buraka czerwonego.

Indianka

"Czosnek - przez jednych znienawidzony za nieprzyjemny smak i zapach, przez innych uwielbiany za cudowne właściwości prozdrowotne. Już starożytni wierzyli, że dodaje sił i odwagi, strzeże przed chorobami, przypisywano mu też moc odpędzania czarownic i demonów. Choć głównie stosuje się go w kuchni, by nadać potrawom wyjątkowy smak, to ma on również nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Dlatego od teraz, zamiast kupować czosnek w sklepie, możesz go wyhodować we własnym domu.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czosnku, a boicie się zapytać…

Dawno, dawno temu

Pogromca wampirów, afrodyzjak czy naturalny antybiotyk? Historia czosnku zaczyna pięć tysięcy lat temu w Azji Centralnej, najprawdopodobniej w południowo-zachodniej Syberii. W starożytności wykorzystywany był przez Rzymian, Greków i Egipcjan. Dodawał siły budowniczym piramidy Cheopsa, gladiatorom i legionistom armii rzymskiej. Hipokrates i Galen polecali go, jako lekarstwo w schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego. A Pliniusz Starszy skatalogował 61 czosnkowych leków! Jego wpływ na zdolność bojową zaobserwowały i zmierzyły wojska amerykańskie (wyliczono wzrost sprawności o 11 proc.) podczas wojny koreańskiej. Dla "dodania odwagi" w Tajlandii i Indonezji czosnkiem karmiono koguty przygotowywane do walk. Do nas trafił za sprawą Tatarów i kupców między XII a XIII wiekiem. W tej chwili na świecie istnieje około 700 gatunków czosnków uprawnych i dziko rosnących.

Czosnek na zdrowie

Parafrazując klasyka – jeden ząbek czosnku dziennie utrzyma Cię z dala od lekarza. Ta niepozorna bylina kryje w sobie całą aptekę. Aminokwasy, saponiny, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne, a także rzadkie mikroelementy, takie jak kobalt, chrom i nikiel. Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. To dzięki nim traktowany jest, jako naturalny antybiotyk silniejszy od penicyliny. Olejki eteryczne hamują rozwój bakterii – gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy i otoczkowców. Badania kliniczne potwierdziły, że w przeciwieństwie do chemicznych antybiotyków, które niszczą florę bakteryjną, czosnek nie wykazuje działań ubocznych. To nie koniec jego prozdrowotnych właściwości. Świetnie działa na trawienie. Przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i zapobiega powstawaniu wzdęć. Dzięki właściwościom bakteriobójczym pomaga zwalczyć pasożyty układu pokarmowego. Regularne spożywanie czosnku chroni przed zawałem serca i udarem mózgu. Podobnie jak aspiryna ma działanie przeciwzakrzepowe i poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Prowadzone w wielu ośrodkach naukowych badania wykazały, że dieta bogata w czosnek pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10 proc. i w ten sposób zapobiec zawałowi serca. Dotyczy to zwłaszcza osób ze stwierdzoną miażdżycą naczyń wieńcowych, które przebyły już jeden zawał. Dodatkowo czosnek ma działanie antynowotworowe. Jeden ząbek dziennie lub zażywanie jego ekstraktu może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego. Ze względu na dużą ilość silnych przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia i wpływa na wygląd skóry. Zapobiega też powstawaniu żylaków i pajączków.

Bez jego ostrego smaku i niepowtarzalnego zapachu kuchnia śródziemnomorska, indyjska czy japońska nie byłaby taka sama. Czosnek pasuje do czerwonego mięsa, drobiu i ryb. Sprawdza się sałatkach, zupach i daniach z makaronem. Harmonizuje się z mocnymi ziołami i jest niezastąpionym składnikiem czosnkowego masła. Może być stosowany w różnych postaciach: świeżej, suszonej, a nawet w kapsułkach. Najwięcej substancji aktywnych znajdziesz jednak w świeżo rozdrobnionym czosnku. Poddany obróbce termicznej traci właściwości bakteriobójcze, ale zachowuje aktywność przeciwgrzybiczną i działa, jako antyutleniacz.

Chcesz wyhodować czosnek w domowych warunkach? To możliwe. Jeśli zaczniesz dzisiaj to już po ośmiu – dziesięciu miesiącach będziesz mógł stosować samodzielnie wyhodowany czosnek w kuchni. Potrzebujesz jedynie głębokiej donicy (przynajmniej 20 cm ze względu na długie korzenie), jednej główki czosnku i ziemi do sadzenia. Co dalej? Napełnij doniczkę ziemią pozostawiając 1 cm od jej górnej obręczy, oddziel od siebie ząbki czosnku, nie naruszając przy tym skórki i umieść je na głębokość przynajmniej 10 cm, zaostrzonym końcem do góry. Po wszystkim umieść gotową sadzonkę na oknie i pamiętaj by nie podlewać go za często.

Chiński plagiat

Chińczycy zalali Europę własnym czosnkiem. Dużo tańszym, ale gorszej, jakości. Jak go rozpoznać? W przeciwieństwie do polskiego ma łagodniejszy, słodki smak, bez wyczuwalnego aromatu. Azjatycka główka czosnku jest dużo większa i równiejsza od europejskiej. A zamiast usychać, pleśnieje i gnije. Dietetycy i naukowcy ostrzegają, że "chiński plagiat" może zawierać szkodliwe dla zdrowia chemikalia i grzyby. Przy jego uprawie nie są zachowywane normy, obowiązujące w Unii Europejskiej. A do produkcji używa się różnych chemikaliów i antybiotyków niedozwolonych w Europie. Sugeruj się ceną i dmuchaj na zimne."

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/czosnek-na-zdrowie-wyprobuj-prosty-sposob-i-wyhoduj-go-w-domu/bn410v

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu droga armio czytelników :)
Owocnego budowania praworządnego, prawdziwie demokratycznego państwa polskiego w roku 2016 :)
Dużo miłości, radości, bliskiej, kochającej osoby, smacznego jadła, ciepłego domu, dobrobytu :)

Zostaw dobry człowieku dobre i mądre słowo :)
A podpisz się jakoś, choć przydomkiem :-)
=================================
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą zmoderowane.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo zamerda.

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!