sobota, 27 sierpnia 2016

Lekka






Wczoraj wieczorem, po łąkowej kąpieli w blasku zachodzącego Słońca, po umyciu włosów i po wyszorowaniu całego ciała szczotką kąpielową i szorstką gąbką, Indianka czuła się tak lekko i ożywiona, jakby nie miała tych swoich 75 kg, lecz dużo mniej. Musi bardziej zadbać o swoje samopoczucie. Poświęcić sobie czas na pielęgnację swojego zdrowia. Odsunąć toksycznych, patologicznych psychopatów od siebie. Odetchnąć głębiej.

Dziś znowu namoczyła kolejną partię runa. Ma też kolejne ubrania do prania.
Pranie runa zajmuje niemiłosiernie dużo czasu. Trzeba kilkunastokrotnie zmieniać wodę.



Na zachodniej flance jej gospodarstwa good news :) Pojawił się silny pastuch elektryczny. Teraz już jest ogrodzona z każdej strony.


Bydło rasy Charolaise

Niebawem zyska towarzystwo wielkich, mięsnych, agresywnych (agresywnych według panów, którzy mają z tą rasą do czynienia tutaj i pracują z tym bydłem na co dzień) krów rasy francuskiej Charolaise. Bydło Charolaise jest największą rozmiarowo rasą francuskąKrowy ważą od 750 do 950 kg. To piękne, imponujące krowy. Bardzo drogie, ale Indii marzy, że sobie kiedyś cielaczka od takiej krowy kupi, odchowa i wykorzysta do prac polowych, gdy krówka podrośnie. Ta rasa jest postawna i doskonale umięśniona. Bardzo silne bydło.

Opis bydła rasy
Charolaise
Typ użytkowy: Mięsny
Kolor: Bydło generalnie jest koloru białego, czasami beżowego. Śluzawica jest koloru jasno - różowego. Zwierzęta są rogate, chociaż w populacji występują też bezrogie sztuki. 
Rozmiar: Rasa dużego kalibru
Region pochodzenia: Francja, Europa

Historia rasy: Bydło rasy Charolaise pochodzi z centralnej Francji, z okolic dawnej prowincji o nazwie Charollais. Wywodzi się od lokalnego bydła o białym umaszczeniu, pierwsze wzmianki o białych krowach pochodzą z roku 878. W 16 i 17 wieku rasa ta była popularna w okolicach miejscowości Lyon i Villefranche. Bydło to było użytkowane jako zwierzęta pociągowe, jako źródło wołowiny i mleka. Pierwsze księgi hodowlane powstały we Francji w latach 1864 i 1882. Generalnie pracowano nad rozmiarem oraz umięśnieniem. Po II Wojnie Światowej zaczęto interesować się tą rasą na całym Świecie. W roku 1964 wyeksportowano 259 byków oraz 1605 krów. Z roku na rok liczby te rosły. 

Charakterystyka rasy: Bydło Charolaise jest największą rozmiarowo rasą francuską. Krowy ważą od 750 do 950 kg, wysokość w kłębie wynosi 140 cm. Dorosłe buhaje osiągają wagę pomiędzy 1000 a 1400 kg, wysokość w kłębie wynosi 150 cm. Najcięższe sztuki osiągają wagę ponad 1500 kg. Bydło to posiada masywny kościec, cielęta rodzą się z wagą 40 - 45 kg. Przy nieodpowiednim żywieniu przedporodowym mogą rodzić się cielęta przekraczające 60 kg masy ciała. Duże cielęta są odpowiedzialne za trudne porody, które w tej rasie często występują. Bydło Charolaise późno dojrzewa, płodność jest niższa niż u innych ras. Jako zalety można podać zdolność do szybkich przyrostów oraz do uzyskiwania wybitnego umięśnienia. Nie ma ryzyka zbytniego przetłuszczenia tuszy. Zwierzęta powinny być karmione intensywnie. Na okres zimy Charolaise nabiera gęstszą okrywę włosową, w naszym klimacie w ciężkich warunkach zimowych zwierzęta te powinny być utrzymywane w oborach. Należy dodać, że bydło Charolaise ma spokojny temperament, jest tym samym łatwe w obsłudze. Stada powinny być prowadzone przez osoby posiadające doświadczenie, przy złym zarządzaniu można stracić 50 % cieląt z powodu ciężkich porodów."


Charolaise

Do niedawna uznawana za jedną z najlepszych ras bydła mięsnego. Jest to największa pod względem kalibru i masy ciała francuska rasa mięsna. Została wyhodowana w centralnej Francji, w regionie Saone et Loire, a wywodzi się bezpośrednio od bydła roboczego z okolic Charollais. Bydło to kształtowało się w łagodnym klimacie na terenach żyznych pastwisk. Później stosowano dolew krwi starej, angielskiej rasy shorthorn i użytkowanie dwukierunkowe: jako siła roboczo-pociągowa oraz jako opasy, dostarczające dobrej jakości mięsa. Od 1920 roku charolaise wykorzystywane jest wyłącznie w kierunku mięsnym. Księgi hodowlane zostały założone w 1864 roku.
Szczególne, międzynarodowe znaczenie rasa ta uzyskała po II. Wojnie Światowej, przede wszystkim jako komponent ojcowski do krzyżowania towarowego. Zdecydowana poprawa wartości opasowej (przyrosty dobowe i wybitne umięśnienie) cieląt mieszańców pochodzących z krzyżowania buhajów omawianej rasy z krowami o mlecznym typie użytkowości sprawiła, że 92 kraje importowały buhaje charolaise z Francji. Przez kolejne dekady rasa ta dominowała w obrocie międzynarodowym materiałem hodowlanym w obrębie ras mięsnych. Do Polski rasa ta została sprowadzona po raz pierwszy w 1961 roku. Od lat 90. jest sukcesywnie wypierana z rynków światowych przez inną francuską rasę limousine, która ze względu na mniejszy udział asystowanych porodów i lepszą wartość rzeźną (głównie mniejszy udział kości w tuszy) zastąpiła ją na pozycji lidera w europejskiej populacji bydła mięsnego.
Zwierzęta tej rasy są rogate, o jednolitym białym, czasami słomkowym umaszczeniu. Skóra jest niepigmentowana, a śluzawica, rogi i racice jasne. Głowa szeroka, szyja krótka i dobrze umięśniona. Posiadają głęboką i dobrze wysklepioną klatkę piersiową, szeroki, długi i dobrze umięśniony zad.
Charolaise jest rasą późno dojrzewającą. Jałówki osiągają dojrzałość hodowlaną między 18. a 24. miesiącem życia. Masa dorosłych krów wynosi 700-900 kg, a buhajów 1000-1200 kg przy wysokości w kłębie odpowiednio: 140 i 150 cm.
Płodność jest niższa niż u innych ras, a ruje są często trudne do wykrycia. Zdarzają się trudne porody, choć selekcja znacznie tę cechę poprawiła. Masa cieląt po urodzeniu jest duża i wynosi przeciętnie: 40 kg – jałówki, 45 kg – buhajki. Przyrosty dobowe opasów są bardzo wysokie i wynoszą 1200 -1500 g. Od opasów uzyskuje się dużo, dobrej jakości mięsa z małą zawartością tłuszczu.
Chów i hodowla tej rasy wymaga intensywnego żywienia oraz starannej opieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witajcie na moim blogu droga armio czytelników :)
Owocnego budowania praworządnego, prawdziwie demokratycznego państwa polskiego w roku 2016 :)
Dużo miłości, radości, bliskiej, kochającej osoby, smacznego jadła, ciepłego domu, dobrobytu :)

Zostaw dobry człowieku dobre i mądre słowo :)
A podpisz się jakoś, choć przydomkiem :-)
=================================
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą zmoderowane.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo zamerda.

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!