RANCHO NA MAZURACH GARBATYCH - Życie w harmonii z Naturą... Blog dzielnej kreatywnej romantyczki z miasta, gorącej patriotki kochającej swą Ojczyznę i jej piękną Naturę oraz życie w harmonii z nią, wielbiącą tradycję i tradycyjną kuchnię polską, historię, zwyczaje, obrzędy i polskość oraz jej słowiańskie korzenie, wiodącej sielskie życie na rancho pełne pracy i wyrzeczeń, realizującej z pasją swe marzenia o cudownym raju na Ziemi :) Blog Serbii (Indianki) to jedyne źródło prawdy w tym kraju.
sobota, 8 grudnia 2012
Cieplutko
7 komentarzy:
Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊
Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!
🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎
Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈
Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.
Please no spam! I will not publish your spam!
u mnie też tak zimno w kuchni 15 a w sypialni 13 tylko w dziennym mam cieplutko 22 stopnie a idzie i piec kominkowy i centralne
OdpowiedzUsuńU mnie dopiero co rozbujaliśmy mój mega piec kuchenny.
OdpowiedzUsuńChałupa wyziębiona i duża, więc zajmie mu trochę czasu dogrzanie wszystkich części domu. Równomiernie i tak się nie da, bo najcieplej tam gdzie stoi piec, a najzimniej tam, gdzie najdalej od pieca :)
u mnie cieplej raczej nie będzie bo i przy takim grzaniu spalam 5 ton węgla przez zimę taki piec a raczej piecokuchnia połyka masę opału a ciepła dużo nie daje
UsuńNo ja w ogóle nie mam węgla - palę drewnem w piecu kuchennym. Piec zaprojektowałam taki, że oddaje całe ciepło domu, a i tak sporo energii marnuje się w kominie, więc dostawiłam stalową rurę przez którą idą gorące spaliny i dodatkowo ta rura dogrzewa mi kuchnię. Myślę też o tym, by tę rurę przedłużyć na strych i zrobić ciepły strych zimą. Ale to będzie miało sens dopiero po ociepleniu stropów na strychu, czyli nieprędko, bo nie mam materiału na ocieplenie dachu i stropu strychu. No chyba, że swoją olchę wykorzystam, ale ona jest trudnym materiałem, bo się odkształca. Jednak po świeżym tarciu przykręcanie do belek miało by sens. Nie wiem, czy aż tak dużo tych desek z olchy da radę wyciąć. Chyba nie. Nie mam też podłogi na strychu i stropów w domu na parterze. Masę materiału potrzeba. Jeśli rozbiorę jedną oborę, to bym miała ten materiał na stropy. Pomyślę o tym.
OdpowiedzUsuńOlcha za bardzo się kręci. Nadaje się może na palisadę i na mebelki ogrodowe jeżeli dobrze przeschnie, ale nie na oblicówkę. Ma sporo siły, może się pokręcić, popękać i porozchodzić gdy przykręcisz mokrą.
UsuńPoza tym po co Ci drewno do ocieplenia strychu? Połóż między jętkami folię, wełnę, folię i będzie ocieplone. Nie będzie użytkowy strych, ale chyba nie to w tej chwili jest najważniejsze.
pozdro i 3maj się!
Arturze, wiem że się olcha kręci, ale gdy świeżo potartą poskręcasz wkrętami w przęsła ogrodowe lub inne konstrukcje, to się już nie powinna odkształcić, a z kolei jest ona najbardziej odpornym na warunki atmosferyczne drewnem, więc nadaje się na zewnątrz.
OdpowiedzUsuńMamy zamiar zbudować z niej budy dla psów, meble ogrodowe, kurnik drewniany dla kur, szopkę na opał itp.
Jeśli nie będę miała sosny do obicia stropów na strychu - tam też zastosuję olchę. Powinno być okay.
Poza tym mam oborę do rozebrania i tam jest masa suchego drewna, duże dechy, chyba sosna, więc to mogę wykorzystać.
Jest też opcja, że zamienię się z kimś kto ma sosnę a potrzebuje olchę.
Tylko bym chciała aby to była wymiana typu metr za metr.
Dam ogłoszenie do prasy i internetu. Sosna jest niewydajna jako opał, a świetna na deski na mój strych - tam też potrzebuję dechy na podłogę.
Indianko- ocieplać dom i dach można również słomą - wejdź na stronę http://www.cohabitat.net/ -jest tam dużo na ten temat. Słoma to materiał dostępny , a odpowiednio zabezpieczona tynkami glinianymi będzie również bezpieczna p.pożarowo :) Na pewno spodobają Ci się pomysł y i idee z tej strony :)
OdpowiedzUsuń