sobota, 29 września 2012

Jak przechowywać ziemniaki w warunkach domowych ?

Indianka zastanawiała się jak najlepiej przechować swoje ziemniaki. Znalazła taką wskazówkę:

“Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu o dobrej wentylacji. Najlepszą temperaturą przechowywania jest 7- 10 ºC. W tej temperaturze ziemniaki zachowają się przez wiele tygodni. Nie należy przechowywać ziemniaków w lodówce! Przy przechowywaniu ziemniaków poniżej 7°C nabierają one słodkawego smaku, spowodowanego przemianą skrobi do cukrów prostych. Zwiększona zawartość cukrów powoduje ciemnienie ziemniaków po ugotowaniu. Gdy ziemniaki przechowuje się w temperaturze pokojowej, należy je zużyć w ciągu kilku tygodni. Ziemniaki należy także chronić przed długim działaniem światła, gdyż powoduje to ich zielenienie (patrz zielenienie). Zielenienie powoduje powstawanie gorzkiego smaku i substancji toksycznych. Gdy na ziemniakach pojawią się zielone plamy lub zaczną kiełkować, miejsca te należy wyciąć przed użyciem.”

Zeszła do piwnicy, pootwierała wszystkie worki. Zaciągnęła je w mroczne miejsca, znalazła palety i duże kartony oraz styropian i stare drewniane drzwi i szykuje teraz przytulne miejsce ziemniakom na zimę...

Na strychu stajni ma jeszcze trochę słomy, to wykorzysta ją do przykrycia ziemniaków, by nie przemarzły zimą w piwnicy... Znalazła też plastikowe nieduże kontenery na butelki które też ma zamiar wykorzystać do przechowywania czegoś. Może ziemniaków, może słoików z dżemem? Może podsypać podłogę słomą najpierw i dopiero na nią wysypać ziemniaki? Generalnie to Indianka ma zamiar użyć drewniane palety do przechowywania ziemniaków. Tam pod nie będzie można wsunąć słomę aby od spodu ziemniaki nie przemarzły... Styropian przyłoży do ścian piwnicy, bo są one zimne i mokre, a podczas mrozów zamarznięte.

Trzeba ziemniaki dobrze od nich odizolować...

Dzisiaj miała bardzo udany dzień. Było pięknie, a ona większość dnia spędziła na dworze, działając w sadach i na pastwiskach oraz w obejściu... Napisze o tym co robiła w swoim pamiętniku prywatnym...

Gdy wchodziła do domu na chwilę by zrobić sobie posiłek i chwilę odpocząć - słuchała przyjemnej muzyki etno. Dzień minął szybko, spokojnie, pogodnie i przyjemnie. Ma nadzieję, że jutro też będzie ładnie.

Wskazówka ze strony: http://www.food-info.net/pl/qa/qa-fp98.htm

 

 

 

3 komentarze:

  1. ja ziemniaki przechowuję w workach na paletach w piwnicy a kiedyś wysypane na suchy piasek...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. No też się przymierzałam by w workach na paletach, ale doradzono mi (ten chłop co przywiózł ziemniaki i co je uprawia od lat) aby wysypać je na ziemię.

    Dawniej po prostu wysypywałam na ziemię, ale w tym miejscu co one mają być jest bardzo wilgotno, więc myślę, że raczej użyję palet i dużych kartonów które przykryję słomą, i od spodu potem też dam słomę pod paletę aby nie przemarzało od dołu. Szkoda by się tyle ziemniaków zmarnowało. Mam ich 700kg... :) Nigdy w życiu nie miałam tyle pyr w domu :) No, ale ma ktoś przyjechać, to muszę mieć czym karmić :)
    A ziemniak to podstawa wielu potraw... plus w moim regionie ziemniaki są wyjątkowo powszechne i popularne i sporządza się z nich lokalne tradycyjne potrawy typu babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, kartacze... :) Mam zamiar poeksperymentować z tymi potrawami tej zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero skończyłam przebierać ziemniaki, a właściwie ich część :) Rozsypałam większość, zwłaszcza te wilgotne świeżo kopane i przebieram... No i porządkuję piwnicę... Goście znieśli mi klamoty ze strychu do piwnicy i nie ma się jak ruszyć :) Muszę z powrotem wynieść na strych :)

    OdpowiedzUsuń

Witajcie na moim blogu armio czytelników 😊

Zanim napiszesz coś głupiego, ODROBACZ SIĘ!!!

🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎🐎

Do wrogów Indianki i Polski:
Treści wulgarne, kłamliwe, oszczercze, manipulacyjne, antypolskie będą usunięte.
Na posty obraźliwe obmierzłych gadzin nie mam zamiaru odpowiadać, a jeśli odpowiem - to wdepczę gada w błoto, tak, że tylko oślizgły ogonek gadziny nerwowo ZAMERDA. 😈

Do spammerów:
Proszę nie wklejać na moim blogu spamu, bo i tak zmoderuję i nie puszczę.

Please no spam! I will not publish your spam!