wtorek, 15 stycznia 2013

Chleb pszenny z ziarnem pszenicy

Indianka dziś spróbowała swojego pszennego chleba, który upiekła z dodatkiem 5 łyżek pszenicy. Chlebuś jest okay. Pełne ziarno pszenicy zawiera to, czego jest pozbawiona drobno mielona mąka pszenna.

Zdrowo jeść pieczywo pełnoziarniste. Indianka nie ma takiej mąki ani młynka czy innego urządzenia do mielenia pszenicy, ale wymyśliła inny sposób, jak wzbogacić swój wiejski chleb by był zdrowszy i bardziej odżywczy. Myje i namacza w gorącej wodzie pszenicę. Gdy pszenica spuchnie i zrobi się miękka - dodaje ją do ciasta chlebowego.

Zrobiła tak ostatnio. W odpowiednim momencie mieszania chleba dodała do niego 5 łyżek pszenicy. Okazało się, że w sam raz trafiła z tą ilością. Ziarna są widoczne i wyczuwalne w chlebie, a chleb dobrze wyrósł. Od dziś tylko taki chlebek będzie piec. 

Przydałby się też jakiś domowy młynek do mielenia zboża na mąkę. Myśli też o zakupie (na razie myśli, a właściwie myśli o tym od lat) śrutownika dla zwierząt. Można i w nim zmielić drobno zboże na mąkę gruboziarnistą i z niej wypiekać chleb. To jest drogie urządzenie, ale warto mieć je w gospodarstwie, zwłaszcza gdy się karmi zbożem zwierzęta. Zwierzęta śrutę lepiej wykorzystują niż całe ziarno.

4 komentarze:

  1. Hej, czy jest szansa aby zobaczyc wnętrze twojego domu? Pozdrawiam cię serdecznie i ciepło
    Danka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Danuś - nie ma szansy :D
      Nie prowadzę agroturystyki płatnej.
      Dom mam do kapitalnego remontu i twoje miejskie oczy nie zniosłyby jego aktualnego widoku :)

      Szansę mój dom wewnątrz miały oglądać panie z opieki społecznej i panie z Urzędu Gminy oraz panie z KRUS. Podobał im się na tyle, że nie udzieliły mi żadnej pomocy... ;)

      Usuń
  2. Indianko a jakbyś spróbowała zwykła maszynka do mielenia miesa rozdrabnić ziarno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... mam w sumie młynek do mielenia kawy i nim mogłabym ostatecznie zmielić, ale nie mam tyle czasu by pół dnia kręcić po to by zmielić kilogram pszenicy.

      Sposób na spuchniętą pszenicę jest okay - pszenica nie traci wartości odżywczych w tym procesie. W chlebie mam całe, miękkie ziarna pszenicy wraz ze skórką czy łupinką :) znaczy, otręby są :)

      Usuń

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!